Вера Йоурова: Медийната свобода е сред стълбовете във върховенството на закона

12.10.2020 /19:40 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вера Йоурова по време на онлайн включването ѝ от нейния кабинет в Брюксел

Предлагаме изказването на зам.-председателката на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в онлайн конференцията "Свобода на медиите в България", състояла се днес чрез видеоконферентна връзка едновременно в Брюксел и София.

Конференцията бе организирана от Алианса на социалистите и демократите в Европейския парламент по инициатива на принадлежащата към тази група евродепутатка Елена Йончева.

Обсъжданията протекоха в два панела. Първият бе под надслова „Как може да помогне ЕС?” - и в него се чуха мненията на представителите на европейски и международни институции. Те говориха за европейските инструменти за ефективен медиен мониторинг, изказаха мнения за медийния плурализъм, за прозрачността на собствеността на медиите, за фалшивите новини и пропагандата, за връзката между свободата на медиите и борбата срещу корупцията по високите етажи, за защитата на разследващата журналистика.

Вторият панел - „Чува ли ни Европа?”-  даде думата на български журналисти и медийни дейци. Те изразиха позициите си относно състоянието на медийната свобода в България, причините страната ни да изостава в международните класации и анализи по този показател, характеристиките на новия български медиен закон, предизвикателствата пред свободните медии като неотменимо условие за демокрацията и върховенството на закона.

След встъпителните думи на Елена Йончева, първа от кабинета си в Брюксел се изказа Вера Йоурова - зам.-председателка на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността. Предлагаме текста на нейното изказване:

Благодаря ви много, г-жо Йончева, благодаря на организаторите, че ме поканиха. Бих искала да съм с вас там, но ситуацията не ни позволява да пътуваме.

В началото бих искала да отправя много силно послание към вас и да ви пожелая да сте здрави и в безопасност.

Когато представих първия доклад за върховенството на закона преди две седмици, казах, че искам да вляза в диалог не само с държавите членки, но и с Европейския парламент и националните парламенти, както и с други участници в процеса. Затова днес съм тук, за да обсъдя с вас тези важни теми. Това е първият път, когато комисията прави по-общ поглед на въпроси на върховенството на закона в съюза.

Мисля, че е важно да се обсъди този доклад, тъй като правим нещо ново. Новото е, че докладът покрива четири основни стълба, които мислим, че са взаимосвързани - правосъдие, борба с корупцията, рамка за проверка и баланс на властите и медийната свобода и плурализъм, която е и темата на дебата. Вярваме, че е от значение да дебатираме по тези теми, защото виждаме връзки между тях. Най-малкото, защото дефектите често се сливат в негоден за пиене коктейл, така че искаме да има по-широк поглед и широк и интензивен дебат.

Целта на доклада е и да обърнем вниманието към върховенството на закона, да дадем тласък на възможните решения, които могат да се намерят на национално и европейско ниво. Нека сега се фокусираме върху медийната свобода и плурализъм. Това бе демонстрирано и от кризата с COVID-19. Журналистите бяха на предна линия, за да ни информират, но и за да подлагат на наблюдение мерките, взети от хората на власт. За съжаление виждаме, че в Европа работата на журналистите става при все по-трудни условия. Освен икономическата криза и загубите на работни места в сектора проблем обаче са и политическият натиск и атаките и заплахи срещу журналисти.

Можем да кажем, че никоя страна не е пощадена от такива рискове и направихме обективна оценка на тази ситуация из ЕС.

Както казах и вече можете да видите в доклада за България, притесненията са свързани със собствеността на медиите и разпределението на държавна реклама. Докладът подчертава, че много български журналисти описват политическата намеса в медиите като общ проблем. Друга притеснителна тенденция е, че няколко организации съобщават за физически или онлайн атаки срещу журналисти в България. Съобщава се за кампании срещу независими и разследващи журналисти, изобличаващи случаи на корупция и съдебни дела.

Какво ще направи комисията за това? Първо ще помоля държавите, които не са направили това - включително България - да транспонират директивата за аудиовизуални медийни услуги. Тя насърчава независимостта на медийните регулатори и прозрачността на собствеността в медиите. Тя влезе в сила на 20 септември, така че в момента е на дневен ред.

С подкрепата на ЕП комисията започна серия пилотни проекти, която трябва да покажат къде са рисковете и заплахите за медийната свобода и плурализма, да подкрепят разследващите журналисти и да предложат правна помощ и практическо съдействие на журналисти, които се нуждаят от такава подкрепа. Искаме да увеличим финансирането за такъв тип проекти в следващия бюджет, а в този момент, тъй като все още преговаряме (за бюджета), говорим за 61 млн. евро. Радвам се, че съм тук с членове на ЕП, тъй като трябва да задвижим този бюджет и други програми, които трябва да донесат финансиране на медиите като Invest EU.

Трябва да направим още - до края на годината ще представим два плана за действие за медийния сектор и медийния плурализъм.

Първо Планът за действие за европейската демокрация за това как да подобрим безопасността на журналистите и относно стратегическите дела, които ограничават участието на обществеността (SLAP). Журналистите трябва да прекарвам времето си в работа, да бъдат пазителите на демокрацията ни, а не в съдилищата.

В плана за действие за демокрация ще обявим плана за SLAP догодина. Ще разгледаме и правилата за разнообразие и концентрация на собственост в медиите така, че да гарантират множественост на гласовете.

Втори е Планът за действие за аудио-визуалните медии - ще изследва дигиталната трансформация на тези сектори. Когато става дума за медиите, отговорността в медийния сектор е на държавите членки, а не на комисията. Затова е толкова важен диалогът на националните власти и съм готова да участвам в това. Комисията не може да води тази битка сама, но съм готова да използвам всички инструменти, с които разполагам, за да обърнем негативните тенденции, за да видим друга ситуация с медийния плурализъм и свобода в ЕС. Вярвам, че това е единственият път напред, за да процъфти демокрацията. Благодаря!

(Очаквайте общ репортаж от онлайн конференцията "Свобода на медиите в България")

Сподели в
 

Пресконференцията, на която ще се отчетат резултатите от посещението на делегацията, включваща евродепутати от комисията по граждански свободи в ЕП, ще е утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София. Вижте тук условията за акредитация.

23.09.2021/13:13

Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на Дарик Радио. Решението е взето на общо събрание на акционерите на медията и влиза в сила след вписване в Търговския регистър. Дарик остана без ръководител след кончината на неговия основател Радосвет Радев. Той почина внезапно на 6 август тази година на 61-годишна възраст.

23.09.2021/10:33

Известният варненски общественик и журналист Неделчо Михайлов е починал на 56-годишна възраст.

22.09.2021/19:12

Навръх Деня на Независимостта на България - 22 септември - бе рожденият ден на напусналия ни през март т. г. непрежалим колега Иван Василев. Днес би навършил 89 години...

22.09.2021/18:24

В. "Сега" разказва за младите блогъри Рада и Момчил Боневи, свързвайки онова, което правят, и със 100-годишнината от кончината на Иван Вазов на 22 септември.

22.09.2021/08:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки