Статия: Съкращенията на журналисти вредят на качеството на медиите

24.07.2008 /14:07 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Джеръми Херън от Асошиейтед прес (превод: Елияна Генчева, БТА )

Все по-големите съкращения в американските вестници започват да се отразяват върху съдържанието им, показва проучване, разпространено в понеделник.

Непосредственото предизвикателство към вестниците е да намерят начини да печелят повече в интернет, показва проучване на Проекта за качествена журналистика, наречено "Променящият се нюзрум: какво печелят и какво губят ежедневниците в Америка".

Шефовете на вестници трябва "да намерят начин да извлекат печалби от бързото нарастване на броя на читателите в мрежата преди съкращенията в журналистическия състав да отслабят позициите на вестниците до толкова, че конкурентното им предимство да се стопи".

Вестниците се свиват тематично

Като цяло вестникарските материали стават по-кратки, установи проучването , и тенденцията е да се покриват най-вече събития от вътрешен и общностен характер. "Вестниците в Америка се свиват тематично, амбициите им намаляват и те се превръщат в ниша за ограничен брой читатели", гласи проучването. Дори когато международните и вътрешните новини намерят място във вестниците, те се публикуват на по-задни страници. "За да се появи на първа страница, събитието трябва да е значително или пък да е от локален интерес", заяви Шарън Роузънхаус, отговорен редактор на "Сън-сентинел", излизащ в Лодърдейл, Южна Флорида, и вестникарски шеф с богат опит.

Причините за съкращенията на журналистическия състав са добре известни: скокът в цените за отпечатването, бързият спад на приходите от реклами и от продажби тази година (рекламодателите последваха читателите в мрежата). Уеб сайтовете на вестниците успяват да вземат само малка част от загубените от печатните издания приходи от реклами, които носят повече пари.

Журналистиката изтънява

"Американската журналистика започва да "изтънява", макар до голяма степен вестниците да остават най-големият източник на новини", заяви в края на миналата седмица Лу Юренек, председател на журналистическия факултет в Бостънския университет.

Проучването на Проекта за качествена журналистика обхваща ръководни журналистически кадри в над 250 вестника като са интервюирани редактори на вестници в 15 града, за да се види как тези съкращения се отразяват на качеството на продукцията им.

Резултатите показват, че тези вестници поместват по-малко материали за международни и вътрешни събития и отделят по-малко място на новините от сферата на бизнеса, науката и изкуствата, много от тях са свили мястото за кръстословици и са извадили изцяло програмите на телевизията и котировките на борсите.

Много редактори казват, че се налага да карат репортерите да покриват повече ресори и това не им позволява да пишат по-компетентни материали. Според други съкращенията при журналистите намаляват капацитета им да покриват събитията съобразно нуждите на техните общности и при това положение се получава порочен кръг. Юренек също твърди, че отразяваните теми намаляват.

"Това е стратегически ход, задвижван не от липсата на търсене, а от нарушената схема за печалби", посочи той. Въпреки това 56 процента от редакторите, обхванати от проучването, казват, че новините им са по-добри, отколкото преди 3 години, тъй като темите се покриват по-целенасочено. Местните новини са от "съществено значение" за работата, посочват 97 на сто от запитаните редактори и именно там те влагат по-голямата част от свиващите се ресурси.

Силна връзка с читателя

Според Юренек това има смисъл, тъй като покривайки събитията от локален характер, те могат "да трупат опит и да установят най-силната връзка с читателите". Журналистите в нюзрума сега са по-млади от преди три години, познават по-добре новите технологии и са в състояние да се справят с писането на печатни и онлайн новини, показва проучването.

Редакторите, ко и то някога гледаха с подозрение на онлайн журналистиката, все повече осъзнават нейния потенциал да разнообрази читателския спектър и да подобри журналистиката, макар понякога тя да засмуква кадри от печатните медии.

"Редакторите се разкъсват между предимствата, предлагани от мрежата, и енергията, необходима да се направи материал, често с ограничена или съмнителна стойност", сочи проучването. Мрежата ускорява разпространението на новините, позволява връзка с читателите и разкрива почти безкрайно пространство за новини.

Вестниците губят реклами

"Лошото е, че тя подкопава рекламирането във вестниците и става основният източник на печалби, с които да се плаща на по-голям брой журналисти", посочи Юренек. За редакторите проследяването на читателския интерес към дадена онлайн новина дава възможност за подобряване на съдържанието.

Създава се "безспорна връзка между силното съдържание и по-високата читаемост, което привлича рекламодатели", се казва в проучването. Така редакторите, 97 процента от които казват, че активно се опитват да разработят методи за нови печалби, могат да убедят работещите в рекламните отдели да се насочат повече към продажби в мрежата.

Въпреки това мнозина не са сигурни дали по-доброто съдържание на вестника може да му осигури светло бъдеще, особено след като повечето организации не успяха да предвидят промените, разтърсили нюзрумовете през последните години.

Само 5 процента от редакторите от проучването изразяват увереност, че могат да прогнозират как ще изглежда нюзрумът след, примерно, 5 години. "Имам чувството, че съм катапултиран в друг свят - свят, който не разбирам", заяви редакторът Денис Финли от "Вирджиън-Пайлът". "Нещата се случват със скоростта на светлината."

Резултатите от проучването, извършено онлайн между 29 януари и 29 февруари от "Принстън сърви рисърч асосиейтс интернешънъл", включва отговори от над 50 процента от американските вестници с тираж от 100 000 или нагоре и над 30 процента от вестниците с тираж между 50 000 и 100 000.

Сподели в
 

“Юнайтед груп” може да играе важна роля в изсветляването на медийната среда в страната, която за две поредни години е поставена на 111-о място в световната класация за медийна свобода”. Това се казва в позиция на “Юнайтед груп”, която е новият собственик на медийната група “Нова броудкастинг груп” и “Виваком”, изпратена в отговор на въпросите на EURACTIV България.

24.01.2021/17:34

Допълнителните въпроси, които мониторинговата група за демокрация на ЕС изпрати на българското правителство, са поредният предупредителен сигнал за състоянието на върховенството на закона в България. Това коментира известната журналистка, Елена Йончева - евродепутатка от групата на социалистите и демократите и член на мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основните права.

24.01.2021/17:25

"След дълга борба с усложненията от коронавирус, той напусна този свят, въпреки неимоверните усилия на лекарите от "Пирогов" и ще остане завинаги в сърцата ни на едва 36-годишна възраст”, информираха от в. „Монитор”, в чиято пресгрупа работеше Шентов.

24.01.2021/16:08

Гневно отворено писмо разпространиха най-големите съюзи на кинодейците, в което се обявиха срещу готвените от народни представители от всички групи промени в Закона за филмовата индустрия. С тях се въвежда механизъм за предоставяне на държавна помощ за производство на телевизионни филми и сериали. Така значителни публични средства вместо за подпомагане на българското кино ще отидат за финансиране на телевизионно съдържание, предназначено за излъчване основно в програмите на големите телевизионни оператори, заявяват от филмовата общност.

24.01.2021/12:05

Фейсбук, Инстаграм, Ютюб могат да свършат много по-добра работа от БНТ и македонския й аналог, коментира Иво Инджов в clubz.bg

24.01.2021/09:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки