Начало
 
 

Загубихме Ян Морис – журналиста, съобщил за първото изкачване на Еверест

02.12.2020 /09:03 | Автор : Анелия Никифорова | Източник: 360mag.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ян Морис (в средата) говори за книгата си „Загадка“

На 20 ноември планинската общност отбеляза края на една епоха, като загуби пионера на приключенията и новаторското писане – Ян Морис.

Журналистът бе последният жив член на Британската експедиция на Еверест през паметната 1953 г., която бе първата успешна експедиция, достигнала до хималайския първенец.

Забележителен живот

Животът на родения като Джеймс Морис през 1926 г. е поредица от непредсказуеми събития, разказва авторката в 360mag.bg:

На 17-годишна възраст се присъединява към Британската армия, като служи в Палестина в последните години на Втората световна война. В края на войната се завръща в родната Великобритания и записва журналистика в Оксфорд.

През следващите няколко години работи за престижния The Times, спечелвайки си репутацията на трудолюбив и талантлив писател. Въпреки факта, че не е бил алпинист никога, е избран за съпровождащ Британската експедиция на Еверест през 1953 г.

Животът на журналиста придобива драматичен, но неизбежен – поне за него – прелом през 1972 г., когато Джеймс става Ян. Той се подлага на операция за смяна на пола, една от първите такива по онова време, и става жена. По-късно, Морис щеше да каже публично, че през целия си живот е искал това, но най-накрая е било възможно.

В началото на 70-те години подобна операция е шокираща и обезпокоителна за мнозина, което се оказва голямо предизвикателство за близките на Морис.

За да подпомогне възприятието за себе си, той пише книга, озаглавена „Загадка“, която описва неговото дълго и предизвикателно пътуване от това да се роди мъж, но да чувства себе си като жена. Книгата се превръща в световен бестселър, спечелвайки още по-голямо признание на Ян Морис.

Журналист сред алпинистите

В следвоенната ера на 50-те години надпреварата за достигането на най-високия връх на планетата е доста сериозна. По онова време Тибет е затворен за чуждестранни посетители, а Непал предлага само едно разрешение за изкачване на свещения му връх. С много усилия, британците успяват да устоят позициите си, за да имат право да осъществят експедицията си. На 29 май 1953 г. Едмънд Хилари и Тенцинг Норгей стават първите мъже, застанали на върха на света.

Новините за първото изкачване на Еверест достига до британската преса на 2 юни 1953 г. Това се случва в същия ден, в който коронясвават кралица Елизабет II, което го прави наистина исторически момент за британците.

Новината се съобщава от Ян Морис, която става почти толкова известна, колкото самите Хилари и Норгей. Преди да тръгне с експедицията, Морис не се е катерилa никога. Въпреки това, тя успява да достигне до Лагер 2 от южната страна на Еверест и да отрази едно от най-значимите събития на 20-и век.

Кариера след Еверест

След успеха на Еверест, Морис се превръща в автор на свободна пратика, като не само продължава да допринася с истории за британската преса, но и публикува редица книги, включващи исторически и културни събития от Южна Африка и Близкия изток. Пътеписът й за Венеция се радва на голям успех и я подтиква да продължава да разказва за пътешествията си по света, увличайки читателите по нов и непознат до този момент, начин.

Най-удивителният аспект от историята й остава фактът, че докато все още беше мъж, Морис се жени за Елизабет Тъкъни през 1949 г. Заедно имат 5 деца и създават връзка, която продължава през целия живот на Ян.

Ян и Елизабет остават двойка, напук на британското правителство, което забранява брака между две жени, и през 2008 г. най-накрая сключват граждански съюз. Ян умира на 94-годишна възраст, а с Елизабет са заедно над 60 години, което само по себе си е забележително за целия свят..


 

Сподели в
 

Властите в Мианма предявиха обвинения срещу шестима журналисти, които може да получат до 3 години затвор за нарушаването на закон за обществения ред, предаде АП.

04.03.2021/09:04

БТА получи най-високото отличие на Съюза на народните читалища (СНЧ) - специалната "Златна звезда". Отличието беше връчено на генералния директор на БТА Кирил Вълчев от председателя на СНЧ Николай Дойнов.

02.03.2021/09:02

Общинското радио на Горна Оряховица от 1 март започва да се излъчва в ефир. Информацията от общината ще достига до слушателите от ефира на радио „Резонанс“ на честота 88, 9 MHz в интервала между 15 ч. и 16 ч. в делнични дни.

01.03.2021/09:01

Facebook планира да инвестира допълнителни 1 млрд. долара в медийната индустрия през следващите 3 години, като израз на ангажимент към журналистиката.

27.02.2021/12:03

Излезе извънреден брой на сп. "ЛИК", издание на БТА, посветен на наскоро отишлия си генерален директор на агенцията Максим Минчев.

26.02.2021/13:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки