Начало
 
 

„Да бъде ден!“ е новият литературен център

19.09.2020 /18:44 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Обновената къщамузей "Христо Смирненски" отвори врати Литературен център

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

Организатор на Европейските дни на наследството – София 2020 е Френският институт в България, Министерство на културата и Столична община. А откриването на Литературния център в къщата-музей „Христо Смирненски“ е под знака на 122-годишнината от рождението на „слънчевото дете на българската поезия“ – автор на много незабравими стихове и завладяваща сатира, което отбелязваме в навечерието на Европейските дни на наследството.. В топлата септемврийска вечер дворът на дома посрещна много почитатели на поезията на Смирненски. „Хубаво е, че въпреки всички изпитания на времето тази вечер сме се събрали тук, за да присъстваме и участваме в едно знаменателно събитие – откриването на нов Литературен център „Да бъде ден!” при къща-музей „Христо Смирненски” – се обърна към гостите водещата на събитието публицистката и поетеса д-р Елена Алекова. - То е част от програмата на Европейските дни на наследството – София 2020.“ Елена Алекова припомни биографични фрагменти от живота на сем. Измирлиеви, което като хилядите  бежанци по време на Междусъюзническата война потегля към България и намира своя нов дом на това място, където бе открит новият Литературен център „Да бъде ден!”. Той е кръстен на стихотворението, със същото заглавие, на Христо Смирненски, както и неговата емблематичната стихосбирка, претърпява две издания през 1922 година. „Христо Смирненски е един от любимите поети, чието обаяние в софийските ми студентски години намери отклик в не едно и две мои стихотворения – сподели с присъстващите на литературния празник Елена Алекова. - Не съм си и представяла, че някога ще бъда главен уредник в неговата къща-музей. И когато това се случи, благодарение на директора на НЛМ Атанас Капралов, първата задача, която се завъртя в главата ми, бе как да превърнем неговия софийски дом в културно средище след дългите години, в които къщат- музей не функционираше. А и случващото се покрай коронавируса „форсира” реализирането на тази задача. Къде, ако не тук, трябва да припомним на хората, че не само с единия хляб живее човек и че България е жива само защото е преди всичко „Държава на духа“.

Центърът беше открит от директора на Националния музей за литература поетът Атанас Капралов. Според организаторите се предвижда „Да бъде ден!“ да обхване всички сфери на изкуството и културата, като обединителният акцент на всяка проява ще бъдат личността на Христо Смирненски и неговото творчество. Дали това ще е музикално-поетичен рецитал, отбелязване на юбилейна годишнина на творци на културата, театрални срещи, кафе театър, представяне на нова книга, изложба, творческо ателие, среща с ученици, открит урок или гостуване на библиотеки, читалища, училища, клубове и други обединения, носещи името на гениалния юноша, задължително в началото на всички прояви ще звучи неговото слово.

Ще споделя, че Литературният център „Да бъде ден!“ е създаден по идея на д-р Елена Алекова. Трябва да подчертаем,че това става при активното и неуморно съдействие на Атанас Капралов, за който всички, познаващи дейността на Националния музей за литература, не скъпят думите си и впечатления, че такъв директор, отдаден изцяло на дейността да се съхранява паметта на българските творци рядко се среща в днешното време, в което културата и духът сякаш са запратени на последния ред.  

След като беше прерязана символичната лента, пръв гост на Центъра беше Надежда Захариева. Срещата с нея, под наслов „Душа на длан“ и рециталът й по едноименната й книга, излязла в края на миналата година по повод нейна кръгла годишнина предизвика радостни емоции в гостите.

Във вечерта взеха участие актрисата Богдана Вульпе, дългогодишна сътрудничка на къщата-музей „Христо Смирненски”, една от легендите в Театъра на словото, изнесла  множество рецитали по творчеството на Христо Смирненски, както и актьорът Мирослав Стоилов, екскурзовод в къща-музей „Иван Вазов“, който изпълни стихотворението „Да бъде ден!“ на поета от Ючбунар. А музикалните изпълнения на Майя Сергиева-Богданова допринесоха за приятните емоции в топлата септемврийска вечер.

Снимки Соня Кирицова

Сподели в
 

Неда Антонова навършва 80 години днес. След като издаде романа си за Паисий Хилендарски, писателката сподели: "Сега съм в състояние, в което чакам новата тема да ме намери“.

28.11.2020/17:05

Младата плевенска цигуларка Зорница Иларионова спечели GRAND PRIX на Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид, Северна Македония.

28.11.2020/13:38

Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75-годишнината от излизането на книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче”

25.11.2020/08:56

Кметът на Община Плевен Георг Спартански отправи пореднато си искане за назначаване на всички 44 служители от Регионалния исторически музей.

24.11.2020/17:12

Именитият кардиохирург проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. За кончината му съобщи Българският лекарски съюз.

24.11.2020/13:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки