Разкрития на „Ал Джазира” свалиха парламентарния шеф в Кипър

15.10.2020 /16:30 | Източник: detaykibris.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитрис Силурис

Разследване на катарската телевизия изобличи схема за злоупотреби, по която чужди предприемачи с криминално минало получават кипърско гражданство и безвизов достъп до ЕС. В резултат на скандала председателят на законодателния орган в Никозия Димитрис Силурис се оттегли от поста си.

Председателят на парламента на Република Кипър Димитрис Силурис подаде оставка на фона на разразилия се скандал за злоупотреби в програмата за предоставяне на кипърско гражданство срещу инвестиране в икономиката на островната държава, известяват местни и световни медии. Те се позовават на съобщение на Кипърската информационна агенция, която на свой ред цитира писмо на самия Силурис до главния прокурор на страната.

Скандалът за „златните паспорти” разтърси Кипър след излъчен на 12 октомври разследващ филм на катарската телевизия „Ал Джазира” под заглавието „Кипърски документи (за прикритие)”. В него има и кадри, заснети със скрита камера, показващи, как Силурис обещава на китайски инвеститор с криминално минало подкрепа „на всички нива”. Подобни злепоставящи кадри има и за депутата Христакис Дзиованис, който е един от най-големите строителни предприемачи в страната. След излъчването на филма в Кипър незабавно започна разследване по изнесените в него данни.

На извънредно заседание на кипърското правителство на 13 октомври бе решено държавната програма „гражданство срещу инвестиции” да бъде прекратена. Същия ден Силурис обяви, че спира временно да изпълнява длъжността си като председател на парламента, докато приключи започналото разследване.

На 13 и 14 октомври пред сградата на законодателния орган в Никозия имаше протести, на които бяха издигнати лозунги за оставката на парламентарния шеф и на всички замесени в скандала.

А днес, на 15 октомври, Силурис изпрати писмо до главния прокурор на Република Кипър Йоргос Савидис, в което обяви, че не възразява имунитетът му да бъде свален, за да може разследването да се проведе в цялата му пълнота. Силурис изрично подчертава, че не се смята за виновен в нищо, но държи разследването да бъде максимално улеснено, именно за да излезе наяве неговата невинност.

Разследващите предавания на „Ал Джазира”, довели до всички тези реакции, са няколко. Предишното бе на 23 август и бе в сатиричен дух, но и то достатъчно категорично твърдеше, че срещу инвестиция от 2,5 милиона долара всяко лице, дори и с криминално досие, с лекота получава кипърски паспорт и може да се разхожда безвизово из целия ЕС. Тогава кипърският външен министър Никос Нурис нарече предаването „пропагандна атака срещу Кипър”.

Още на 7 октомври правителството на страната реши да започна процедура по лишаване от кипърско гражданство на 7 лица, които са скрили съществени данни за себе си при получаване на местен паспорт. Срещу други 12 от същата категория беше започнато разследване, за да се изясни истината и за техните обстоятелства.

Кипърският офшорен рай по начало е много популярен сред всякакви ловки предприемачи от близо и далеч. Скандалът за „златните паспорти” се разразява на фона на поредна кампания, подета в Европарламента и целяща затварянето на данъчните „оазиси” в Европа.

Свързани:

Кипър отмени "златните паспорти" след разследване на "Ал Джазира"

Дата: 14.10.2020

 

Сподели в
 

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса връчи протестна нота на посланика на Обединеното кралство Ендрю Сопер, след като медийно разследване установи финансиране на местни дигитални медии и организации с британски публични средства, съобщава albaciudad.org.

16.01.2021/14:04

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

15.01.2021/16:05

Американската социална мрежа Parler, сравнително неизвестна допреди няколко седмици, започна дело срещу технологичния гигант Amazon.

14.01.2021/16:15

Основаната от "руския Зукърбърг" Павел Дуров платформа за съобщения, известна с акцента си върху поверителността и сигурността на потребителите, увеличи рязко потребителите си миналата седмица

13.01.2021/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки