Начало
 
 

Казанлък и Шипка скърбят за о.з. полковник Георги Георгиев

02.07.2020 /16:24 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


О. з. полк. Георги Георгиев

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

На 27. 06. 2020 г. Казанлък и Шипка загубиха един прекрасен човек - Георги Йорданов Георгиев, писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, автор на много книги, свързани с историята на Шипка, основател на "Национален конкурс за издадена книга с епическа поезия", почетен член на НЧ „Светлина - 1861", почетен гражданин на Шипка, инициатор за построяването на „Паметника на опълченците"...

„Още дълго може да се изброяват делата му, но наред с тези дела с голяма сила идват думите като завет. Неговото оръжие бе перото.  Във всяка издадена негова книга се крие послание, което ни води към добрини, към познание и възхищение от храбростта на дедите ни”, споделиха от читалищното настоятелство на НЧ „Светлина – 1861” в подбалканския град Шипка по повод тъжната вест. 

„Без саможертва няма легенда“ – Шипка знае и ще предава на поколенията твоята легенда, за да бъде светлината, която да ги води.”, казват още от Читалището.

Кой е о.з. полковник Георги Георгиев?

Георги Йорданов Георгиев е роден на 26.02.1932 г. в село Катунец, Ловешко. Завършил Военно-политическо училище и Висшия икономически институт. Служил е четиридесет години като офицер в армията.

Десет години е бил журналист във в. „Народна армия”, пет от които като негов заместник-главен редактор. Четиринайсет години е бил началник на Военно издателство.

Издал е редица документално-публицистични книги, между които „Личности и тревоги”, „Дарования”, „Живот на косъм” (преведена на руски език), „И това е любов”, „По стъпките им алени” (съавтор Стоян Александров), „Импулси от сърцето”.

Съставител е на антология „Военна проза” от тритомника „Храбростта и мъката на България”. Автор на документално-публицистичната книга „Шипченци” - история в образи, галерия от портрети на будители, бунтовници, учители, учени, военни, художници с шипченски родов корен.

Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител е на орден „Кирил и Методий”, на военни отличия и на наградата на СБЖ „Златното перо”.

През последните години о.з. полк. Георги Георгиев издаде 10 книги, свързани с историята на Шипка, където той прекарваше всяко лято в дома си. Шест от тях са авторски. Останалите са или съставени от него, или представляват редактирани ръкописи, но темите в тях са свързани със съдбата на България.

По негова идея и по идея на действащия инициативен комитет шипченци увековечиха с паметна плоча прочутия шипченски хайдутин Пеньо Чернеолу, открита пред родния му дом на едноименната улица „Пеньо Чернеолу“ на 24 септември 2019 година (в навечерието на 200-годишнината от неговото рождение). Във връзка с това събитие писателят Георги Георгиев издаде сборник за Пеньо Чернеолу под наслов „За хайдут Пеньо песни се пеят“(2017 г.). В него са събрани материали от известни български поети и писатели. Самият автор дълги години събира материали за написването и издаването на тази книга.

Днес книгата на о.з. полк. Георги Георгиев е положена в специална кутия, поставена непосредствено зад паметника, така че всеки, който желае, може да се докосне до нея, да я прочете и да я върне.

О.з. полк. Георги Йорданов Георгиев – човекът, който не само възпя, но и прослави шипченската история, оставя огромно културно наследство и трайна следа в историята на българския народ и на България.

Мир на душата му и поклон пред светлата му памет!

 

В памет на полковник Георги Георгиев

 

ХУБАВИТЕ ХОРА

На полк. Г. Георгиев

сп. „Бълг. Воин“, кн.3/1986 г.

 

Аз обичам хубавите хора -

хората с усмихната душа!...

Може да летят с космичен кораб,

може просто да вървят пеша;

може да се трудят под земята,

може да достигнат Еверест,

но да не премазват красотата,

но да не прегазват ум и чест;

и сред съдбоносни земетръси

и сред озвездена тишина,

да остават верни на дълга си

и да носят горди знамена;

да приемат слава и присъда,

да презират всяка нищета

и на този вечен свят да бъдат

хляба и водата, и солта...

Може би напусто ви говоря,

може би напразно се теша,

но обичам хубавите хора -

хората с усмихната душа!...

МАТЕЙ ШОПКИН

 

Полковник Георги Георгиев бе едно от емблематичните имена в редколегията на вестник „Долина”. Като баща той ни превеждаше през славната история на Шипка, Казанлък и България. Той ни показваше и разказваше за честа и славата на Българската армия, вдъхваше на мен и на екипа на „Долина” сила, смелост да търсим истината и да устояваме каузи, да устояваме българския интерес.

Безкрайно много са спомените и разговорите ми свързани с него. Днес, след тази тъжа новина… едва ли бих могла да разкажа всичко, което искам. Но никога няма да забравя, че той беше човека, който ме запозна с Евтим Евтимов и имах възможността да направя интервю с него няколко месеца преди да поеме и той по Вечния път… Незабрави мигове!

Както и никога няма да забравя, че заедно с полковник Георгиев заедно започнахме мисията – да не позволим името на връх Шипка – символ на Българската свобода да бъде сменено. И успяхме! Заедно с него намерихме много съмишленици и съидейници, с които да отстоим тази кауза, въпреки мощните напъни на различни субекти попаднали под влиянието на различни политически конюнктури, които не спират да разделят и противопоставят българския народ през годините.

След като загубих баща си, полковник Георги Георгиев беше един от хора, които ми вдъхваше вяра, че всичко ще бъде наред, един от хората, които не пропускаше да ме попита как си и да ме утеши, че след лошото, винаги идва добро, но трябва да се бориш за да дойде!

А за брилянтното пера на Георги Георгиев – няма какво аз повече да кажа, всички читатели на „Долина” са се потапяли в неговото творчество – запознавал ги е с редица хора, водел ги е на различни места назад във времето.

Той обичаше Шипка и Казанлък като свои родни места!

Той помагаше на вестник „Долина” като на негова рожба!

Полковник Георгиев завеща много каузи, които да ни водят напред по пътя на честа, справедливостта, достойнството и светлината!

Почивай в мир, полковник Георгиев!

ЯНИЦА СТАНЧЕВА    

Сподели в
 

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

С юбилеен сборник разкази и фейлетони си припомняме някои от най-ярките и все така актуални произведения на писателя

27.08.2021 /09:15 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки