Начало
 
 

Кино и литература на испански с Институт „Сервантес”

08.06.2020 /16:16 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от наградения миналата година в Уеска и нашумял "Една нощ с Хуан Диего Бото", представен у нас от Институт "Сервантес"

Онлайн се излъчват ибероамерикански филми, награждавани в последните две издания на престижния кинофестивал в град Уеска, който тази година ще се състои само онлайн в периода 12-20 юни. Луис Гарсия Монтеро представя творба на Хайме Хил де Биедма.

Кинофестивалът за ибероамерикански късометражно кино в испанския град Уеска, в който редовно участват филми на такова ниво, че са номинирани после за наградите „Оскар” или „Гойя”, тази година ще се проведе от 12 до 20 юни, но само онлайн - заради пандемията от Covid-19, особено болезнено ударила Испания.

Все пак ние, в България, пак сме облагодетелствани - авансово можем „да подгреем” за този престижен кинофорум благодарение на културната програма на Институт „Сервантес” в София. От началото на юни насам Институтът ни предлага възможността да гледаме някои от най-нашумелите хитове на фестивала в Уеска, отличавани през 2018-та и 2019-та.

Представените заглавия разполагат с презентация на техните режисьори и вървят с онлайн срещи с тях, осигурени от различни центрове от мрежата на Институт „Сервантес”. Филмите са със субтитри на английски.

На 2 и 5 юни вече беше излъчена една от най-нашумелите творби в тази поредица - филмът „Една нощ с Хуан Диего Бото” (това е името на известен испано-аржентински актьор, който играе сам себе си), награден през 2019-та.

До края на юни предстоят още срещи с ярки ибероамерикански късометражки. На 9 юни - „Олимпийски огън”, Мексико;  на 12 юни - „Тахриб”, Испания; на 16 юни - „Хищник”, Чили; на 23 юни - „Следата”, Мексико; на 30 юни - „Пътят на кучетата”, Чили.

Освен този жив досег с киното на испански и с празника му в Уеска, Институт „Сервантес” предлага през юни още много радости за духа и душата.

Любителите на испанската литература могат да се наслаждават на Виртуалния клуб за четене на Институт „Сервантес” с участието на Луис Гарсия Монтеро, поет, преподавател по испанска литература и директор на Мрежата от центрове на Институт „Сервантес”.

От 1 до 14 юни ще бъде прочетена творбата на Хайме Хил де Биедма „Любов, по-могъща от живота”. От 15 до 30 юни, читателите ще могат да разговарят с Луис Гарсия Монтеро за някои от поемите на Хайме Хил де Биедма.

До 16 юни ще ще се състои и литературната сбирка Los Galeotes („Роби на галерите”), чиято цел е да възстанови непубликувани, изгубени или малко познати произведения на видни испански автори и  да разкрие  скрити шедьоври на писатели, свързани с реализираните от Институт „Сервантес” изложби.
Едно такова произведение е комедията "Смелост, оскърбление и жена" на Ана Каро де Майен. Тва е авторка на драми от XVII век, написала множество пиеси, от които само две са достигнали до нас. Изданието цели да допринесе за възстановяването на ролята на жените писателки през Испанския златен век и да преоткрие  чрез тази творба способността на жените да определят сами съдбата си и да се противопоставят на общоприетите норми на епохата.

Институт „Сервантес” е подготвил и за почитателите на класическото испанско кино. През юли онлайн прожекции ще представят испанските филми от периода 1973-1997 г. В списъка са емблематични кинотворби като „Духът на кошера“, „Невинните светци“, „Юницата“, „Щастлива звезда“.

 

Сподели в
 

За втора поредна година в Плевен бе чествана годишнината от славната Дойранска епопея. Както и през 2019 г. това стана пред паметника, посветен на героите от Дойран.

27.09.2020/17:32

По повод 160-годишнина от подписването на Пекинския договор, документът, който определя официалната граница между Русия и империята Цин, в с. Игнатиево, Благовещенски район в Русия, най-после откриха първия паметник на дипломата граф Н. П. Игнатиев.

27.09.2020/11:32

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки