Начало
 
 

Величко Хинов - за 150-годишното списание „Читалище”

02.11.2020 /18:59 | Автор : Величко Хинов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По повод юбилея на най-дългогодишното ни периодично издание, което току-що получи и специалната награда на СБЖ, ето какво пише за него писателят, публицистът, критикът и секретар на Клуба „Писатели-журналисти“ Величко Хинов:

Списание „Читалище“ е онова единствено по рода си периодично издание, не само с най-дълга история в българския печат, но и най-родолюбивия защитник на българщината през десетилетията на превратности исторически и духовни.

А да си пазител и радетел на духовната народна свяст, каква по-висока длъжност би могло да има!

Но списанието има и друга много голяма роля в културния, литературен и творчески живот на обществото ни в по-ново време. То приобщи под родолюбивата си стряха поколения млади и зрели творци на сцената и перото. На страниците му се изявяваха начеващи поети, получили самочувствие автори, готови да полетят на крилете на вдъхновението и любовта към Отечеството.

На неговите страници са отбелязани не малко успешни прощапулници. Там срещнах за пръв път имената на Дамян П. Дамянов, Усин Керим, Пеньо Пенев, Слав Хр. Караславов, Андрей Германов, Салис Таджер… Едно бъдещо, ново литературно поколение, белязало раждането си тъкмо в списание „Читалище“, с които се сприятелихме завинаги.

Появявала се е и моята фамилия, за читалищни събития и успехи в околийския тогава град Луковит, създал самодейна оперета, гастролирала в Плевенска област, симфоничен оркестър, детска музикална школа, (между първите в страната), представителен градски хор, наред с 3 ученически хора, вокални групи, драматичен театър, самодейност, достойна за града на Златна Панега и читалище „Съзнание“, родено със свободата на България и наченки преди нея още. И бе чувалоизвестната по цял свят обработка на Петко Стайнов на народната песен „Луковитски моми“, която почти винаги влизаше в репертоара на читалищни и ученически хорове в цялата страна и извън нея.

Не бих могъл да изредя наградите и отличията на читалищните състави в национални прегледи и надпявания.

Да представяш читалищен хоров състав на сцената на концертната зала „България“, или в „Народния театър“, огрян от светлината на най-високата, представителна рампа, е събитие по-високо от отличието, защото остава в сърцето на самодееца за цял живот. Споменът, който никога не се забравя, снимката, която се гледа с радост от наследниците на нашето родолюбиво читалищно дело, свидетелства, че и ний сме дали нещо на съвременниците си, и пример за бъдещите поколения.

И понеже Ти, списание „Читалище“, радетел на най-родолюбивото културно-просветно дело, свидетелстваш за стореното от будните читалищни дейци – благодарност и поклон до земи!

С уважение и признателност за всичко сторено от теб – родолюбиво списание „Читалище“, твой съмишленик, приел от теб частица от светлия ти духовен, човеколюбив идеал, оставам завинаги твой радетел.

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки