Начало
 
 

Журналистическо предизвикателство отправя студентската Фейсбук страница „НИЕ”

16.05.2020 /19:47 | Автор : Ангелина Грозева | Източник: НИЕ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Студентите в четвърти курс телевизионна журналистика от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски” се подготвят да възстановят предаванията на студентската телевизия „Алма Матер” и показват какво могат на Фейсбук страницата „НИЕ”. Те искат да се чуят темите, които вълнуват младите, и да звучи истината

Като студенти в специалност „Журналистика”, „НИЕ“ осъзнаваме основната мисия на журналиста - да информира обществото и да му казва истината, колкото и относително понятие да е тя. Но все по-често забелязваме липсата на темите, които вълнуват младите. А това според нас се дължи и на липсата на млади кадри в медиите. И за да запълним липсата от теми за млади, ние изпълняваме нашата кауза към обществото като създаваме съдържание във Фейсбук страницата „НИЕ“.

Често различният почерк на младите, които носят новото със себе си, се променя от политиката на медиите, и свежият млад поглед изчезва. В България и в европейските медии като цяло липсва персонализираната журналистика. Това е грешка, която трябва да бъде поправена, защото хората се доверяват на човека, който им предава информацията, на неговата компетентност, на неговите знания в конкретния ресор, за който работи.

Необходимо е медиите да осъзнават потребността на младежката аудитория от информация и да я поднасят по правилния начин. Правилното също е относително, но под правилен имаме предвид начина, който ще заинтересува и заинтригува младежката аудитория. Ако сега не се отразяват теми за младите, утре тези млади няма да бъдат активни потребители на традиционните медии.

Тук се появява и една много важна тема - медийната грамотност, която според нас трябва да бъде въведена още в училищното образование. Защото това ще помогне за борбата с фалшивите новини, защото това ще изгради у младите интерес към медиите, защото това ще сформира критично мислене у тях и ще ги накара да се чувстват част от журналистиката, която работи в техен интерес, в интерес на обществото.

В условията на пандемия в нашата страница „НИЕ“ представяме коментари, позиции и разкази на младите хора по темата COVID-19. Представяме теми за култура и изкуство, които са най-силната ни духовна храна и са най-голямата ни надежда в подобни ситуации.

За да се преборим по-лесно с кризата и да забравим за страха, ни е необходима голяма доза изкуство. Не ни се иска „изкуството да е първият лукс, от който обществото се отказва“, както казва британската писателка Вирджиния Улф преди век. Не ни се иска редакциите на медиите да са предубедени за темите, които вълнуват младит,е и да си създават собствена представа за журналистиката на младите, без да са чули техния глас и да са се допитали до тях.

„НИЕ“ се борим за журналистиката на младите, защото журналистиката е нашата мисия, микрофонът е нашето оръжие срещу несправедливостта и липсата на истината, нашата кауза е в помощ на обществото и потребността му от информация. „НИЕ“ искаме медиите да бъдат уважавани, журналистът да получава необходимото уважение към своята работа и към личността си, поради факта, че е посветил живота си, за да информира обществото и чрез своите въпроси, теми, материали, да помага на това общество да живее в по-добрия свят.

Това не е утопия, това е възможна мисия и кауза, която всеки един журналист трябва да осъзнава всяка сутрин, когато се събужда и вечер, когато заспива. Защото нашата отговорност е към обществото. И да, за да бъдеш журналист, не ти е необходима най-добрата камера, понякога дори и микрофон, необходимо е да носиш в себе си именно тази отговорност към обществото, която винаги да бъде вътрешният глас, който да ти напомня каква е мисията на журналиста.

Мобилната журналистика може да достига бързо, лесно и удобно до Вас, дори в тези условия! Доверете ни се, „НИЕ“ сме младия глас на българската журналистика! Чуйте гласа ни, защото „НИЕ“ чуваме Вашия!

 

Това сме „НИЕ“!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/

Стараем се да сме информативни!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/1498300827008268/?v=1498300827008268

Да сме критични!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/867109270452113/

Да сме различни!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/236894530977316/

Да сме диалогични!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/1445081372340455/

Да докосваме със съдържанието, което създаваме!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/232225974507001/

Да споделяме важното!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/1550086765158701/

 

Сподели в
 

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки