Начало
 
 

Google склони да плаща 1 млрд. долара за новини за 3 години

02.10.2020 /16:49 | Автор : Мария Динкова | Източник: computerworld.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Google обяви, че ще плати на медиите около 1 млрд. долара за новини през следващите 3 години. Обещанието беше направено от главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай, пише CNBC.

"Винаги съм ценял качествената журналистика и вярвам, че динамичната новинарска индустрия е критична за функционирането на демократичното общество", коментира Пичай, цитиран в превода от computerworld.bg

Медиите, сред които са News Corp. на Рупърт Мърдок и германският гигант Axel Springer, от почти десетилетие призовават Google да им плаща за съдържание, но компанията досега отказваше. 

"Приветстваме признанието на Google за качествената журналистика и разбираме, че редакторската екосистема не функционираше добре и граничеше с антиутопичност", отбелязва главният изпълнителен директор на News Corp. Робърт Томсън.

"Предстоят сложни преговори, но принципът и прецедентът сега е поставен", допълва той.

Google планира да плаща на медиите да създават съдържание за нов мобилен продукт, наречен Google News Showcase, който първоначално ще бъде пуснат в Бразилия и Германия, преди да стартира и в други страни.

От Facebook също се очакват пари 

Медиите, сред които Der Spiegel и Die Zeit в Германия, както и Folha de S.Paulo в Бразилия са подписали да бъдат част от пилотната програма.

"Бизнес моделът на вестниците - базиран на приходи от реклами и абонаменти - се развива повече от век, тъй като аудиторията се насочва към други източници. Интернетът е последната промяна и със сигурност тя няма да е последната... Ние искаме да участваме, като помогнем на журналистиката през 21-ви век", отбелязва Пачай.

Google не е единственият технологичен гигант поставен под натиск да плаща за новини. От Facebook също се иска да прави редовни плащания на медийната индустрия за споделянето на съдържание на своята платформа.

Австралийската комисия по конкуренция и потребление разработи задължителен кодекс за технологичните гиганти, който ги задължава да плащат за използването на новинарско съдържание. Ако бъде одобре, той ще позволи на австралийските компании да си осигурят плащания в рамките на месеци.

Според австралийските медии Google трябва да им плаща 600 млн. долара на година, но гигантът многократно отхвърли подобни твърдения.

"Пускайки продукта, Google може да диктува условията, нарушавайки законодателството, целящо да създаде възможност за провеждането на справедливи преговори, докато в същото време твърди, че подмага за финансирането на новинарското съдържание", заяви от своя страна Анджела Милс Уейд, изпълнителен директор на Европейския съвет на издателите.


 

Сподели в
 

Върховният съд на Словакия потвърди присъдата от 25 години затвор за убиеца на разследващия журналист Ян Куцяк, предаде ДПА.

03.12.2020/15:25

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“.

30.11.2020/15:25

Програма „Хоризонт“ на БНР спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с 5 гласа „за“ от СЕМ доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата.

27.11.2020/15:25

Бившият собственик на спрялата телевизия Би Ай Ти коментира изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“.

26.11.2020/14:05

Детският радиохор спечели първа награда в международния конкурс "Ян Сибелиус фест" (Финландия), съобщиха от БНР. Събитието е било организирано дистанционно.

25.11.2020/20:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки