Начало
 
 

Сп. „Европа 2001” със спецброй за 70 г. дипломатически отношения България-Виетнам

22.08.2020 /13:45 | Източник: Европа 2001/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фрагмент от корицата на тематичния брой на Сп. "Европа 2001"

Ярко и многоцветно е тематичното издание на списанието, посветено на юбилея в българо-виетнамското приятелство. Освен двустранните връзки, са представени и постиженията на 100-милионната държава в Югоизточна Азия, която удивлява света със 7-процентния си икономически растеж и с устойчивото си развитие.

Под надслова „70-годишно пътешествие” и с „отваряща” снимка на корицата от вълшебния залив Ха Лонг - едно от природните чудеса на Виетнам и на света, списание „Европа 2001” представя в новия си брой 70-годишнината от установяването на дипломатически отношеия между България и Виетнам.

За съжаление, разразилата се пандемия от коронавирус не позволи достатъчно публично популяризиране у нас на юбилея, който беше закръглен още през февруари т. г. Но със специалното си издание „Европа 2001” с директор Венета Генчева предлага едно наистина разностранно запознаване и с шеметните постижения на съвременен, бързоразвиващ се Виетнам, и с нашите двустранни връзки.

За реализирането на този специален брой важен принос има посолството на Социалистическа република Виетнам у нас, излъчило специална редакционна колегия за целта: Н. Пр. Доан Туа Лин - посланик на СРБ в България, Фам Ван Тиен - първи секретар, До Ван Чин - първи секретар, Нгуен Нгок Диеп - първи секретар, доц. д. т. н. Бак Кам Тиен - преводач и редактор.

Специално трябва да се отбележи, че българо-виетнамските отношения традиционно са белязани с важното място в тях на около 30-те хиляди български възпитаници - някогашните виетнамски студенти, специализанти и аспиранти у нас, които днес заемат високи постове в държавата си и спомагат за нейния впечатляващ напредък.

В списанието се припомня историческият момент на установяването на дипломатчески отношения вежду тогавашните Демократична република Виетнам и Народна република България на 8 феруари 1950 г. Припомня се също и важното посещение в България на бащата на виетнамската независимост, президента Хо Ши Мин през август 1957 г. Публикувани са много архивни снимки от онази визита.

Списанието представя и статии на външните министри и вицепремиери на Виетнам и България - Фам Бин Мин и Екатерина Захариева.

В своята статия Фам Бин Мин припомня, че България е сред първите десет държави, установили дипломатически отношения с независим Виетнам, което спомага за международното утвърждаване на младата виетнамска държава. Министърът изтъква също колко важна е била българската помощ в годините на виетнамските битки за независимост, както и в периода на следвоенното възстановяване, когато България изгражда във Виетнам много обекти, изпраща свои специалисти и приема виетнамски младежи за обучение.

Изброявайки постигнатото през изминалите 70 години, външният министър и вицепремиер на Виетнам отбелязва, че днес търговско-икономическото сътрудничество с България е много под потенцияла си с едва 100 милиона долара оборот годишно. Все пак е отбелязан обнадеждаващ напредък в сътрудничеството в образовението с подписването на ново споразумение за периода 2019-2023 г.

Екатерина Захариева също набляга в статията си върху сътрудничеството с Виетнам в образованието и върху необходимостта да се развие потенциалът на търговско-икономическите връзки.

Подробен обзор на българо-виетнамските отношения и сътрудничество прави в интервюто си в „Европа 2001” Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Виетнам у нас, свързвайки перспективите за развитието на нашите традиционни връзки и със сключеното Споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС.

Също обстойна панорама на двустранните ни отношения преставя в статията си и Н. Пр. Маринела Петкова, посланик на България във Виетнам. Тя изтъква: „Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам разкрива нови, обективни и достъпни възможности за реализиране на конкретни бизнес проекти и създаване на съвместни производствени предприятия”.

Посланик Петкова отбелязва още: „За да поппъдржат жизнеспособни партньорски отношения в дългосрочен план, България и Виетнам днес се стремят към амбициодна програма за насърчаване на контактите между хората, на икономически, културен и образователен обмен -двигатели на растежа и изграждане на мостове на дружба и приятелство”.

Със свои статии в юбилейния брой участват и председателят на Дружеството за приятелство Виетнам-България Нгуен Тхи Тхан Хъонг, както и председателят на Българското дужеството за приятелство с Виетнам Симеон Димчев. И двамата изтъкват колко важен и нерушим мост за живите човещки връзки и приятелства между двете ни страни, както и преките контакти и сътрудничеството между двете дружества и между други организации в България и Виетнам.

С отделна статия е представена дейността на много активната Асоциаця на виетнамците в България.

Интересни и многозначителни данни и факти са изнесени в статията „Икономическо-социални постижения на Виетнам” от група учени от Института за стратегически и политически изследвания към виетнамското минстерство на индустрията и търговията - д-р Нгуен Ван Хой, д-р Чин Тхи Тхан Тхуи, д-р Данг Тхан Фъонг.

С богат снимков материал са представени авторитетните международни партньорства на Виетнам и ролята му в такива организации като АСЕАН и Азиатскотихоокеанското икономическо сътрудничество.

Туристическите перли на Виетнам също присъстват с кратки описания и зашеметяващи снимки.

Представени са и най-важните градове на Виетнам - столицата Ханой, южният мегалолис Хо Ши Мин (Сайгон), старата столица Хюе. А за признатия за най-добър за живеене Да Нанг със съпътстващата го огърлица от исторически забележителности като град Хой Ан и храмовият комплекс Ми Шон, разказва в свой обширен репортаж оттам посетилата тези красиви места журналистка Къдринка Къдринова.

Забележителната култура, съставена от приноса на обитаващите Виетнам 54 етноса, както и вкусната и разнообразна кухня на тази слънчева и жизнерадостна страна, също присъстват в юбилейния брой на сп. „Европа 2001”.

Списанието предлага една наистина забележителна панорама, както на двустранните българо-виетнамски отношения с цялата им 70-годишна история, така и на неудържимия драконовски полет на съвременен Виетнам напред и нагоре.

Сподели в
 

На 13 ноември по покана на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България в СБЖ ще гостува посланикът на Испания, който ще отговори на журналистически въпроси по актуални теми с акцент върху 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Ще бъдат засегнати също проблеми като пандемията на Covid-19 и свободата на медиите. Ето какво сподели Н. Пр. Алехандо Поланко в специално интервю за сайта на СБЖ.

23.10.2020/06:30

„Поет, белетрист, публицист, преводач. С подадине*. Общественик и родолюбец. От онези, които днес почти не се срещат. Със слово – огън и меч. Човек, приел родовото изгнаничество като собствен смисъл и съдба. За него „родината се бе установила в пределите на човека и го правеше безкраен“ („Възречени от Манастър“). С тези думи д-р Елена Алекова откри вечерта, посветена на 85-годишнината на Никола Инджов, състояла се в клуб “Журналист“ в СБЖ под мотото „Живея дълго, дълго светя“.

19.10.2020/18:01

Журналисти с ракети от 18 медии излязоха на тенис-корта за 37-ото си държавно първенство. Тодор Попов и Йоана Андреева са двойни победители. Доайените доказват, че за този спорт няма възраст. В чии ръце е бъдещето на журналистическия тенис?

13.10.2020/15:51

В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

11.10.2020/20:36

„Как може да помогне ЕС? Чува ли ни Европа?” - това са темите на онлайн дискусията за състоянието на медиите у нас, в която на 12 октомври ще се включи зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, самата Йончева, представители на ЕП, Съвета на Европа, „Репортери без граници”, български журналисти и медийни дейци, сред тях и коментаторката на „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

07.10.2020/17:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки