Начало
 
 

Лора Инджова става репортерка още във II курс по право

24.08.2020 /16:51 | Автор : Цветелина Шенева | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лора Инджова

В. "24 часа" публикува портрет на водещата от сутрешния блок на "Нова".

Един ден младо момиче - второкурсничка по право в университета във Велико Търново, вижда обява за работа в регионалната телевизия. Eкипът си търси водещ - репортер. Студентката от малка мечтае да се занимава с журналистика. Още в 4-ти клас знае какъв иска да е бъдещият ѝ професионален път. Затова решава да кандидатства по обявата, пише в очерк авторката в "24 часа":   

Не след дълго от телевизията я канят на интервю, което минава през няколко модула. Това е и едно от изпитанията, които тя никога няма да забрави - как 20-ината кандидати за обявената позиция влизат в голяма зала и трябва да минат през няколко тежки кръга.

Първо е тестът за грамотност на български език, след което и на английски. Трябва да покажат, че могат добре да четат с разбиране и на двата езика, а на финала - как се справят с четенето на новини пред камера. На последния кръг остават само 2 момичета, а позицията в телевизията получава второкурсничката по право.

Свикнала е да става рано  

Така започва професионалният път на Лора Инджова - политическия репортер на Нова тв, която застана редом до Виктор Николаев като водеща на “Здравей, България”. И за по-малко от 3 месеца доказа, че се справя доста успешно с тежката артилерия в телевизионната журналистика - воденето на сутрешния блок.

“Привилегия е, че се присъединих към екипа на най-рейтинговото предаване в сутрешния ефир. Режимът ми на работа е доста променен, но не ми тежи, защото предизвикателството, емоцията и отговорността ме мотивират всяка следваща сутрин”, разказва Лора за новата си позиция.

Тя има над 10 г. опит в професията, от които над 4 години е работила на режим “първа смяна”. След стажа в регионалната телевизия във Велико Търново идва в София и последователно е водеща в сутрешните блокове на телевизия “Европа” и на “България он ер”. През 2018 г. става част от екипа на “Нова” като политически репортер.

“За мен “Нова” тогава беше белег за успех," казва Инджова в публикацията на "24 часа" и хвали ръководството и екипа в телевизията, споделяйки колко е щастлива да част от "Нова".

Много ѝ помага образованието  

И добавя: “Признавам си, че в последните 2 години бях позабравила ритъма, който изисква сутрешният блок, но не ми отне много време да наваксам, защото всички колеги, без изключение, ми подадоха ръка. За мен беше много важно да ни се получи партньорството с Виктор и когато той ми звънна преди първия ни съвместен ефир и говорихме повече от час, аз бях убедена, че всичко ще е наред. Радвам се, че така стана, и се надявам зрителите да продължават да ни харесват и да ни имат доверие.

Ролята на водещите е от важно значение, изисквайки сериозна и прецизна подготовка за всяко предаване по изключително широк обхват от теми. Със сигурност много ѝ помага образованието ѝ - Лора е дипломиран юрист. В края на средното ѝ образование детската ѝ мечта да се занимава с журналистика отстъпва на по-зрялото решение да кандидатства “Право”.

Инджова е от Дряново, където детството ѝ преминава с обичайните игри с децата на площадката пред блока. “До 7-и клас учих в гимназията, след което кандидатствах в езиковата гимназия във Велико Търново. Там завърших в паралелка с френски и английски език. Впоследствие ме приеха в Юридическия факултет във Великотърновския университет”.

Когато преди 6 години напуска старата столица, за да търси късмета си в днешна София, Лора признава, че е била колкото развълнувана, толкова и стресирана и объркана от големия град.

Като ѝ останат все пак няколко свободни часа и след като се е наспала, разбира се, Лора хваща фотоапарата, защото обожава да снима. Уикенд извън големия град и природата са неин модел - това е перфектната почивка за водещата на “Здравей, България”. 


 

Сподели в
 

Конституционният съдия коментира в предаването "Мрежата" по БНР споровете около проекта за промени в ЗРТ и посочва: "Законите, които уреждат медийната реалност, не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от хората, които работят в медиите и познават проблемите, и разбират значението на медиите".

25.10.2020/15:15

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки