Начало
 
 

Ст. Иванов: В медиите е нужно активно несъгласие, изобличение и критика

30.11.2020 /15:25 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стефан Иванов (снимка: Яна Лозева)

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“.

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“. Offnews.bg публикува коментара на философа Стефан Иванов.


Какво не одобрявате в българските медии?  

Злоупотребата с тях. Превръщането им в централизирана пропагандна машина – с ясни или неясни собственици. По този начин голяма част от българските медии защитават определено статукво, фигури и политика.

Този тип медии нямат за цел опосредяването, коментирането или анализа на новините, на фактите, на действителността. Те ги манипулират и подменят. Те изкривяват самия фундамент на публичността и обществената тъкан. Те не работят в обществен и граждански интерес. 

Не одобрявам липсата на достатъчно силни защитни и регулаторни механизми спрямо този масов феномен.

Не одобрявам репресивните действия както спрямо отделни медийни фигури и личности, така и спрямо медии, които професионално, етично или сатирично се противостоят на тези практики. 

Не одобрявам депрофесионализацията, консерватизма, вулгарността, липсата на базова обща култура в голяма част от медийната среда. 

Не одобрявам незачитането на приет и утвърден етичен медиен кодекс. 

Не одобрявам корупцията, цензурата или автоцензурата.

Не одобрявам лекото или категоричното прекрачване в полето на медийната фашизация. 

Не одобрявам, че медиите се оказват жертви на пазара, рекламата, тиражите или кликовете и са готови да пожертват твърде много, за да оцелеят. 

Не одобрявам, че медийните професии допуснаха престижът и доверието в тях критично да намалеят. 

Не одобрявам комплексното налагане на една гледна точка, а не на плурализъм. 

Не одобрявам е всъщност много меко казано за това, което мисля и чувствам.  

Какво трябва да се промени? Какво зависи от нас като гражданско общество?  

Може да звучи наивно или утопично, но има острови на алтернативата, чието значение е важно. Нужна е дълбочина, нужни са сериозни и дълги разговори и тази поредна разтърсваща криза може да послужи и за това.

Нужни са и активно несъгласие, изобличение и критика – отказ от приемане на настоящата медийна ситуация като нормална или безалтернативна. Има и малки медии, които съществуват благодарение на общността около себе си – чрез самофинансиране и дарения от читателите, които ги уважават и ценят независимата им позиция.

Това е само една от възможните стъпки за възстановяване на прекъснатия диалог между гражданите и медиите. За мнозина медийни специалисти, преподаватели и експерти са ясни и познати всевъзможни други мерки, механизми, институции и ноу-хау, част от които всъщност даже са въведени, но обикновено формално и кухо.

Пътят обратно към новини, а не към опорни точки, към дебати с реформиращи последствия, а не към димни завеси и скандали за отклоняване на вниманието, е изключително дълъг и трънлив. Изисква работа, жертви на комфорт и време, може би и на различни видове сигурност. И този път се налага да бъде извървян.

Свързани:   Орлин Спасов: Да отхвърлим всяка форма на медийно насилие

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

Дата: 29.11.2020

Захари Карабашлиев: БНТ и БНР трябва да са еталон за журналистическа етика

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“.
Дата: 28.11.2020
 

Сподели в
 

Американската администрация възнамерява да публикува разузнавателен доклад, разкриващ ролята на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на страната му в Истанбул през 2018 г., съобщи в. „Вашингтон пост“.

21.02.2021/17:15

Комисията по културата и медиите към Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за БТА, внесен от Вежди Рашидов и Тома Биков.

19.02.2021/16:55

От връщането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз - Словения - води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.

18.02.2021/16:50

Най-голямата българска медия в чужбина - BG VOICE, отбеляза 10-ата си годишнина. Тя ще бъде отпразнувана и с виртуален концерт на 20 февруари, съобщиха от медията.

17.02.2021/15:25

БТА навършва на днешния ден 123 години от създаването си. На 16 февруари 1898 г. (стар стил), излиза първият бюлетин на БТА, написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер.

16.02.2021/15:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки