Начало
 
 

Димитър Бежански: Сбогом на светлото момче Кути

02.08.2020 /12:17 | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитър Бежански (СБЖ)

Отиде си, ненадейно си отиде Иван Кутузов-Кути, едно светло момче, един голям художник, един неподражаем карикатурист и шаржист.

Познавам Кути още от студентските му години, той тогава разнасяше карикатури из столичните вестници, но аз имах привилегията да видя и дипломната му работа за Художествената академия, спомня си в "Труд", колегата му Димитър Бежански: 

Тя представляваше илюстрации на български народни приказки. Невероятна работа! Не твърдя, че съм специалист, но мисля, че след Вадим Лазаркевич, няма български художник-илюстратор, който да може така да очовечава образите на животните, както го беше постигнал Кути в дипломната си работа.

Сега малко биография: 

Иван Кутузов е роден в едно селце - Петрово - в Пирина и според негови думи до 19-годишна възраст той не е държал в ръцете си друга книга, освен учебник. Но обичал да прерисува портретите на писатели от читанките и на войводи от учебника по история.

Един ден обаче в Петрово дошъл художник-реставратор, за да реставрира иконите в местната църквица. И попитал:

„А бе, няма ли тука някое момче, да обича рисуването, че да дойде да ми помага, да ми бърка боите?”

„Има - рекли му - един Иванчо, много го бива по рисуването!”

И така Иванчо станал чирак на реставратора 

Но той като видял колко го бива, направо му дал да нарисува цяла нова икона. И Иванчо я нарисувал. На 12-годишна възраст! Иконата и досега си стои в църквата.

После Кути кандидатства в Художествената гимназия. Там си има правила - трябва да се нарисува портрет, трябва да се рисуват вази и други разни грънци и рисунка на свободна тематика. Кути, разбира се, се справил и с портрета, и с грънците, а на свободната тема нарисувал един керван в пустинята с камилите му, с магаретата му, с бурнусите на керванджиите, с всичките гънки и нюанси на дрехите. Приели го в гимназията, естествено, после един от учителите го попитал:

„А бе, момче, ти при кого си се учил?” 

А Кути се учил в църквата. И се смееше:   

„Как да му кажа, че съм се учил при Захарий Зограф?!” 

Кути беше невероятно продуктивен - хиляди карикатури, шаржове, илюстрации. Имаше и множество международни награди. Колко на брой - не знам, едва ли и самият той знаеше. 

Няколко думи за шаржовете му. България има много добри шаржисти. Но единствено Доньо Донев, а след него Кути умееше така да нарисува шаржа, че да покаже и характера на човека. 

Умееше Кути и да послъгва. Твърдеше, че бил далтонист, не различавал цветовете. 

„Е, как рисуваш тогава?- питал съм го. - Как слагаш цветовете?”

„По интуиция!” - усмихваше се той с неговата си усмивка.

Да, отиде си Кути, угасна усмивката му... 

Сбогом, Кути!

Сбогом, приятелю!

Сбогом, художнико!

Сбогом, майсторе!

Свързани:    Сбогуването с Кути е днес, 1 август, от 11.30 ч. Поклон!

Поклонението пред големия карикатурист Иван Кутузов-Кути, работил в няколко български вестника и отишъл си на 30 юли т. г., ще се състои на 1 август, събота, от 11.30 ч. в храма "Св. Седмочисленици". СБЖ изразява съболезнованията си на семейството и на всички близки на Иван Кутузов-Кути.
Дата: 01.08.2020


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки