Начало
 
 

Рожденичката Снежана Тодорова прие днес много поздравления

16.11.2020 /20:35 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова получи много букети и приветствия за рожденя си ден на 16 ноември. Снимка: Мари Къналян

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

На 16 ноември рожден ден празнува председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Много колеги, както и представители на различни организации, институции и посолства дойдоха в СБЖ да я поздравят или изпратиха свои приветствия. Кабинетът й се изпълни с букети.

Сайтът на СБЖ също честити на Снежана нейния „половин” юбилей, както понякога се наричат годините, завършваши не на 0, а на 5. Да е здрава и все така сърцата и човечна в своята отдаденост на каузата СБЖ!

Снежана Тодорова, която е свързана професионално със СБЖ вече над 40 години, е родена в София. Ранното си детство прекарва в квартал Лозенец, около площада, който днес се казва „Журналист”. Тръгва на училище в Белград, Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Като студентка заминава да учи руски език и литература в тогавашния Ленинград, днес Санкт-Петербург. Там намира и любовта на живота си - студента по изтокознание, родения в Новосибирск син на ленинрадчани Александър Федотов.

Женят се, а като завършват, Саша идва с бългаската си съпруга в родината ѝ. У нас той се посвещава на научна работа в СУ „Св. Кл. Охридски”, изпъквайки като един от най-ярките изтоковеди, създавайки и оглавявайки Центъра за източни езици и култури. Уви, проф. Федотов изненадващо си отиде от този свят през 2018-та, оставяйки огромна празнина и в науката, и в сърцата на всички, които го обичаха - преди всичко на своята любима и неутешима Снежана...

Съюзът на българските журналисти е не просто работното място на Снежана, а и нейна кауза, олицетворяваща ценностите, в които тя вярва и които отстоява - свободата на словото, солидарността между журналистите, защитата на журналистическия труд и на журналистическите права.

Снежана започва работа в международня отдел на СБЖ още през 1979 г. По-късно оглавява този отдел, а през 1998 г. става секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през 2015 г. е избрана за председател на УС на СБЖ. Преизбрана бе отново начело на Съюза и през 2020 г.

През всичките си години, отдадени на СБЖ, Снежана влага цялата си енергия и човечност в пряката си работа с хората от колегията. Всеотдайна и принципна е и в отстояването на интересите на Съюза, станал, за съжаление, през годините обект и на различни нечистоплътни интереси.

Въпреки всички трудности, СБЖ продължава да е най-старата - на 125 години, най-голямата и най-авторитетна творческо-синдикална организация, обединяваща българските журналисти. Като колективен член на Межународната и на Европейската федерация на журналистите, СБЖ има и силна международна позиция, за което важен принос има и дългият опит на Снежана Тодорова в международните контакти на Съюза. 

Нека ѝ пожелаем здраве, енергия и сили и за новия ѝ мандат начело на СБЖ!

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки