Начало
 
 

Огнище на българщината и духовността стана на 5 години

04.05.2020 /17:36 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дворът на Кирилицата е любимо място за малки и големи

В деня, когато отбелязваме рождението на св. княз Борис І Покръстител – 2 май, Дворът на Кирилицата отбеляза своята 5-годишнина. Но тъй като празникът на духовността съвпадна с карантината по повод пандемията, тя бе отбелязана виртуално. Но това не попречи основателят на мемориала Карен Алексанян да получи от цял свят поздравления и топли благодарствени думи за родолюбивото дело, което е сторил за делото на пресветите братя Кирил и Методий.

По този повод и за годишнината от съграждането на този толкова значим несамо за България, но и за световната духовна култура  културно-исторически комплекс, своите поздравителни думи изпрати и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. „Най-сърдечно ви честитя 5-ия рожден ден на Двора на кирилицата - уникално ваше творение, създадено на българска земя в близост до българските светини Плиска и Преслав – пише Снежана Тодорова. -Този Музей на Кирилицата под открито небе в прослава на азбуката на славянския свят, за създаването на която България има забележителен принос, е открит на 2 май - рождения ден на св. княз Борис І Покръстител.

Поздравления и искрена признателност за уважението към българската история и историческите личности, които са символи на нашия духовен възход.

Буквите, изящно претворени от арменски художници от характерния за Армения червен камък, са още едно доказателство за културно-историческите и духовни връзки между нашите братски народи.“

А областният управител на Русе Галин Григоров отбелязва, че в този ден отново си спомняме всички за „смисъла и силата на вярата и книжовността, благодарение на които българският народ зае своето достойно място,отредено от историята“. Родопската жрица на песента Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, едни от най-близките приятели на Карен Алексанян, също отправиха своите топли поздрави до него и му пожелаха още дълги лета да сее българщина.

Че Дворът на Кирилицата е влязъл в сърцата на хората и всички в него виждат горящото огнище на българщината, говорят и топлите поздрави, отправени от  Лерник Ованисян, Армения. „Имахме щастието да посетим този комплекс, да се възхитим от огромния мащаб на работата му, която обединява различни народи, започвайки от Хърватия и стигайки до далечна Якутия – е написал Ованисян. - И това културно многообразие от народи той представя в този музей. Радостно е, че нашият сънародник е създал средище, където са събрани бюстовете на писатели, поети, дейци на културата със световна значимост, творили на кирилица. Чрез него се формира една цялостна картина, която смятам, че има голямо въздействие и влияние за развитието както на самия град и региона, така и на туризма.“

Той припомня, че радостен факт е присъствието на паметници на творци от арменски произход в Алеята на писателите в Двора на Кирилицата, като Леонид Гурунц, Севда Севан и Агоп Мелконян. Лерник Ованисян е убеден, че макар по света да има много известни музеи, създаденото от Карен Алексанян е повече от уникално и не е случайно комплексът се е превърнал в любимо място не само за българите, не само за живеещите в страната арменци, и че се радва на общочовешко признание от Якутия до Хърватия и обратно.

Особено вълнуващ факт е, че топли думи до Карен са изпратили и жителите на село Чъчъмах в далечна Якутия. Сигурно не би стигнало мястото да се споменат всички приятели на Двора на Кирилицата, които изпратиха своите топли и пълни с много обич и признателност думи на благодарност, но мен ми се иска да споделя защо всеки, който е пристъпил портата на комплекса, оставя там частица от себе си и в сърцето си, пък отнася един неизбледняващ спомен от докосването до българския дух.  

Имам късмета да познавам Карен. Да си призная, когато преди шест години разбрах с какво се е захванал един арменец, дошъл от Ереван у нас, създал дом и се заловил да развива бизнес, останах дълбоко изумена. Помислих си, че навярно има някаква българска жилка в кръвта си и затова е решил да гради дом на Кирилицата, но се оказа, че си е чистокръвен арменец. При нашия първи разговор Карен беше притеснен защото още се градеше Дворът и предстоеше да бъде открит. Попитах го кое е накарало един арменец дошъл на българска земя, научил бързо нашия език, да се захване в едно толкова трудно време да гради Двор на Кирилицата и каква ще е аджеба неговата мисия. „Мисията на Двора на Кирилицата е да опази свещената азбука и да покаже нагледно на народите от целия свят, че България, и в частност Първопрестолна Плиска, е родина на кирилицата – ми отвърна той – И най-вече неговата най-важна мисия е да възпитава децата и младите хора в дух на славянски патриотизъм. Нека те никога да не забравят, че българският език е свещен.“

И без да прави мощна реклама, без да се опира на известни личности този син на гордия и толкова изстрадал арменски народ, тихо и кротко изгради оазиса на българщината. Изгради Двора на Кирилицата, на която поляна от онзи 2 май преди пет лета та до днес винаги е пълно с детска глъч и хора, пристигнали от всички кътчета на България и от света. Двор, пълен с човешка радост.

Ще си позволя да цитирам думи на стопанина му: „По тревата няма забранителни табели – всеки може да стигне до буквите, да ги пипне, да разгледа красивите изображения по тях. Хората ги прегръщат, целуват ги, снимат се всеки със своята…и благодарят! Оставят своите впечатления в книгата за гости и изразяват пожелания това място да бъде и да остане! Така Дворът получава своето покръстване и истинско предназначение – за Народа.“

И това е така, защото там не идват само, когато трябва да бъде открит поредният паметник в Алеята на писателите (има и такава, в която са творците на държавите, използващи Кирилицата), а там наред с хилядите гости и туристи идват млади родители да кръстят децата си в подножието на паметника на св. княз Борис І Покръстител, да положат цвете пред монумента на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, да сторят кръст пред 12-метровия църковен символ, бдящ над Двора на Кирилицата.

И още нещо - там вече се градят и традиции. Както споменах, деца приемат Божието кръщене, а и млади двойки се вричат във вярност. Така че за радост на Карен и всички около него, които се раздават в името на духовната идея, така както вярващият намира пътя към храма, така вече мнозина са открили и пътя към Двора на Кирилицата.

Много пъти съм споменавала и няма да се уморя да напомням, че за нас е един добър урок благородната инициатива на дошлия от Армения Карен Алексанян, който събра в Двора на Кирилицата късчета от най-славното време на българската история. Един човек, роден в героична и красива страна, дава добър пример как трябва да се цени и пази историята на един народ. 

Снимки Двор на Кирилицата и авторката

Сподели в
 

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

Дигиталната платформа "Отвори Враца" (OpenVratsa) популяризира възможностите за природен и културен туризъм в района на Враца. Инициативата е на млади врачани, които имат амбицията да останат и да се развиват в родния град.

03.08.2020/12:00

Холивудската звезда и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще е изпълнителен продуцент на тв сериала "Островът" по едноименния роман-утопия на Олдъс Хъксли, съобщи ТАСС, като цитира сп. "Варайъти".

02.08.2020/15:45

За големия наш панагюрец книга написа друг панагюрец. Боян Ангелов прави първи многообхватен портрет на Марин Дринов в най-новото си издание „Марин Дринов“, което сега излезе на книжния пазар от столичното издателство „Захарий Стоянов“. Темата за големия български учен, историк, възрожденски деец, общественик, първостроител на младата следосвобожденска България, е вълнувала и привличала вниманието на редица наши изтъкнати историографи, изследователи.

01.08.2020/15:40

Випускът на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски”, който се дипломира днес, ще носи името „Добруджански”, тъй като себеотрицанието и героизмът на българската армия, дипломация и държава са в основата на мирното връщане на Южна Добруджа към Родината преди 80 години.

31.07.2020/16:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки