Нидерландската обществена телевизия пази репортерите си от атаки

19.10.2020 /12:04 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизията NOS реши да махне логото си от своите репортерски коли, за да предпази журналистите си от нападения и насилие, докато те вършат работата си, съобщава Европейската федерация на журналистите, отчитайки това решение като тревожен симптом за положението с медиите дори в уж "безопасните" демокрации.

На 15 октомври нидерландската обществена телевизия NOS обяви, че премахва логото си от автомобилите и микробусите си поради нарасналия брой на атаките срещу служителите на телевизията и повишеното безпокойство от по-нататъшно продължаване на тормоза, съобщава на сайта си Еврорейската федерация на журналистите. Смята се, че журналистите ще са в по-голяма безопасност, ако не е прекалено видимо за кого работят.

Мярката, която беше предприета след задълбочено обмисляне, е описана като „поражение за NOS, но особено за журналистиката” от Марсел Гелауф, главен редактор на нидерландската обществена телевизия. „Въпреки всичко обаче продължават да са почти ежедневни агресиите срещу журналисти, като груби обръщения към тях, заплахи, спиране на магистрали, блъскане на колите им. Тези неща затрудняват много журналистическата работа“, добави Гелауф.

„Това определено показва, че безопасността на медийните работници трябва да бъде на първо място в дневния ред не само на медийните организации, но и на политиците и полицията“, казва Ренате Шрьодер, директор в Европейската федерация на журналистите.

Агресията срещу журналистите се е повишила на безпрецедентно ниво в Западна Европа, в така наречените „безопасни“ демокрации като Германия, Швеция, Франция и Холандия. Страшно е да се види, че отговорна медийна организация като обществената телевизия NOS е решила да премахне лого си, за да се предпази, макар това да е лого, което е знак за доверие и качествена журналистика.

Тази превантивна мярка идва след решението на NOS да се използват и камери за наблюдение при репортерската работа. Само за една година нидерландската платформа Persveilig е получила сигнали за над 100 нападения срещу журналисти. Persveilig е инициатива на Съюза на нидерландските журналисти (NJV), Асоциацията на главните редактори, полицията и прокуратурата за укрепване на позицията на журналистите срещу насилието.

През декември 2018 г. NVJ подписа споразумение (което беше уникално в Европа) с министъра на правосъдието и Националната полиция за подобряване на безопасността на журналистите. Мерките включват програми за превенция и обучение за журналисти и работодатели относно ясни процедури за сигнализиране за нападения и сплашване, както и споразумения за отдаване на висок приоритет на случаите с насилие срещу журналисти.

Сподели в
 

Пандемията от коронавирус превърна лекарите от здравните телевизионни програми в знаменитости, пише lenta.ru

17.01.2021/14:06

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса връчи протестна нота на посланика на Обединеното кралство Ендрю Сопер, след като медийно разследване установи финансиране на местни дигитални медии и организации с британски публични средства, съобщава albaciudad.org.

16.01.2021/14:04

Шефът на Туитър Джак Дорси заяви, че закриването на профила на американския президент Доналд Тръмп е правилното решение, но изрази съжалението си за "извънредните обстоятелства", които са довели до това. Той каза също, че изтриването на президентския профил е и провал от страна на самата компания, която не е направила достатъчно, за да насърчи "конструктивен разговор" в своята платформа.

15.01.2021/16:05

Американската социална мрежа Parler, сравнително неизвестна допреди няколко седмици, започна дело срещу технологичния гигант Amazon.

14.01.2021/16:15

Основаната от "руския Зукърбърг" Павел Дуров платформа за съобщения, известна с акцента си върху поверителността и сигурността на потребителите, увеличи рязко потребителите си миналата седмица

13.01.2021/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки