Начало
 
 

Хендрик Зитих: Трябва ви Алианс за качествена журналистика в България

23.10.2020 /12:00 | Автор : Петър Карабоев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колегата Хендрик Зитих

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

"Мисля, че ви е нужна повече солидарност, повече сътрудничество между журналистите. Това имам предвид, когато говоря за неформален Алианс за качествена журналистика. За да може журналистите да действат извън категориите на конкуренцията и независимо от конкурентното мислене. Независимата качествена журналистика е една от основите на демокрацията". 

Това каза в разговор с "Дневник" Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер". Помолен да обясни идеята си, той допълни:

"Добрата журналистика обаче се нуждае и от силно лоби, което в идеалния случай може да действа и отвъд медийните граници - и да се поддържа от широка обществена база. Това означава например журналистите и собствениците на медии да се ангажират да спазват основните журналистически ценности като обективност, надпартийност и старателно проучване.

Но това означава също, че и обществено важните фигури като политици, предприемачи и учени уважават независимостта на медиите и се ангажират за медиен плурализъм и преди всичко за свобода на информацията". 

Но темата за солидарността между журналистите в България е актуална след събитията от изминалите 12 месеца.

Да има подкрепа за свободните медии 

"Бях много впечатлен от случая със Силвия Великова в БНР - страхотен пример, положителен и успешен, за това как трябва да изглежда журналистическата солидарност. Разбира се, това все още не бе "институционализирана солидарност" на журналисти, а естествена, лична солидарност между колеги. Но това не я прави по-малко впечатляваща", каза още Зитих.

Помолен да даде пример от родината си, Зитих сподели: "В Германия имаме 2 големи такива структури. Едната е Германската журналистическа асоциация, в която все още членувам и аз, а другата е Германският съюз на журналистите като част от Германския синдикален съюз.

Тези организации се ангажират както при конкретни проблеми в някоя медия, така обаче и по отношение на глобалните въпроси на медийната среда. Това са много силни лобистки организации за интересите на журналистите - като започнете от заплатите и преминете към структурни въпроси и стигнете например до достъпа до информация.

През изминалите 8 години в Германия работих на управленско ниво в една от големите радиотелевизионни структури. От гледна точка на работодателя тези организации от време на време ни създаваха ядове, например при преговорите за колективните трудови договори.

Но аз мисля, че това е нормално. Те се борят за правата на журналистите, така се създава баланс.. Подобно силно лоби според моето мнение липсва в България. Но такива институции могат да съществуват, само ако я има атмосферата в подкрепа на свободните и качествени медии, ако има демократични институции, работещи за такава атмосфера." 

Свързани:   Хендрик Зитих: За да имаш качествена журналистика, трябва да я поискаш

Свободата на медиите е един от най-важните елементи на демокрацията, а в България ситуацията е тежка и се наблюдава симбиоза между политика и медии. Това казва в интервю за Mediapool директорът на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер" Хендрик Зитих.
Дата: 05.03.2020


 

Сподели в
 

Финансовият министър Брюно льо Мер се възмути от решението на Туитър да блокира акаунта на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

12.01.2021/16:25

Пред кого и как отговарят за действията си Великите сили? Превърнаха ли се волно или неволно Джулиан Асандж и Уикилийкс в геополитическо оръжие? Донесе ли свръхинформациннотата епоха повече свобода на словото или историята на Асанж свидетелства за обратното? Репортаж на БНР търси отговорите.

10.01.2021/16:55

В новогодишното си слово директорът на Китайската медийна група (КМГ) Шън Хайсюн за пореден път призова западните медии да се откажат от предразсъдъците и изопачаването на истината при отразяването на Китай, да поемат медийна отговорност и повишат професионалния морал.

03.01.2021/16:37

Американското сп. „Тайм“, което ежегодно избира „Личност на годината“, през тази година създаде нова категория „Дете на годината“.

29.12.2020/09:00

2020 определено е годината на Мария Цънцарова. Една от най-напористите репортерки в родния ефир обра куп отличия – взе годишната репортерска награда на Би Ти Ви, стана и "Журналист на годината" в класацията на Българския хелзинкски комитет.

28.12.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки