Какво вижда Борисов в "Огледалото" (Der Spiegel)?

19.09.2020 /08:28 | Автор : Диана Йонкова | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Der Spieegel ("Огледалото") не спестява нелицеприятни отражения от облика а властта в България

Публикацията на frognews.bg прави обзор на серия статии в германското списание "Щпигел" от последните години, разкриващи нелицеприятни ракусри от българската управленска панорама.

Трусът, който германското издание „Шпигел“ (Der Spiegel) предизвика, засега изглежда да е сякаш доста навътре в дълблоки води. Мнозина се правят, че такъв трус няма, но както знаем, следва унищожително цунами, чиито тътен със сигурност вече бучи в ушите на много хора в България. Това пише в свой обзор във frognews.bg авторката Диана Йонкова.

Защо си мислим така ли? Най-малкото защото изданието не е вчерашно и защото убийствени материали за България, които чете цял свят, са излизали в него и преди. Ще ви припомним някои от тях, пише в текста във frognews.bg.

Първо да отбележим, че Германия е на 11 място по свобода на словото в класацията на „Репортери без граници“. Може би малко хора занаят, че Der Spiegel – „Огледало“ е ежеседмично списание. То е най-старото новинарско списание в Германия, основано е през 1946 г. по подобие на американските списания „Тайм“ и „Нюзуийк“. Издава се в Хамбург.  Списанието е сред най-съдържателните по вида си в Европа със седмичен тираж от над 1 милион броя.

Влиянието на списанието се основава на два стълба; първо, моралния авторитет, създаден от разследващата журналистика от ранните години на списанието, която през 1980-те години излиза с няколко сензационни новини; на второ място, икономическата сила на богатото издателство „Шпигел“, четем за него в Уикипедия.

Дер Шпигел  се продава в цял свят. Представете си, кой и как би могъл да повлияе, а камо ли да подкупи ръководството му да публикува материал или разследване без да са проверени и достоверни срещу български политик, магистрат, олигарх и т.н.

Г-н Борисов, виждате ли Пеевски в огледалото?

След последните разкрития на „Дер Шпигел“ е добре да се припомни, че в края на януари 2016 г.  изданието излиза с разобличаващ материал, в центъра на който е депутатът от ДПС, крупен бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. Статията е озаглавена: „Българският политик Пеевски: Айсбергът на корупцията“. Публикацията е огромна, разбиваща и вярна до последния ред. У нас само 12 български медии цитират материала на авторитетното. Медията не е отделяла подобно внимание на нито един български политик, което прави текстът безпрецедентен по своя характер.

Автор на статията е журналистът Франц Щир, който прави своите констатации и пита: Как Делян Пеевски се превърна едва в средата на 30-те си години в една от най-важните фигури на българската политика? Благодарение на корупцията и криминалните мрежи, предполагат критиците му. Дори бившите му съмишленици вече са изолирани безмилостно от него, става ясно от публикацията.

Само пет дни след публикацията темата за Делян Пеевски и статията на "Шпигел" е засегната на срещата между премиера Бойко Борисов и българи в Лондон.

Българин поставя въпроса за Пеевски по следния начин:

"Искам да ви попитам по повод в статията в "Шпигел" дали имахте шанс да я прочетете? За всичко, което се случва последните години, свързано с Делян Пеевски, за когото ние не говорим.

Искам да ви попитам, когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси или всъщност общите такива... "Шпигел" означава огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?"

Въпросът обаче остава без отговор. Премиерът единствено казва "категорично не е вярно" и продължава с обясненията за колосалните постижения срещу контрабандата и приходите от митниците.

Любопитно е, че както и днес, други въпроси, поставени от българите в Лондон през 2016 г. към Борисов са за действията на държавата, за да върне тези хора обратно в родината.

"Какво се прави за младите българи - ние сме бъдещето на България, не само на България, но и на Европа и света, тези хора евентуално да се върнат в България и децата им да израснат там. Моето семейство живее повече от 20 години в чужбина. Аз лично съм дошъл тук. Не желая да живея живота си в чужбина, говорейки чужд език, бидейки чужденец, колкото и висококвалифициран да съм и високоплатен, в един момент парите не са толкова важни", обръща се към премиера младеж от аудиторията, а въпросът му днес звучи като дежа вю.

Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран човек?

В началото на август тази година излезе статия озаглавена „Бунтовете на ул. “Тиква”. В нея се критикуват управляващите в Германия. „Вече цял месец продължават демонстрациите в София. Изгледите Бойко Борисов да подаде оставка обаче не са големи - българският премиер има много съюзници в ЕС, в това число и Германия.“, започва материалът.

„Борисов направи рокади в кабинета си. Няколко министри трябваше да напуснат в опит да се потуши напрежението на площада. Но това няма да помогне. Това се превърна и в шега сред протестиращите, които заявиха, че се местят столовете на палубата на “Титаник”. Борисов обаче няма да си тръгне толкова бързо. Протестите може да не постигнат нищо, а освен това премиерът има и съюзници.

 Неговата партия ГЕРБ е част от Европейската народна партия в ЕП. Там е и партията на Ангела Меркел. 

Демокрацията в България обаче е заплашена толкова, колкото и в Полша и Унгария. На протестите в София се появи и плакат, който отправи директен въпрос към германския канцлер: Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран човек?

 Системата на Борисов превърна България в най-бедната страна в Европейския съюз, а заедно с това - и държавата с най-бързо топящо се население в света.

 При преобладаващите условия много българи не искат да имат деца или да емигрират. В класацията за свобода на печата от „Репортери без граници“ страната на ЕС е на 111-о място от 180 държави.“

Европа, чуваме ли се - България е „пленена държава“?

Точно месец след тази публикация „Шпигел“ отново говори за Делян Пеевски. В интервю за изданието председателят на върховния касационен съд Лозан Панов заявява, че Делян Пеевски е неофициален съпремиер на България.

„В България „има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на медийна империя Делян Пеевски, който неофициално фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава“, четем на страниците на „Шпигел“ ние и още минимум 1 милион европейци.

Последната публикация е от преди 4 дни. В нея се говори за Бойко Борисов и Сотир Цацаров, като лица на високи държавни постове извършвали действия в услуга на друга държава. Днес  разследващ журналист от „Шпигел“ бе категоричен, че от материалите, с които разполага изданието е ясно, че целият връх на българската власт е работил за турското посолство, а  бившият шеф на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов определи публикацията като „разстрел“ за властта в България.

Колко разрушително ще е цунамито от този трус зависи от много неща. Дали сеизмографът работи, дали ще бъдат пощадени хората, които нямат вина за бедствието и дали властта може, иска и ще защити гражданите си. 

Сподели в
 

Премиерът на България публикува на Фейсбук-страницата си българския превод на интервюто, което е дал пред германското издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". То е публикувано под заглавието "Политикът, пистолетът и парите". Борисов е пуснал и факсимиле от оригиналната страница с интервюто му на немски.

29.11.2020/14:53

Известната поетеса и журналистка Елка Няголова разказа във Фейсбук за новия брой на списанието за литература, изкуство и общество "Знаци" - издание на Славянска академия.

29.11.2020/14:34

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

29.11.2020/11:58

Генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков се похвали в ефира на уикенд предаването „Денят започва с Георги Любенов“ с подобрена програма и засилен зрителски интерес.

29.11.2020/11:41

Известният журналист Минчо Тунев, работил навремето във вестниците "Кремиковски металург", "Вечерни новини", "Дружба", ни напусна завинаги. Поклон!

28.11.2020/20:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки