В Латвия арестуваха рускоезични журналисти. Нарушавали санкциите на ЕС

04.12.2020 /20:07 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 3 декември в Латвия бяха арестуване рускоезичните журналисти Андрей Яковлев, бивш главен редактор на интернет портала Baltnews, Владимир Линдерман, Андрей Солопенко и Алла Березовска, която първа съобщи за случилото се на своята страница във фейсбук.

Поводът за ареста и след това повдигането на обвинение срещу журналистите е, че те били „нарушили наложените от ЕС санкции срещу Русия“.

Алла Березовска и нейните колеги са били подложени на продължителни разпити в Държавната служба за сигурност на Латвия, чиито служители са обискирали и домовете на журналистите. Оттам са иззели компютри, информационни носители и друга информационна техника, като след това на журналистите са предявени обвинения за нарушение на наложените от ЕС санкции срещу Русия, съобщава РИА Новости. Те са освободени срещу подписка.

Между другото има една малка, но съществена подробност и тя е, че журналистите не са щатни служители на агенция МИА „Русия днес“, а само нейни автори и кореспонденти, публикуващи свои материали на информационните  портали  Baltnews и Sputnik Латвия.

Защо е това уточнение? Известно е, че генералният директор на МИА „Русия днес“ Дмитрий Кисельов е включен в т. нар. черен списък на лица, на които са наложени санкции от ЕС. Дори тези дни Европейският съд, до който Кисельов беше подал жалба, се произнесе, че той няма право да бъде изваден от списъка и да посещава страни на ЕС. Та вероятно държавните чиновници в Латвия, позовавайки се на този параграф, са решили да санкционират и рускоезични журналисти, които са автори на порталите към МИА „Русия днес“.

Според журналист в Агенцията, задържаните са граждани на Латвия и са представители на рускоезични обществени организации в прибалтийската страна. Съгласно местното законодателство журналистите ги заплашват присъди от глоба до затвор. За разплитането на скандалния случай са ангажирани вече и адвокати.

След като бяха освободени днес от ареста, двама от журналистите разказаха пред медиите и във фейсбук как са се отнесли с тях в Държавната служба за сигурност.

Според Андрей Яковлев представители на службата са извършили обиск в дома и офиса му, като са иззели всякакви устройства и носители. „Първия разпит отне цял работен ден - 8 часа- разказва във фейсбук Яковлев.- Тъй като се подписах да не давам информация за случилото се на разпита, понеже се води следствие, не съобщавам подробности, но мога да изнеса факта само за извършения обиск. Преди няколко месеца получих документ от Службата за държавна сигурност, в който ми съобщават за образувано наказателно производство по член 84, параграф 1, свързано с нарушаване на латвийските закони и международните санкции. Нарушение на санкциите на ЕС се състоят в стоково-паричните отношения с руски физически и юридически лица, които са включени в санкционния списък, което ме заплашва с до четири години затвор. Във въпросното писмо се казва, че МИА „Русия днес“, на която сътрудничех, се ръководи от Дмитрий Киселев, който е в списъка на санкционираните лица. У мен естествено възникна въпросът - а в списъка ли е руската държавна информационна агенция? Естествено, че не е. Но видимото желание за изчистване на информационното пространство и постигане на единодушие в Латвия е по-силно от желанието да се смята тя за правова държава".

Що се отнася до служителите на Държавна сигурност, които са извършили обиска, те са се държали учтиво, коректно, стриктно спазвайки режима за носене на маски. Журналистката Алла Березовская също съобщи, че вече е на свобода. По думите й всичко е минало „по вече изработена процедура“ - щателен обиск в дома й за „търсене на нарушени санкции“ в продължение на няколко часа.

„По принцип всичко вървеше нормално, докато кръвното ми налягане не скочи рязко на 176/114, а пулсът ми на 132 – споделя тя във фейсбук. - Не разбирам защо ме оставиха „за десерт“ и дойдоха да ме обискират през нощта? Предложих им да стане на сутринта, но уви - не можете да спорите срещу процедурата! Предстоеше ми дълго пътуване от Юрмала през празнично украсената Рига... Както разбрах от думите на следователя, сега съм и заподозряна по член 84 - нарушение на режима на санкциите на ЕС. Как може да бъде оценен музикант за музика? Поет за поезия? Журналист за статии? В европейска държава... През ХХІ век? Оказва се, че в Латвия може. Е, очевидно трябва да се премине и през това. На война - като на война, и те вземат пленници, и те вземат трофеи. Приятелите ми ми помогнаха - дадоха ми стар компютър. Надявам се, че тъмните времена ще отминат. И отново ще живеем в демократична, свободна и просперираща Латвия, където хората не се влачат в „Гестапо“, където правата на човека и техните възгледи се зачитат на дело, а не на думи! “   

Съюзът на журналистите на Русия (СЖР) веднага реагира на случилото се в Латвия. Оттам смятат, че е незаконно задържането на рускоезични журналисти, и че трябва час по-скоро да бъдат свалени обвиненията срещу тях. Това незаконно и противоправно действие няма нищо общо със законодателството, а е пряк опит да се докаже, че използването на насилие над руски журналисти и медии се превръща в норма в страната, смятат от СЖР. Задържането също така ясно показва пропастта между декларирания ангажимент към общоевропейските ценности, като свободата на словото и разпространението на информация, и действителното неспазване на тях.

Съюзът призовава руски и международни обществени и журналистически организации да се присъединят към протеста и да предприемат всички възможни стъпки, за да гарантират, че подобни дела срещу журналисти, изпълняващи професионалния си дълг, няма да се повтарят в бъдеще.

Президентът на Съюза Владимир Соловьов коментира в интервю за  RT действията на латвийските власти: „Това, разбира се, е абсолютно неприемливо ... Всъщност се извършват незаконни действия. За пореден път една от балтийските страни открито нарушава свободата на печата и свободата да се разпространява информация! “ Според него има натиск върху рускоезичните журналисти. „Ние сме дълбоко възмутени и, разбира се, ще се опитаме да помогнем на нашите колеги – казва в интервюто си Соловьов. - Ние, разбира се, ще докладваме тази информация на Международната федерация на журналистите и други правозащитни организации.“

Във връзка със случилото се в Латвия не закъсняха реакциите от страна на много ведомства и обществени организации в Русия. Според позицията на МВнР на Руската федерация, публикувана на сайта на ведомството, арестуването на журналисти, които пишат за информационните портали Baltnews и Sputnik Латвия, е наказателна акция.

Представители на министерството отбелязват, че този арест е „очевиден пример за нарушаване на основите на демократичното общество - свободата на медиите и изразяването“. Дипломатите подчертават, че позоваването на латвийските власти на нарушаването от страна на журналистите на „санкциите на Европейския съюз“ е категорично неприемливо, тъй като те се отнасят изключително до генералния директор на МИА „Русия днес“ Дмитрий Кисельов и не могат да се прилагат за всички, които си сътрудничат с медийния холдинг.

„Борбата срещу инакомислещите е явно нарушаване на основните принципи на свободата на словото и изразяването,което както се вижда от случая, не пасва със статута на една"просветена европейска държава" каквато е Латвия“ – пък е позицията на посолството на РФ в прибалтийската страна, за която съобщава ТАСС. Според руските дипломати вероятно страната засилва борбата си срещу неудобните за нея медии. Държавната дума призова също създалата се ситуация да бъде обсъдена и от Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност на ООН.

Русия е сезирала и представителството на ОССЕ в Москва.  

Сподели в
 

Обществото на професионалните журналисти в САЩ призова Мианма да освободи шестима представители на медиите, задържани в страната докато отразяваха протестите, предаде Асошиейтед прес.

07.03.2021/07:42

Международната федерация на журналистите (МФЖ) извести с работно писмо колективните си членов - националните журналистически съюзи, организации и асоциации, сред които е и СБЖ, че за бърза вътрешна връзка вече може да се използва и известната американска платформа за бизнес комуникция Slack.

06.03.2021/13:16

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки