Медийна дипломация? Да, но каква?

24.01.2021 /09:02 | Автор : Иво Инджов | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фейсбук, Инстаграм, Ютюб могат да свършат много по-добра работа от БНТ и македонския й аналог, коментира Иво Инджов в clubz.bg

Да оставим настрана пропагандния момент в инициативата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за общи новини и филми по българската и македонската телевизия, за създаване на "балкански медиен хъб" (в родината на Борисов "хъбовете" са на мода, а покойният Максим Минчев вече се опита да създаде нещо като "хъб" от медиите на българските общности...).

По-интересен ми е отзвукът по темата сред сериозни анализатори, пише в свой коментар във Фейсбук медийният експерт Иво Инджов. Текстът му е препечатан в clubz.bg с негово съгласие. В коментара се припомня още как Ивайло Дичев в "Дойче веле" например подкрепя инициативата на Кошлуков - независимо дали е лично негова или скрита повеля на държавното и партийно ръководство. Дичев ни призовава: Хайде да гледаме македонска телевизия! (Друг е въпросът, че тийнейджърите и младите българска не гледат, та камо ли ще посегнат към дистанционното, за да "цъкнат" някой македонски канал...).

Аргументацията на Дичев за необходимостта от един вид медийна дипломация всъщност е много добра. Защото, както правилно отбелязва той, балканската ни политика катастрофира под натиска на националпопулистите. На мястото на сблъсъка от зададената от експерти и политици "истина" за историята трябва да се възцари обмен на културни идентичности. Този работещ на други места либерален подход обаче надали ще роди плод в конкретния случай.

Какво ще им даде на македонците сериалът "Под прикритие" например? Точно този филм ли отразява нашата идентичност - мутри, мутреси, лимузини, МОЛове и т.н., а за художествените качества на творбата, сравнени с който и да е средностатистически испански или италиански филм - да не говорим... Виж, ако някой кинаджия направи съвременен еквивалент на култов филм като "Топло", а защо не и "На всеки километър"..., ще бъде съвсем различно.

Същевременно дълбоко се съмнявам, че, някой в България ще прояви голям интерес и към македонския "Преспав", въпреки успехите му там. Да се залага само на общия манталитет и сходствата в социално-политически рамки въпреки някои очевидни разлики от двете страни на Деве баир, не е работеща стратегия.

Още повече, че нито ние, нито македонците имаме такова мощно културно оръжие като турските сериали например. Въпреки че са антикино, както казва Теодор Ушев, те твърдо са се настанили в много български домове. Напук на спомените за мрачното "турско робство"... Такива продукции обаче се гледат от по-възрастното поколение в двете страни.

Трябват нови канали за комуникация, които тъй или иначе премахват преградите между младите. Фейсбук, инстаграм, ютюб и другите подобни могат да свършат много по-добра работа от БНТ и македонския й аналог. Например като обличат едно демократично послание в необходимата доза емоционалност, пиперливост и хумор и така го правят достъпно и за македонското, и за българското общество.

Затова в коментарната рубрика по-долу ще постна линк към якия македонски клип "После @бенье нема каенье", чието съдържание и послание можем да разберем без превод. И е актуално каткто тогава, през 2013 г., така и през 2021 г. При това няма да възприемаме липсата на превод като неуважение към отсрещната страна.

Да не говорим какви чудеса могат да постигнат музиката, спортът и сатирата в дигиталното пространство за сближаването между двата братски / братовчески народа.

Сподели в
 

Депутатът от ГЕРБ, когото Бойко Борисов номинира за министър на туризма в проектокабинета на Даниел Митов, няма да участва в предстоящите живи концерти на шоуто.

21.04.2021/19:02

180 снимки бяха получени в ученическия фотоконкурс "Природата през моя обектив”, организиран от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Автори са ученици от 27 училища и клубове в Хасково, Димитровград, Свиленград, Кърджали, Джебел и други селища.

21.04.2021/16:23

Авторка е Милена Иванова, с която Милен Цветков сподели последните 379 дни от живота си. Част от приходите от продажбите ще бъдат дарени на фонд в помощ на децата на популярния телевизионен журналист.

21.04.2021/15:05

Няма как някой да освободи нас - журналистите, ако не желаем да бъдем освобождавани, пише Стефан Миланов в clubz.bg.

21.04.2021/12:02

Първият български информационен и общообразователен вестник е създаден от Иван Богоров и излиза на 20 април 1846 г. в Лайпциг, където основателят на изданието следва химия.

21.04.2021/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки