ЕФЖ призова Съвета на Европа да защити беларуските журналисти

10.09.2020 /08:08 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Рикардо Гутиерес, генерален секретар на ЕФЖ

Рикардо Гутиерес, генерален секретар на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), говори за свободата на словото пред Комитета на министрите на Съвета на Европа и апелира към 47-те държави членки на най-представителната европейска организация да действат ефективно за спиране на репресиите срещу журналистите в Беларус.

Европейската федерация на журналистите (EFJ) призова 47-те държави членки на Съвета на Европа да съдействат за прекратяване на репресиите срещу журналистите в Беларус. По данни на Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) 159 журналисти са задържани след проведените в бившата съветска република на 9 август опорочени президентски избори, пише на сайта си ЕФЖ.

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес, който беше поканен да говори за свободата на словото от Комитета на министрите на Съвета на Европа във вторник в Страсбург, призова за предприемане на конкретни действия с цел прекратяване на репресиите срещу журналисти в Беларус.

Рикардо Гутиерес изрази съжаление, че ОССЕ все още не се е съгласила да изпрати експертна мисия в Беларус, която да наблюдава многобройните нарушения на правата на човека. Той също така осъди изчаквателната нагласа на Европейския съюз, който все още не е предприел никакви санкции срещу виновните за изборни измами и полицейско насилие.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич заяви на 8 септември, че силно е обезпокоена от нарушенията на правата на човека в Беларус: „Призовавам ръководството на Беларус да сложи край на тези репресивни събития. Няма друг начин, освен да се започне честен и открит диалог с гражданското общество с оглед на незабавното подготвяне и провеждане на необходимите реформи."

По време на дебатите в Комитета на министрите посланиците на Дания, Германия, Белгия, Финландия, Естония и Обединеното кралство изразиха най-дълбоката си загриженост относно ситуацията в Беларус.

„Радвам се от тези признаци на подкрепа“, заяви Рикардо Гутиерес. „Призовавам тези държави и всички, които са загрижени за върховенството на закона в Беларус, да предприемат конкретни действия. Коалиция от десет държави-членки на ОССЕ би била достатъчна, за да задейства така наречения „Московски механизъм“ и да изпрати спешна експертна мисия в Минск. Крайно време е да се предприемат действия!“ - обобщи генералният секретар на ЕФЖ.

Сподели в
 

Обединеното кралство планира създаването на нова агенция за регулиране на техногигантите като Google и Facebook, съобщи Engadget.

28.11.2020/11:16

Датската национална информационна агенция Ритцау съобщи в Копенхаген, че днес е била подложена на кибератака, предаде ДПА.

24.11.2020/15:12

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Магдалена Адамович - автор на доклада за свободата на медиите - призова да се основе постоянен европейски фонд в подкрепа на независими журналисти и медии.

24.11.2020/10:16

По повод предстоящата 60-годишнина на журналистиката в Далечния Изток предстоят не само много и разнообразни тържества, а и откриване на Музей на журналистиката във Владивосток.

23.11.2020/13:55

Младият журналист от нидерландската телевизия RTL Nieuws Даниел Верлаан се възползва от нехайството на военната министърка Анк Бейлевелд, оставила видим кода за срещата по време на друга нейна онлайн изява, и грейна на екрана вкупом с шефовете на отбраната от всички страни членки на ЕС. Конференцията беше секретна и репортерът побърза да я напусне по съвет на Жозеп Борел, „преди да се намеси полицията”.

22.11.2020/19:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки