Начало
 
 

Тамара Спасова разказва за журанлистическия си път в Тутракан

16.11.2020 /11:05 | Автор : Йордан Георгиев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С колегата Любомир Добрев - в края на 80-те г. работихме заедно във в. "Тутракански глас", и с Петър Бойчев, директор на Исторически музей в Тутракан

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

Това бе заслужена награда за хора, които въпреки трудните времена за журналистиката продължават под една или друга форма, включително и в социалните мрежи, да поддържат жив огъня на медиите.

При това в един отдалечен от големите центрове регион, в който обаче още преди 130 години започват родилните мъки на журналистиката в България. 

Проверката показа, че и други журналисти от Силистренския край са имали честта да получат този скромен на вид,но  забележителен морален приз. Сред тях е и колежката Тамара Спасова, получила своето образование в бившия СССР, откъдето е родом.

Повод за настоящия материал е нейното твърдение: „Не знам дали има други „рускини” журналисти, работещи в България от толкова дълго време - само на журналистическото поприще над 44 години, като 38 години от тях са в България“. 

Ето какво каза Спасова още за оказаната й чест:

„За мен наградата „Златно перо” е най-висока и ценна, защото я заслужих в България. Тук живея почти 40 години. От тях 36 години съм на вестникарското поприще само в Тутракан.

Работила съм близо 2 години (1982 – до средата на 1984 г.) във в. „Устрем” в град Главиница. Бях 23 години във в. „Тутракански глас” (1984-2007 г.), а след това вече 14 години съм главен редактор на в. „Напредък”. Той е един от частните вестници в Тутракан, излизал и спиран на 2 пъти: в началото на 20-и век (1909-1912 г) и малко преди средата на века (1940-1944 г.) – след възвръщането на Южна Добруджа към България. Възроден бе през 2007 г. по предложение на Исторически музей Тутракан и на издателя – предприемача Стив Хараламбиев.

„Наградата „Златно перо” беше за мен голяма и неочаквана изненада. Сърцето ми трепна, когато на един семинар на СБЖ в Плевен на 14 март 2014 г. Снежана Тодорова, като наш председател, назова името ми и прочете  удостоверението за присъдената ми почетна значка „Златно перо” във връзка с житейския ми юбилей и активната дейност по поддържане на местните вестникарски традиции в гр. Тутракан. 

По-късно, на 24 януари 2015 г., получих и самата значка „Златно перо” от председателя на журналистическото дружество в област Силистра Йордан Георгиев в присъствието на колеги от Силистра и Тутракан.

Всъщност, смятам, че заслугата да бъда забелязана, е негова, защото поддържа постоянен контакт с журналистическата гилдия в областта, сътрудничи ни и търси обратна връзка с всеки от нас. 

Започнах журналистическата си работа на 18 години в районен вестник в Украйна – гр. Жашков, Черкаска област, след това отидох в районното радио в същия град - така в родината си имам 6 години трудов журналистически стаж.

Родом съм от Украйна. Завършила съм през 1977 г. факултета по журналистика в Киевския държавен университет „Тарас Шевченко”, а през 1979-1981 г. повиших квалификацията си в сферата на журналистиката във ВКШ в Москва. 

За финал – Тамара Спасова е майка на син и дъщеря, живеещи и работещи в София. Дъщеря й Божана бе част от формата „Гласът на България“ в състава на Трио „Тринити“ и продължава успешно изпълнителската си кариера – след забележителната си телевизионна изява и след завършването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.


 

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки