Ветеранът на врачанската журналистика Илия Борисов става на 89. Честито!

10.07.2020 /19:10 | Автор : Цветана Евгениева | Източник: konkurent.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Илия Борисов

Дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и на редица врачански издания, той и до днес спазва девиза си "Нито ден без ред".

Днес, на 10 юли, ветеранът на врачанската журналистика Илия Борисов навършва навърши 89 години. Пожелаваме здраве и дълголетие на неуморния летописец на Врачанския край, пише авторката Цветана Евгениева в публикаця в konkurent.bg.

От март 1962 г. до 1991 г. е кореспондент на в. "Работническо дело" и "Дума". По неговите дописки, кореспонденции, фоторепортажи и проблемни материали, отпечатани в "Работническо дело", „Дума”, "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и във врачанските вестници, може да се съди за развитието, подемите и спадовете в региона. Те са искрен и истинен летопис за Враца и Врачанско в един отрязък от половин век. Неговият девиз е: "Нито ден без ред". 

60-годишната всеотдайна дейност на журналиста, дългогодишен председател на журналистическото дружество в града и няколко мандата член на УС на СБЖ, е увенчана два пъти с наградата "Златното перо" на СБЖ и други високи отличия. Неговата журналистика е отговорна, високо нравствена, свободна, дръзновена, пропита с усет за вярното и стремеж за пътища, далечни и несънувани, но винаги желани и търсени, създавали в душата му неутолима жажда да опознава тоя непознат и вечно променящ се свят.

Борисов притежава една от най-богатите творчески документации- в повече от 60 свитъка се съдържат над 11 500 собствени публикации, от които стотици материали за Враца и региона, събирани усърдно и последователно половин век, старателно подредени и подвързани. 

Голяма следа в обществената си дейност оставя като председател на Клуба на дейците на културата от 1975 до 1990 г. Във врачанския клуб са гостували по негова покана стотици български и чуждестранни творци и деятели на художествената култура. 

За него приятелите казват, че е от малцината истински родолюбци, които са останали верни на родовата памет, които не са продали своите идеали, не са целували господарска ръка. Благославя хляба и заспива с чиста съвест. Той е приятен събеседник и неизмеримо близък със своята човешка топлота, душевност, с обичта си към хората, която ни показва в творчеството си всекидневно.

В началото на 1991 г. го пенсионират шест месеца по-рано. „Първата година е много страшна. Ти си свикнал да работиш, да живееш „живия живот“ и изведнъж отиваш на бунището. Но минава, свиква се. Няма пенсиониран журналист“, казва си Илия Борисов и продължава неуморно да трака на своята любима пишеща машина. През 2011 г. издава художествено-документалната книга „Врачански летописи“, свързана с неговата 80-годишнина.

„Най-ценното в живота е самият живот. Но той е обидно кратък! Кога литват годините и как сякаш невидима вихрушка ги отмята назад. По пътища, по остри завои, с изненади и надежди. И винаги в стремеж към хоризонти, които никога не достигаме. Който казва, че времето лекува, греши. Не е вярно. Но, така е на тази земя. Всеки си има своя край”, споделя философски журналистът.

Илия Борисов е носител на орден „Кирил и Методий“, на Наградата на Враца /2004 г/, удостоен е със званието „Почетен гражданин“ на Враца за 2011г/. „Враца остана в сърцето ми, тя е моето мило и малко Отечество. Винаги съм се връщал към нея и до края на живота си ще остана тук.“

Сподели в
 

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ, заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани.

26.09.2021/11:48

Авторът е бил журналист. Като преподавател и учен има публикации в България, Канада, САЩ, Англия, Германия, Русия. Автор е на книги и учебници по политически науки. През 2012 г. е бил номиниран за най-добър професор в Отава, а през 2017 г. е награден с орден „150 години Канада“.

26.09.2021/08:28

Бившата журналистка от Нова телевизия Марина Стоименова е назначена за главен редактор на Euronews Bulgaria, съобщиха от централата на медийната корпорация в Лион, Франция.

24.09.2021/11:36

Пресконференцията, на която ще се отчетат резултатите от посещението на делегацията, включваща евродепутати от комисията по граждански свободи в ЕП, ще е утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София. Вижте тук условията за акредитация.

23.09.2021/13:13

Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на Дарик Радио. Решението е взето на общо събрание на акционерите на медията и влиза в сила след вписване в Търговския регистър. Дарик остана без ръководител след кончината на неговия основател Радосвет Радев. Той почина внезапно на 6 август тази година на 61-годишна възраст.

23.09.2021/10:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки