Начало
 
 

Как пандемията спъва работата на журналистите

18.09.2020 /18:52 | Автор : Тома Юрбен и екип на АФП | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Цитираният в обзора Дейвид Куилиър е преподавател по журналистика в Аризонския университет

Коронавирусната пандемия ограничи достъпа на журналисти до много събития и ценни данни, в някои случаи дори стана причина за цензура и заплахи, отслабвайки обезкървения вече печат. Това посочват в свой обзор Тома Юрбен и екип на АФП, цитирани от БТА.

Оредяха присъствените пресконференции, по-малко въпроси се задават предварително, понякога въпроси изобщо няма, а искания за сведения остават без отговор. Информацията не циркулира както трябва в епохата на COVID-19, отбелязват в обзора си Тома Юрбен и екип на Фрнас прес, позовавайки се на мненията и на други изследователи. Публикацията е препечатана и в няколко български медии като mediappol.bg и 24chasa.bg по версия, разпространена от БТА.

"Институции, правителства, депутати, предприятия, спортни лиги и федерации - естествено те трябва да спазват санитарните ограничения, но редовно "виждаме случаи, в които хората се възползват от COVID, за да крият информация", посочва Дейвид Куилиър от Аризонския университет.

Прикриват се зад защитата на лични данни

Има опити да се укриват най-вече данни за самата пандемия, способни да представят в неблагоприятна светлина управлението на вирусната криза от страна на правителства или местни власти.

Губернаторката на щата Канзас - Лора Кели, отказа тази седмица да предостави на новинарския сайт "Kansas Reflector" контактните данни на държавни търговски обекти, станали огнища на заразата.

За да не съобщават броя на случаите в даден дом за възрастни или университет, някои се прикриват със защитата на лични данни, дори ако нормативните текстове "не са приложими", защото става дума за анонимизирани сведения, изтъква Дейвид Куилиър.

Правителствени агенции, общински съвети и местни организации вземат решения "скришом от любопитни погледи", констатира Куилиър - бивш президент на американския синдикат SPJ , Дружество на професионалните журналисти (Society of Professional Journalists). 

"Контрол върху посланията" 

Освен проблема с достъпа, журналисти се подлагат и на цензура в някои страни, представящи мярката като начин за борба с дезинформацията около пандемията, например в Таджикистан. 

Заради хроничния недостиг на средства журналистите "вече нямат време" да разработват източниците си и да се ровят в общодостъпните данни", смята Дейвид Куилиър.

Съответно "все по-голяма част от публичната информация" се дава на журналистите "предварително сдъвкана" от професионални пиар експерти, "без проверка и това не е добре", казва той.

В областта на спорта радиотелевизионните медии, които често плащат скъпо правото да излъчват, бяха привилегировани още преди пандемията в сравнение с другите журналисти, а днес получават още повече предимства, въпреки че тези финансови връзки създават възможност за конфликт на интереси.

Расте респектът към местните медии  

Достъпът до информация във всички сфери е затруднен и от нарастващото недоверие на аудиторията към пресата.

"Ако нещата не се променят, чакат ни мрачни времена - тревожи се Дейвид Куилиър. - До 20-30 години всичко това може да унищожи демокрацията в познатия й вид".

Кортни Радш признава, че положението е "застрашително", но според нея някои "все пак признават важната роля на журналистиката по време на пандемията".

"Респектът към местните медии нараства", обясни неотдавна в института "Пойнтър" за медийни изследвания Джо Маклийн, репортер от Флорида, отразявайки началото на новата учебна година в разгара на пандемията: "Дават ни възможност да покажем, че сме честни, достойни за доверие".


 

Сподели в
 

Върховният съд на Словакия потвърди присъдата от 25 години затвор за убиеца на разследващия журналист Ян Куцяк, предаде ДПА.

03.12.2020/15:25

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“.

30.11.2020/15:25

Програма „Хоризонт“ на БНР спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с 5 гласа „за“ от СЕМ доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата.

27.11.2020/15:25

Бившият собственик на спрялата телевизия Би Ай Ти коментира изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“.

26.11.2020/14:05

Детският радиохор спечели първа награда в международния конкурс "Ян Сибелиус фест" (Финландия), съобщиха от БНР. Събитието е било организирано дистанционно.

25.11.2020/20:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки