Начало
 
 

Казанлък и Шипка скърбят за о.з. полковник Георги Георгиев

02.07.2020 /16:24 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


О. з. полк. Георги Георгиев

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

На 27. 06. 2020 г. Казанлък и Шипка загубиха един прекрасен човек - Георги Йорданов Георгиев, писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, автор на много книги, свързани с историята на Шипка, основател на "Национален конкурс за издадена книга с епическа поезия", почетен член на НЧ „Светлина - 1861", почетен гражданин на Шипка, инициатор за построяването на „Паметника на опълченците"...

„Още дълго може да се изброяват делата му, но наред с тези дела с голяма сила идват думите като завет. Неговото оръжие бе перото.  Във всяка издадена негова книга се крие послание, което ни води към добрини, към познание и възхищение от храбростта на дедите ни”, споделиха от читалищното настоятелство на НЧ „Светлина – 1861” в подбалканския град Шипка по повод тъжната вест. 

„Без саможертва няма легенда“ – Шипка знае и ще предава на поколенията твоята легенда, за да бъде светлината, която да ги води.”, казват още от Читалището.

Кой е о.з. полковник Георги Георгиев?

Георги Йорданов Георгиев е роден на 26.02.1932 г. в село Катунец, Ловешко. Завършил Военно-политическо училище и Висшия икономически институт. Служил е четиридесет години като офицер в армията.

Десет години е бил журналист във в. „Народна армия”, пет от които като негов заместник-главен редактор. Четиринайсет години е бил началник на Военно издателство.

Издал е редица документално-публицистични книги, между които „Личности и тревоги”, „Дарования”, „Живот на косъм” (преведена на руски език), „И това е любов”, „По стъпките им алени” (съавтор Стоян Александров), „Импулси от сърцето”.

Съставител е на антология „Военна проза” от тритомника „Храбростта и мъката на България”. Автор на документално-публицистичната книга „Шипченци” - история в образи, галерия от портрети на будители, бунтовници, учители, учени, военни, художници с шипченски родов корен.

Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител е на орден „Кирил и Методий”, на военни отличия и на наградата на СБЖ „Златното перо”.

През последните години о.з. полк. Георги Георгиев издаде 10 книги, свързани с историята на Шипка, където той прекарваше всяко лято в дома си. Шест от тях са авторски. Останалите са или съставени от него, или представляват редактирани ръкописи, но темите в тях са свързани със съдбата на България.

По негова идея и по идея на действащия инициативен комитет шипченци увековечиха с паметна плоча прочутия шипченски хайдутин Пеньо Чернеолу, открита пред родния му дом на едноименната улица „Пеньо Чернеолу“ на 24 септември 2019 година (в навечерието на 200-годишнината от неговото рождение). Във връзка с това събитие писателят Георги Георгиев издаде сборник за Пеньо Чернеолу под наслов „За хайдут Пеньо песни се пеят“(2017 г.). В него са събрани материали от известни български поети и писатели. Самият автор дълги години събира материали за написването и издаването на тази книга.

Днес книгата на о.з. полк. Георги Георгиев е положена в специална кутия, поставена непосредствено зад паметника, така че всеки, който желае, може да се докосне до нея, да я прочете и да я върне.

О.з. полк. Георги Йорданов Георгиев – човекът, който не само възпя, но и прослави шипченската история, оставя огромно културно наследство и трайна следа в историята на българския народ и на България.

Мир на душата му и поклон пред светлата му памет!

 

В памет на полковник Георги Георгиев

 

ХУБАВИТЕ ХОРА

На полк. Г. Георгиев

сп. „Бълг. Воин“, кн.3/1986 г.

 

Аз обичам хубавите хора -

хората с усмихната душа!...

Може да летят с космичен кораб,

може просто да вървят пеша;

може да се трудят под земята,

може да достигнат Еверест,

но да не премазват красотата,

но да не прегазват ум и чест;

и сред съдбоносни земетръси

и сред озвездена тишина,

да остават верни на дълга си

и да носят горди знамена;

да приемат слава и присъда,

да презират всяка нищета

и на този вечен свят да бъдат

хляба и водата, и солта...

Може би напусто ви говоря,

може би напразно се теша,

но обичам хубавите хора -

хората с усмихната душа!...

МАТЕЙ ШОПКИН

 

Полковник Георги Георгиев бе едно от емблематичните имена в редколегията на вестник „Долина”. Като баща той ни превеждаше през славната история на Шипка, Казанлък и България. Той ни показваше и разказваше за честа и славата на Българската армия, вдъхваше на мен и на екипа на „Долина” сила, смелост да търсим истината и да устояваме каузи, да устояваме българския интерес.

Безкрайно много са спомените и разговорите ми свързани с него. Днес, след тази тъжа новина… едва ли бих могла да разкажа всичко, което искам. Но никога няма да забравя, че той беше човека, който ме запозна с Евтим Евтимов и имах възможността да направя интервю с него няколко месеца преди да поеме и той по Вечния път… Незабрави мигове!

Както и никога няма да забравя, че заедно с полковник Георгиев заедно започнахме мисията – да не позволим името на връх Шипка – символ на Българската свобода да бъде сменено. И успяхме! Заедно с него намерихме много съмишленици и съидейници, с които да отстоим тази кауза, въпреки мощните напъни на различни субекти попаднали под влиянието на различни политически конюнктури, които не спират да разделят и противопоставят българския народ през годините.

След като загубих баща си, полковник Георги Георгиев беше един от хора, които ми вдъхваше вяра, че всичко ще бъде наред, един от хората, които не пропускаше да ме попита как си и да ме утеши, че след лошото, винаги идва добро, но трябва да се бориш за да дойде!

А за брилянтното пера на Георги Георгиев – няма какво аз повече да кажа, всички читатели на „Долина” са се потапяли в неговото творчество – запознавал ги е с редица хора, водел ги е на различни места назад във времето.

Той обичаше Шипка и Казанлък като свои родни места!

Той помагаше на вестник „Долина” като на негова рожба!

Полковник Георгиев завеща много каузи, които да ни водят напред по пътя на честа, справедливостта, достойнството и светлината!

Почивай в мир, полковник Георгиев!

ЯНИЦА СТАНЧЕВА    

Сподели в
 

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

Н. Пр. Алфредо Атанасоф разказа на среща с медиите в СБЖ за външната политика на своята страна, за икономиката й, за казуса с Малвинските (Фолклендски) острови, за двустранните връзки с България, за предстоящата 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни държави.

07.11.2020/19:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки