Поля Станчева: Радиото ще трябва да мине на нови дигитални платформи

24.05.2020 /16:14 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поля Станчева. Снимка: Кирчо Стоичков

През всичките тия години ние, които работим за това радио, сме се опитвали да кажем истината, за да ни чуят, за да бъдем на мястото си, където не само тежим, но и създаваме усещане на хората, че сме тук, за да пазим истината, за да ги информираме, за да бъдем полезни. Това каза Поля Станчева, програмен директор на Българското национално радио, която гостува на предаването „Семейно радио" на програма „Христо Ботев“.

Поля Станчева е генерален директор на БНР от 2001 до 2007 г., автор на идеята за наградите „Сирак Скитник“, а преди 5 години създава документалния филм за Радиото „Олово срещу словото“ (2015). Във филма тя акцентира върху регионалните станции на БНР.

Семейството, учителите, вярата

"Помня родителите си с много обич, защото те са хората, които са ми дали любопитството към различните култури и езици. Имам редкия шанс да бъда родена в семейство, живяло в различни страни. Живяхме дълги години в Далечния изток, след това съм живяла в Русия, в Англия... но винаги съм се връщала в България. И може би тази любов я дължа на моята майка, която притежаваше особен усет към българската песен, към българския стих - тя знаеше наизуст почти всички български автори. Вярата в моето семейство е присъствала чрез моите баба и дядо. Аз винаги съм изпитвала интерес към Българската ортодоксална църква и сама съм се опитвала да стигна до дълбините ѝ."

Документалистика

„Трябва да знаем историята си. А историята на Радиото и история на българската държава през последните 80 години. Първият ми филм, който носи заглавието „Олово срещу словото", разказва онази драматична част от историята на България между Първата световна война до днешни дни. Особено в периода на промените, когато се случват важни неща."

Наградата „Сирак Скитник" 

„Наградата „Сирак Скитник" беше учредена и с плахата надежда, че ще продължи да бъде връчвана във времето. Сега тя е традиция и е може би една от най-престижните награди в радиоефира. Ние сме я връчвали не само на нашите колеги, но и на нашите конкуренти, с които делим ефира и любовта на слушателите, за значими постижения. Много е важно да бъдат отличавани добрите постижения."

Регионалните радиостанции

„Радиото със своите регионални радиостанции е огромна мощ. Не сме сами. Има до днес спор коя е първата регионална радиостанция - Варна или Стара Загора. След създаването на Радио София през 1935 г. през 1936 г Сирак Скитник създава тази радиомрежа, в която се включват тези две регионални радиостанции. Българското радио е имало своя регионална радиостанция в Скопие още преди края на Втората световна война през 1941 г. интелектуалецът Димитър Гюзелов, който настоява да звучи българска реч по Радио Скопие, става директор, а по-късно е осъден и разстрелян. Когато българските войски влизат в Македония (1941) Радио Скопие започва да излъчва на български език.“

Поля Станчева има дисертация върху езика на медиите, а сега и магистратура върху дигиталните медии в Уестмистърския университет, Великобритания

„Моята дисертация е направена още през 1991 г., когато имах редкия шанс да работя с двама изключителни български учени – проф. Мирослав Янакиев и акад. Михаил Виденов – които ме въведоха в дълбините на езикознанието и ми помогнаха да направя дисертацията си върху езика на медиите във времето, когато преминавахме от „другарю" и „другарко" към „госпожо" и „господине". Това е езиковият код, който не може да бъде фалшифициран. Там е силата на езика. 

Сега приключих магистратура върху дигитални медии в Уестминстърския университет, Великобритания. Поисках да скоча в новото хилядолетие. Разбира се, че обичам радиото, но знам, че радиото ще трябва да мине на нови дигитални платформи, за да хвърли мост между нас и младите. Това беше предизвикателство за мен и се включих с голям интерес към изследването на езика на новите медии и мисля, че мога да бъда полезна на Радиото в момента точно с тези нови придобити умения."

Верую

„Върви по пътя си и той ще те доведе до там, където трябва да стигнеш. Не бива да се отклоняваме от пътя си, ако знаем какво искаме да постигнем. Разбира се, трудностите са много, винаги изкушенията, които срещаме, могат да ни отклонят. Но ако вървиш по пътя си, той ще те изведе, където трябва да стигнеш" – каза програмният директор на БНР Поля Станчева. 

Божана Димитрова разказа за създаването на Обществения съвет, чийто първи председател е легендарната водеща,

за Академията за българския език, за силата, предимството и първенството на Българското национално радио, като законодател и пазител на българския език, за учредяването на наградата „Сирак Скитник".

 

м.л.

Сподели в
 

Във връзка с информации в медиите за възникнал инцидент с журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова по време на провелата се Национална конференция на политическа партия ГЕРБ от "София тех парк" заявяват, че лицето, което, видно от видеозаписите, участва в конфликта и е представено като охранител, не е представител на охраната, осигурена от научно-технологичния парк.

05.08.2020/18:28

Изданието "Клуб Z" цитира Комисията за журналистическа етика към Националния съвет за журналистическа етика, която по повод вчерашна публикация на сайта на прокуратурата, атакуваща статия на "Свободна Европа" за "нарушаване на професионалните стандарти за обективна и етична журналистика", напомня, че тя е единственият орган, упълномощен да се произнася относно нарушения на Етичния кодекс на българските медии.

05.08.2020/16:30

Управляващата партия приписа случилото се на провокатори и се разграничи от инцидента, при който агресивни лица и младежи с баджове викаха "Ела тук бе, боклук!", блъскаха и дърпаха телефона от ръцете на репортерката от "Свободна Европа", отразяваща провеждания в "София Тех Парк" форум на ГЕРБ.

05.08.2020/15:43

Издaтeлят нa „Moнитop“ и „Teлeгpaф“ тpябвa дa плaти нa Πaнoвa 30 000 лeвa oбeзщeтeниe зa нeпoзвoлeнo yвpeждaнe пo Зaĸoнa зa зaдължeниятa и дoгoвopитe и paзнocĸитe й нa двe cъдeбни инcтaнции

05.08.2020/11:56

Кристина Кръстева, бивш кадър на в. „24 часа” и авторка на биографията на премиера Борисов „Бойко, който винаги се завръща”, става представител на министерството на регионалното развитие и благоустройството в Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел, съобщи сайтът „Биволъ”.

05.08.2020/11:48

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки