Начало
 
 

И посланикът на Италия писа на испаноговорещите журналисти в България

10.04.2020 /18:17 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия

Н. Пр. Стефано Балди отговори на СИЖБ по повод изразената от Сдружението солидарност с Испания и Италия в борбата им с офанзивата на коронавируса и във връзка с отправеното пожелание Европейският съюз час по-скоро да предпреме действия на подкрепа и взаимопомощ

„Благодаря за Вашата подкрепа и за ангажираността Ви като журналисти да поднасяте своевременна и коректна информация на обществото, залагайки на солидарността и основните човешки ценности,” пише в писмото, което посланикът на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди изпрати в отговор на послание на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) до посланиците ни Испания и Италия.

СИЖБ писа на 31 март до двамата висши дипломатически представители, за даизрази солидарност с техните страни, най-сериозно пострадали от офанзивата на пандемията от коронавирус. Също така испаноговорещите журналисти изразиха притеснение от егоистичния подход на някои други държави в ЕС, възпрепятствал наложителните бързи действия на общността в подкрепа на най-тежко засегнатите. Беше отправено пожелание ЕС час по-скоро да преодолее този разнобой и да даде единен и солидарен отговор срещу жестоката заплаха, застрашаваща цялото човечество.

На 2 април своя отговор до СИЖБ изпрати посланикът на Испания Н. Пр. Алеханро Поланко, който вече беше публикуван на сайта на СБЖ.

На 9 април дойде и отговорът на Н. Пр. Стефано Балди, чийто пълен текст гласи следното:

„Посолство на Италия, 9 април

Уважаеми дами и господа журналисти,

Прочетох много  внимателно любезното писмо, с което изразяваше вашата солидарност и съпричастност до моя испански колега и до мен.

Всички ние преживяваме наистина труден период – предизвикателството на пандемията, което трябва да посрещнем заедно и при което солидарността и разбирането са от голямо значение, защото могат да ни помогнат да преодолеем страданието и ни дават утеха и надежда.

Благодаря за вашата подкрепа и за ангажираността ви като журналисти да поднасяте своевременна и коректна информация на обществото, залагайки на солидарността и основните човешки ценности.

С надеждата скоро отново да имам възможност да се срещна с Вас в нормални условия ви поднасям моите най-сърдечни поздрави.

Посланик

Стефано Балди

–––––––––––––––––––––-

До

Г-жа Къдринка Къдринова

Г-н Георги Митов

Г-жа Мария Пачкова

Г-жа Гергина Дворецка

Г-н Владислав Пунчев

Сдружение на испаноговорещите журналисти

София”

Сподели в
 

След 10 години съвместен живот мъжът на холандската писателка, журналистка и колумнистка Ренате Рубинстейн я напуска заради друга жена.

12.08.2020/12:00

Навъриха се 90 години от рождението на бележития оперен певец и музикален педагог Асен Георгиев Селимски. Той е роден в Плевен, завършва Българската държавна консерватория в класа на професор Христо Бръмбаров.

11.08.2020/17:01

Оборище (Панагюрище) официално назначи и спортен директор в своя екип. Бившият спортен журналист Калоян Ангелов ще помага за трансферите на треньорското дуо Георги Иванов - Гонзо и Ели Маркес за в бъдеще.

11.08.2020/15:25

Ръководството на американския телевизионен канал MTV се отказа от идеята за провеждане на закрито в Ню Йорк на церемонията по раздаването на вдиео музикалните награди на медията, съобщава Ройтерс.

09.08.2020/17:15

Американски вариант на конкурса „Евровизия“, който ще се нарича „American song contest“, ще се състои през 2021 г. в САЩ, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия, цитиран от ДПА и ТАСС.

08.08.2020/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки