Начало
 
 

Бареков припомня работата в bTV преди 10 години

16.06.2020 /18:52 | Източник: novini.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Никорай Бареков не приема да наричат BTV „Божков ТВ“

Лидерът на "България без цензура" и бивш член на Европейския парламент Николай Бареков дълги години работеше в bTV като водещ на сутрешния блок.

Агенция Блиц го потърси, за да разбере от първо лице мнението му за телевизията. Ето как Бареков отговори на въпросите на колегите от медията Блиц, цитирана от novini.bg:

Г-н Бареков, по времето, в което Вие бяхте водещ на сутрешния блок на bTV, медията ползваше слогана „телевизията на всички гледни точки“. Продължава ли да спазва този принцип тази телевизия и в момента? 

Реално този слоган се появи след смяната на собствеността на bTV преди около 10 години. Това съвпадна с периода, в който аз напуснах телевизията. На практика считам себе си заедно с други видни личности за основател на тази телевизия.

Ние бяхме част от голямото семейство на „Fox news“ и спазвахме всички етични и журналистически стандарти, които бяха зададени от нашия тогавашен собственик Рупърт Мърдок и неговите медии във Великобритания, Австралия и САЩ.

Когато г-н Мърдок продаде своите активи, аз напуснах телевизията. Оттам нататък телевизията премина в едно друго русло - малко по-фриволно интерпретиране на фактите, спестяване на всички гледни точки, което е очевидно и известното обществено лицемерие да заемаш корпоративни и други позиции, а да говориш, че това са всички гледни точки. Не, това не са всички гледни точки. 

Напоследък от телевизията дава трибуна на различни обвиняеми, а премиерът Борисов я нарече „Божков ТВ“. Вашият коментар?   

Аз малко съм му сърдит, защото мисля, че с този прякор който сложи на телевизията, успя в неговия типичен стил да промени реално други никнеймове, които хората вече бяха дали на bTV. Единият беше „Босфор ТВ“, който се появи благодарение на турските сапунки, които се вместиха в програмната схема на телевизията. 

Мога да дам един много конкретен пример, когато ме попита за „телевизията на всички гледни точки“. Сега bTV отпразнува своя 20-годишен юбилей, когато аз напуснах празнуваше 10-ата си годишнина. Тогава бях изтрит от семейната снимка. Мисля, че така постъпват комунистическите диктатури, когато неудобните членове на Политбюро биват изтрити. 

10-години по-късно от снимката отпадна и Слави Трифонов.

Съжалявам, ние може би като хора и обществени личности в някаква степен сме спорни, както всички известни личности навсякъде по света, но ние на практика вградихме сенките си в тази телевизия. Аз създадох сутрешния праймтайм, а Слави вечерния. Как е възможно създателите на тази телевизия изведнъж да бъдат изтрити от нейната история? 

Кой пише въпросите в bTV?  

Това е екип от хора, които не са обществено значими и познати. Навремето, когато аз бях в телевизията, обучихме над 100 човека в CNN. Това са хора, които не са преминали достатъчно обучение като журналисти, но са заели доста ключови позиции в тази телевизия и са твърде удобни.

Това са анонимни хора. Сега дори да ти спомена някои имена, те няма да ти говорят нищо. Това са хора, които определят политиката на телевизията. Естествено, тези хора слушат кръгът на влияние, който оперативно взима решения в bTV.

Свързани:   Бареков негодува: „Евроком” спира предаването ми

„Кабеларката „Евроком” спира предаването ни!” Това обяви телевизионният водещ и бивш евродепутат Николай Бареков с писмо до медиите.
Дата: 19.11.2019 

Сподели в
 

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки