Начало
 
 

Посланикът на Аржентина ще гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ на 6 ноември

01.11.2020 /18:20 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Аржентина в България. Снимка: Оля Ал-Ахмед

Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който е от български произход, ще разкаже пред медиите за актуалния облик на своята страна и за двустранните ни връзки в светлината на предстоящата идната година 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина.

На 6 ноември от 11.00 ч. Клуб „Журналист” на СБЖ ще гостува посланикът на Аржентина у нас Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който е от български произход, макар и засега да не говори езика ни.

По покана на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България посланикът ще представи пред медиите актуалния облик на своята страна, в която, както е известно, има и голяма българска общност.

Догодина ще бъде отбелязана 90-годишната от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина. Родината на тангото е първата държава в Латинска Америка, с която страната ни установява такива отношения на 8 юли 1931 г.

А българският родоначалник на фамалията на посланик Атанасоф - неговият дядо Стефан Атанасов, кореняк софиянец - стъпва на аржентинска земя още 20 години по-рано - през 1911 г. Установява се в град Берисо - един от районите в Аржентина, предпочитани от българските преселници през годините.

Другите такива зони са северната провинция Чако, която е имала и губернатор с български корени, град Росарио в провинция Санта Фе и град Комодоро Ривадавия в провинция Чубут, Патагония.

Берисо, където се установява дядото на посланик Атанасоф, се намира в провинция Буенос Айрес, недалеч от аржентинската столица. В него са се заселвали много емигранти от различни европейски страни. Смята се, че днес семействата там с български произход са около 500.

Стефан Атанасов намира в Берисо своята аржентинска половинка, жени се, раждат му се трима сина и една дъщеря. Един от синовете на име Сантяго Райко Атанасоф е и бащата на посланик Алфредо Атанасоф.

Дядото се е замогнал в Аржентина, станал е собственик на текстилна фабрика. Н. Пр. Алфредо Атанасоф има детски спомени от него, чувал го е отвреме-навреме да говори на български, но езикът в семейството все пак е бил испанският. Затова, въпреки българското си фамилно име, аржентинският посланик не говори български. Но се надява да го научи по време на мандата си у нас и вече взима уроци.

Български учат също така и съпругата му Лукресия, и техният 17-годишен син. Посланикът има и още двама по-големи сина от предишен брак, които живеят в Аржентина. От тях има и четирима внуци.

Негово превъзходителство смята да използва престоя си в България и за да проучи корените на своя дядо, да издири свои тукашни роднини.

Посланик Алфредо Атанасоф пое поста си в София през януари т. г. Уви, периодът отттогава насам, съвпаднал с кризата около Covid-19, не е никак благоприятен за активна публична дейност. Но въпреки това посланик Атанасоф вече е установил контакти с всички водещи български институции и работи дейно по укрепване на двустранното ни сътрудничество в най-различни сфери, включително и в търговско-икономическите контакти.

То е много плодотворно и в културната област, а също и в науката - особено по линия на изследователските ни експедиции за Антарктида, които често пътуват с аржентински кораби до Леденя континент. Топло приятелство вече свързва посланик Атанасоф с гланния антарктик на България проф. Христо Пимпирев.

Активизирани са и контактите на посланика с Групата за Малвините - неформална група от изявени в различни сфери известни български личности, които се стремят да запознават нашата общественост с историята на суверенитета над Малвинските (Фолклендските) острови и подкрепят провеждането на преговори по тази тема под егидата на ООН. В Групата за Малвините влизат например споменятият проф. Пимпирев, проф. Искра Баева, проф. Иво Петров и др.

Преди да стане посланик в България, посланик Алфредо Атанасов има дълга политическа кариера в Аржентина. Първоначално се изявява в синдикалната дейност, след това многократно е избиран за депутат, оглавявал е важни комисии в законодателния орган, бил е министър на труда, както и ръководител на кабинета на министрите в президентството на Аржентина - пост, отговарящ на премиерския. Представлявал е страната си на многобройни международни форуми.

Посланик Атанасоф ще е готов да отговори на всички въпроси на медиите на срещата в Клуб „Журналист” на СБЖ на 6 ноември от 11.00 ч.

Заради ограниченията, налагани от противоепидемиологичните мерки, на срещата ще бъдат допуснати да присъстват максимум 30 души.

 

Сподели в
 

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ положиха цветя пред паметника на Г. С. Раковски в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Те почетоха 200-годишнината от рождението на журналиста, писателя, идеолога и стратег на национално-освободителното движение.

02.04.2021/18:54

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

31.03.2021/20:30

Наемателят на Международния дом на журналистите-Варна известява, че първоначално обявеният срок за ранни записвания до 30.03.21 за летни почивки в МДЖ с 5% отстъпка се удължава до 15.04.2021 поради пандемичната обстановка

31.03.2021/17:37

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки