Начало
 
 

Миролюба Бенатова споделя за професията журналист

20.09.2020 /09:07 | Автор : Лора Филева | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миролюба Бенатова: Приятел като издаде книга, аз отивам и я купувам

Миролюба Бенатова е дългогодишен журналист. Започва във в. "168 часа" като криминален репортер, после работи в Би Ти Ви и "Нова телевизия".

През 2019 г., малко след като "Нова телевизия" беше купена от братя Домусчиеви, договорът на Миролюба Бенатова заедно с този на Генка Шикерова беше прекратен, припомня към интервю dnevnik.bg:  

След като беше принудена да напусне телевизията, Бенатова стана шофьор на такси. В момента излъчва на живо в своя фейсбук профил. Репортер и водещ е в предаването "Алтернативата" по ТВ 1 и се занимава и с други медийни проекти.

Как ви се струват поръчките в журналистиката за периода, в който не бяхте в професията?  

Проблемът е с нивото и невъзможността да се задават обикновени въпроси. На това съм свидетел, за съжаление, през последните над 10 години. Задаването на въпроси на терен се превърна в лошо възпитание, самите ресорни репортери правят забележка на колегата, който е най-активен и задава въпроси. Казват: "Айде, стига толкова, ще го ядосаш". Който и да е "той".

Аз съм в професията вече 26 години, звучи брутално, но в последните 15 от тях наблюдавам, че всички, които са участвали в управлениетоq са били страшно докачливи и обидчиви на обикновени, критични или дори уточняващи въпроси. А репортерът не е отишъл на събитие като на диктовка. Поне не би трябвало. Към днешна дата ми се струва, че репортерите на терен вече са се примирили с участта да бъдат ретранслатори на чужди послания.

Как може да се промени това?    

Въпрос на подход и на характер. Аз съм започнала в седмичен вестник навремето и са ме учили да бъда критична, че това е ДНК-то на репортерската професия и не ми е хрумвало, че в някакъв момент ще бъде отрицание.

Може би и все пак средата е такава и младите колеги репортери не биват насърчавани да бъдат критични. А те нямат самочувствието да налагат своето вътрешно усещане. Не бива да бъдем големи съдници към колегите, защото и много опитни журналисти съвсем съзнателно са предали професията и са се превърнали в умели манипулатори. 

Криминалният ресор как се промени през годините? 

Криминалният ресор, в който аз не съм от 2013 г., се промени, както и престъпността. Престъпността вече е друга, тя е на "белите якички" и обществените поръчки. Други са нещата, няма нужда от локви кръв. Конкуренти се убиват с прокуратурата и НАП.

Какво е за вас 111-ото място по свобода на медиите?  

Опитни хора, чийто глас се чува в обществото и са добри в професията, да нямат възможност да практикуват професията си по достоен начин. Изолирането на влиятелни гласове в журналистиката е всъщност това 111-о място. Много е перверзно това, което управляващите обичат да твърдят: "Всеки може да каже това, което иска. Има толкова много медии. Защо не си направите един ютюб канал" и т. н.

Много закачливи, приятни предложения валят от всички страни. Но за хора, които са в професията, а и за хората, които предлагат тези идеи, е пределно ясно, че България не е такъв пазар, че влиянието, което един журналист има в национална електронна медия е едно, а неговият личен канал, макар и да е много посещаван, като моя, е друго. 

Кой е най-големият проблем на медийната среда? 

Дългогодишното старание сетивата на публиката да бъдат притъпени доведе до липса на сетива. Нашето общество поне не дава вид, че припознава свободата на словото като обществена ценност.

Хората много лесно и безкритично приемат, когато известни личности изчезват от екрана. И си казват: "Ми, окей, ще дойде някой друг". Това насърчава много т.нар наши душмани. Като се види, че няма всенародни бунтове, когато някой изчезне, те си казват: "Идеално, явно всичко може да си позволим". Оказват се прави. 

Свързани:   Миролюба Бенатова: Свободата, заместена със страх, убива

"Можем да се лишим и от свобода на словото - можем да замълчим и да не използваме свободата на словото, ако от това зависят човешки животи", заяви депутатът на ДПС Йордан Цонев пред БНТ.
Дата: 12.04.2020


 

Сподели в
 

Статията "О писменах" на известната журналистка ѝ донесе отличие от старозагорското Народно читалище "Свети Климент Охридски 1858 г."

29.11.2020/09:07

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“.

28.11.2020/09:06

Приятелката на Джулиан Асандж, Стела Морис, написа съобщение в Туитър на американския президент Доналд Тръмп, в което го моли да помилва основателя на Уикилийкс, предаде АП.

27.11.2020/12:01

Датската национална осведомителна агенция Ритцау съобщи, че е получила и отхвърлила искане за откуп след завчерашната мощна кибератака, на която стана жертва, предаде ДПА.

26.11.2020/09:04

Мнозинството в Европейския парламент настоя нападенията срещу журналисти по света да не остават безнаказани.

25.11.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки