Статия: Съкращенията на журналисти вредят на качеството на медиите

24.07.2008 /14:07 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Джеръми Херън от Асошиейтед прес (превод: Елияна Генчева, БТА )

Все по-големите съкращения в американските вестници започват да се отразяват върху съдържанието им, показва проучване, разпространено в понеделник.

Непосредственото предизвикателство към вестниците е да намерят начини да печелят повече в интернет, показва проучване на Проекта за качествена журналистика, наречено "Променящият се нюзрум: какво печелят и какво губят ежедневниците в Америка".

Шефовете на вестници трябва "да намерят начин да извлекат печалби от бързото нарастване на броя на читателите в мрежата преди съкращенията в журналистическия състав да отслабят позициите на вестниците до толкова, че конкурентното им предимство да се стопи".

Вестниците се свиват тематично

Като цяло вестникарските материали стават по-кратки, установи проучването , и тенденцията е да се покриват най-вече събития от вътрешен и общностен характер. "Вестниците в Америка се свиват тематично, амбициите им намаляват и те се превръщат в ниша за ограничен брой читатели", гласи проучването. Дори когато международните и вътрешните новини намерят място във вестниците, те се публикуват на по-задни страници. "За да се появи на първа страница, събитието трябва да е значително или пък да е от локален интерес", заяви Шарън Роузънхаус, отговорен редактор на "Сън-сентинел", излизащ в Лодърдейл, Южна Флорида, и вестникарски шеф с богат опит.

Причините за съкращенията на журналистическия състав са добре известни: скокът в цените за отпечатването, бързият спад на приходите от реклами и от продажби тази година (рекламодателите последваха читателите в мрежата). Уеб сайтовете на вестниците успяват да вземат само малка част от загубените от печатните издания приходи от реклами, които носят повече пари.

Журналистиката изтънява

"Американската журналистика започва да "изтънява", макар до голяма степен вестниците да остават най-големият източник на новини", заяви в края на миналата седмица Лу Юренек, председател на журналистическия факултет в Бостънския университет.

Проучването на Проекта за качествена журналистика обхваща ръководни журналистически кадри в над 250 вестника като са интервюирани редактори на вестници в 15 града, за да се види как тези съкращения се отразяват на качеството на продукцията им.

Резултатите показват, че тези вестници поместват по-малко материали за международни и вътрешни събития и отделят по-малко място на новините от сферата на бизнеса, науката и изкуствата, много от тях са свили мястото за кръстословици и са извадили изцяло програмите на телевизията и котировките на борсите.

Много редактори казват, че се налага да карат репортерите да покриват повече ресори и това не им позволява да пишат по-компетентни материали. Според други съкращенията при журналистите намаляват капацитета им да покриват събитията съобразно нуждите на техните общности и при това положение се получава порочен кръг. Юренек също твърди, че отразяваните теми намаляват.

"Това е стратегически ход, задвижван не от липсата на търсене, а от нарушената схема за печалби", посочи той. Въпреки това 56 процента от редакторите, обхванати от проучването, казват, че новините им са по-добри, отколкото преди 3 години, тъй като темите се покриват по-целенасочено. Местните новини са от "съществено значение" за работата, посочват 97 на сто от запитаните редактори и именно там те влагат по-голямата част от свиващите се ресурси.

Силна връзка с читателя

Според Юренек това има смисъл, тъй като покривайки събитията от локален характер, те могат "да трупат опит и да установят най-силната връзка с читателите". Журналистите в нюзрума сега са по-млади от преди три години, познават по-добре новите технологии и са в състояние да се справят с писането на печатни и онлайн новини, показва проучването.

Редакторите, ко и то някога гледаха с подозрение на онлайн журналистиката, все повече осъзнават нейния потенциал да разнообрази читателския спектър и да подобри журналистиката, макар понякога тя да засмуква кадри от печатните медии.

"Редакторите се разкъсват между предимствата, предлагани от мрежата, и енергията, необходима да се направи материал, често с ограничена или съмнителна стойност", сочи проучването. Мрежата ускорява разпространението на новините, позволява връзка с читателите и разкрива почти безкрайно пространство за новини.

Вестниците губят реклами

"Лошото е, че тя подкопава рекламирането във вестниците и става основният източник на печалби, с които да се плаща на по-голям брой журналисти", посочи Юренек. За редакторите проследяването на читателския интерес към дадена онлайн новина дава възможност за подобряване на съдържанието.

Създава се "безспорна връзка между силното съдържание и по-високата читаемост, което привлича рекламодатели", се казва в проучването. Така редакторите, 97 процента от които казват, че активно се опитват да разработят методи за нови печалби, могат да убедят работещите в рекламните отдели да се насочат повече към продажби в мрежата.

Въпреки това мнозина не са сигурни дали по-доброто съдържание на вестника може да му осигури светло бъдеще, особено след като повечето организации не успяха да предвидят промените, разтърсили нюзрумовете през последните години.

Само 5 процента от редакторите от проучването изразяват увереност, че могат да прогнозират как ще изглежда нюзрумът след, примерно, 5 години. "Имам чувството, че съм катапултиран в друг свят - свят, който не разбирам", заяви редакторът Денис Финли от "Вирджиън-Пайлът". "Нещата се случват със скоростта на светлината."

Резултатите от проучването, извършено онлайн между 29 януари и 29 февруари от "Принстън сърви рисърч асосиейтс интернешънъл", включва отговори от над 50 процента от американските вестници с тираж от 100 000 или нагоре и над 30 процента от вестниците с тираж между 50 000 и 100 000.

Сподели в
 

Делегация от 7 евродепутати - по един от всяка политическа група в Европарламента, и 16 експерти идва в България на 23 септември на двудневно посещение, за да проучи на място ситуацията с върховенството на закона. Специално внимание ще бъде отделено на свободата на медиите.

18.09.2021/16:25

От днес предаването „Малки истории" по БНТ 1 е новата водеща Мария Костова. Тя е дългогодишен журналист и редактор в обществената медия. Има безброй социални и обществено значими репортажи, носител е на награди от конкурса за добра журналистика Web Report 2021 и от 11-ото издание на Годишните награди за телевизионна журналистика „Св. Влас".

17.09.2021/16:37

Дали журналистите успяха да архивират за историята жежкото политическо лято, придружено с кризи? Кой е медийният комфорт, който политиците не заслужават? Как се разказва война? В предаването „Мрежата“ по БНР гостува Марина Цекова, водещата на „Събуди се“ в телевизия НОВА.

17.09.2021/12:17

След почти година и половина под стража, подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков излиза от ареста.

16.09.2021/19:00

Петима кандидати за генерален директор на Българското национално радио(БНР) са подали своите концепции пред Съвета за електронни медии(СЕМ) в законно установения срок. Днес в 17 ч. приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на нов шеф на обществената медия.

16.09.2021/18:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

С юбилеен сборник разкази и фейлетони си припомняме някои от най-ярките и все така актуални произведения на писателя

27.08.2021 /09:15 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки