Начало
 
 

„Мера според мера” - на фестивалите „Златна роза” и София филм фест

12.09.2020 /17:57 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от "Мера според мера"

Прочутитият филм на Георги Дюлгеров и Руси Чанев ще бъде показан във Варна и в София в дигитален формат.

Близо 40 години след появата си на големия екран, трисерийният филм на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“  е отново на екран в дигитален вариант.

Технологията, позволила това, е разработена от фирмата „Доли медия студио“ и нейния управител инж. Добромир Чочов. Оператор на филма е Радослав Спасов. Автор на сценария е Руси Чанев, изпълняващ и главната роля на Дилбер Танас, който е събирателен образ, но и прототип на реален герой - Дилбер Илия.

Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо Яворов „Ден денувам“, а за автентичността на филма допринася македонският диалект.

Филмът пресъздава историята на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., а героите са реални исторически фигури и войводи – Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев.

Още с появата си през 1981 г. филмът на Георги Дюлгеров "Мера според мера" разбунва духовете сред част от историците и културните среди. Той не се побира в изградените канони за Илинденско-Преображенското въстание. Вместо да представи обичайната бутафорна историческа фреска, филмът изненадва с нестандартните размишления на създателите му върху отношението „личност – време” във вихрите на Македонското освободително движение, представено като по-общ модел на национална революция.

В съпротивата си срещу филма чиновниците в киното търсят подкрепа сред канонично мислещите историци. Учени със солидни научни звания и титли пледират за забрана на това кинопроизведение. Сега може би изглежда странно, но авторитетни историци пишат писмо с настояване до Политбюро и ЦК на БКП и  до генералния директор на Българската телевизия Иван Славков филмът на Георги Дюлгеров „Мера според мера” да не се показва на малкия екран.

            Филмът надживя времето и критиците си. „Мера според мера“  има и седемсериен телевизионен вариант. „Доли медия студио“ дава шанс на новата публика да види този филм в дигитален вариант. Филмът ще бъде показан в рамките на два популярни кинофестивала – „Златна роза“ във Варна и София филм фест.

 

Прожекциите във Варна са на 25 септември 2020 г. по време на кинофестивала „Златна роза“ във Фестивалния и конгресен  център в следната последователност:

 -  от 18:00  - МЕРА СПОРЕД МЕРА -1 серия   (100 минути)

 -  от 20:00  - МЕРА СПОРЕД МЕРА - 2 серия (84 минути) и 3 серия (104 минути)

 

Прожекциите в София са в Дома на киното по време на София филм фест на 13, 14 и 15 октомври 2020 г.

На 13.10. от 18.00 ч. ще бъде представена новата книга на проф. Георги Дюлгеров, а от 19:00  ще бъде показана 1-а серия на МЕРА СПОРЕД МЕРА (100 минути).

На 14.10.2020  от 18.00 ч. в Дома на киното в рамките на фестивала София филм фест ще бъде показана 2-а серия на  МЕРА СПОРЕД МЕРА  (84 минути).  

На  15.10.2020 - от 18:00  също в Дома на киното ще бъде показана и 3-та серия на МЕРА СПОРЕД МЕРА (104 минути)

 

Сподели в
 

В Художествена галерия "Форум" в Хасково бе открита изложбата на Националния литературен музей "Илия Петров - непознати рисунки".

26.10.2020/12:29

С „Поезия без карантина“ на живо, с реновирани читателски зони за заемане на книги, с документални изложби с най новите уникални попълнения от средатана XIX в. във фонда на библиотеката и Клуб за научно популярна литература „Красива наука в библиотеката“ на 23 и 24 октомври се отбеляза 92-годишнината на Столична библиотека.

24.10.2020/18:09

Със заповед на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов студентите минаха към обучение в електронна среда от днешния 19 октомври 2020 г. за срок от 2 седмици.

19.10.2020/17:13

СБЖ честити рождения ден на изтъкнатия киносценарист, писател и общественик и му пожелава още много сили и жизнена енергия, творческо вдъхновение и непобедим боен дух!

17.10.2020/16:54

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

17.10.2020/14:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки