Бившият шеф на в. „Ел Мундо“: Светът е като „Титаник“

29.04.2020 /20:39 | Автор : Савина Спасова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Давид Хименес

Известният испански кореспондент из „горещи точки" - включително и в Азия - Давид Хименес, който през 2015-2016 г. оглавяваше един от най-големите всекидневници в страната си, споделя пред БНР свои виждания за пораженията на коронавируса върху живота ни.

„Години наред политиците ни убеждаваха, че имаме една от добрите най-здравни системи. Оказа се, че лъжат“. Това сподели в интервю за БНР испанският журналист Давид Хименес.

Хименес познава еднакво добре и Изтока, и Запада. Роден в Барселона, учил в Харвард, 20 години е прекарал в Азия като кореспондент на „Ел Мундо“. Миналата година описа в книга периода, в който ръководи ежедневника, разкривайки тайни връзки между политици и медии.В журналистическата му биография са страни като Афганистан и Северна Корея, отразявал е събития като аварията в АЕЦ „Фукушима“. През 2003 година описва от място епидемията от Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) в Китай и в Хонконг. Сега в „гореща точка“ се е превърнала родната му Испания - една от най-засегнатите от коронавируса. 

Давид Хименес оценява реакцията на властите като „неадекватна и закъсняла“. Смята, че заради непрекъснатите съкращения в сектора болниците още в началото на кризата са били на ръба на капацитета си. Показателно е, според него, че от всички страни именно Испания е с най-голям процент медици сред заразените.

„Не стигаха защитни облекла, маски, респиратори. Викаха на работа студенти и пенсионери“, отбелязва журналистът за предаването „Нещо повече“ и допълва:

„Мисля, че трябва да оценим доброто поведение на гражданите, героичната работа на много здравни работници и със съжаление да отчетем недостойното поведение на нашите политици. Единственото, което продължават да правят, е да водят битка помежду си и да изчисляват колко процента популярност може да им донесе този или онзи ход. Тяхната реакция е едно от големите разочарования. Политическите партии са заети с борба за рейтинг, вместо с общи действия в кризата“.

Давид Хименес познава лично елита на страната си. Преди няколко години застава начело на ежедневника „Ел Мундо“, за който е работил като кореспондент в Азия. След година си тръгва, а неравната битка за независима журналистика с политиката и бизнеса описва като „по-непредсказуема от Афганистан и всяка друга гореща точка“. 

Зависят ли действията на испанските власти от това кой управлява - ако беше десницата, същото ли щеше да се случи?

В страни като Испания има проблем с политическата класа. Тя е зле подготвена. Имаме работа с хора, които не познават нищо друго освен партийната работа. Нямат опит. И не става дума за ляво и дясно, те са един тип. Като има проблем, просто скалъпват нещо в момента, за да отбият номера, импровизират и то лошо.

Хименес сравнява с Германия, където според него политиците действат много по-адекватно, като се съобразяват с професионалистите в съответните сфери. Смята, че последиците от неадекватни решение тепърва ще пораждат още кризи и най-сериозните последици ще са на икономическа основа.

„При дълбоките икономически кризи също умират хора. Казват ни, трябва да избираме между изолацията и смъртта. Да, но когато разрушиш една икономика, това също предизвиква жертви - по много причини. Кризите влошават изключително много положението в обществото, като се осъждат на безработица и бедност големи групи хора... Испания е сред 20-те най-силни икономики в света и въпреки това понася огромен удар. Да си представим какво може да се случи с други страни в Латинска Америка, в Африка, където отговорът на кризата е много по-труден“.

Журналистът, отразявал събития в цяла Азия, си спомня как всички ходели с маски в периода на Тежкия остър респираторен синдром в Китай и Хонконг. ТОРС беше по-малко заразен, но подготви хората за сегашната ситуация сега, смята Хименес. 

„Защо азиатските страни реагираха много по-добре от Запада? Защото си бяха научили урока от предишния път - от ТОРС. Веднага взеха мерки срещу вируса. А на нас, които не бяхме виждали нищо подобно, ни отне време да разберем колко е сериозно случващото се и как да действаме“.  

Хименес се съгласява с констатацията за отношението на Запада към работниците от Изток - много необходими в добри времена и излишни в периоди на криза.

„Мисля, че има известен егоизъм от страна на най-развитите страни. Бързат да издигнат стени, когато при тях има безработица и собствените им граждани вече са склонни да поемат работата, която в нормална ситуация вършат имигрантите. А после обратното, пак пускат чужденците... Светът се е превърнал в някакъв модел на „Титаник“. Всички сме на един голям кораб, но има пътници от първа класа и съответно от втора и трета. И когато корабът потъва, в спасителните лодки с предимство сядат пасажерите от първа категория. Това винаги е било така. И не се е променило с глобализацията, напротив, може даже да е станало по-лошо“. 

Все пак, отбелязва Давид Хименес, има страни, които преди бяха причислявани към трета класа, като например азиатски сили, които увеличиха влиянието си на световната сцена. 

„Видяхме как технологиите им помогнаха да посрещнат епидемията много по-добре от някои западни страни. Освен това Западът не бива да забравя проста житейска философия: Както има случаи пътници от трета класа да се преместят в първа, така и най-високата категория може да изпадне в ситуация, в която ще разбере как се пътува в трета класа. Не бива да се забравя, че това също е възможно. Трябва да има солидарност в отношението към другите хора и другите страни и да си даваме сметка, че утре може самите ние да имаме нужда от помощ“. 

Според Давид Хименес испанците са приели изолацията по-добре от очакваното. Смята, че това се дължи на уважението към медиците, а не защото слушат политиците. Ще се променя ли Испания?

„Да, въпреки че това противоречи на същността ни като народ. Свикнали сме да се докосваме, да се прегръщаме, а в сегашната ситуация това е опасно. Когато се запознаваме с някого, нашата традиция е да го целунем. Такива обичаи явно ще трябва да се променят и да спазваме по-голяма социална дистанция. Ще живеем в нова реалност. Много повече място в живота ни ще заема дистанционната работа. Вярвам, че човек е изключителен и в способността си да се приспособява“.

Испания вече тръгна към облекчаване на мерките. „Според мен големият въпрос, що се отнася до момента на връщането към нормалния живот, е в каква икономическа ситуация ще се окаже страната. Изключително важно е дали ще успеем с общи усилия да се погрижим за най-бедните и уязвими хора в обществото“.

 

Сподели в
 

Гръцката телевизия Антена /АНТ1/ прекрати излъчването на турски сериали в програмата си в отговор на решението на турския президент Ердоган, с което „Света София" бе трансформирана в джамия, съобщи сръбският вестник „Телеграф".

31.07.2020/10:16

Международната организация "Репортери без граници" заяви, че ако новият закон за медиите в Черна гора влезе в сила в сегашния си вид това ще бъде удар по свободата на словото в страната. Правозащитниците призоваха президента на страната Мило Джуканович да не подписва закона, пише БГНЕС.

29.07.2020/11:20

Службата за борба с прането на пари към Министерството на финансите на Сърбия започна финансова проверка на 20 журналисти и 37 неправителствени организации, съобщи МИА. Банките са помолени да изпратят справка за всичките им транзакции през предходната година. В искането се посочва, че данните са необходими, за да се определи дали организациите и лицата от списъка имат нещо общо с финансирането на тероризма или прането на пари

29.07.2020/11:08

В сряда парламентът в Турция прие спорен законопроект за социалните медии, който ще даде на правителството по-голям контрол върху тяхното съдържание, съобщава Ройтерс.

29.07.2020/10:55

Хиляди протестираха вчера в Будапеща срещу ограниченията на медийната свобода в Унгария, предаде ДПА, цитирана от БТА.

25.07.2020/19:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки