Начало
 
 

Михаил Вешим разказа за в. „Стършел” по БНТ

17.02.2021 /12:00 | Източник: faktor.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Вешим

По повод 75-годишнината от първия брой на легендарното сатирично издание главният му редактор припомня случки от прехода, свързани с оцеляването на уникалния вестник

"В началото в. "Стършел" взима модела на "Щурец" на Райко Алексиев, който е бил много популярен. Взима се направо готовата формула. Основателите на "Стършел" са Валери Петров, Богомил Райнов, Павел Вежинов, Христо Ганев...

В историята си "Стършел" има много мрачни броеве, но такова е било времето. След промените решихме вестникът да скъса с партията, защото е голямо национално издание. Читателите ни подкрепиха. През 1989 г. тиражът беше 400 000. Тогава нямаше и много издания“.

Това разказа главният редактор на „Стършел“ Михаил Вешим пред БНТ по случай 75-годишнината от първия брой на изданието, цитиран от faktor.bg:

"Отидохме при Валери Петров и му казахме какви са намеренията ни. Тогава той ни каза да си кръстим ново издание на "Щъркел“, а старото име да си остане партийно издание. Добре, че не го послушахме, защото днес нямаше да има „Стършел“.

Тогава читателите в съвсем обикновени смешки влагаха някакъв подтекст: Имаше карикатура на Георги Анастасов, на която бяха изобразени двама души – единият – с мрежа, а другият с шейна. Единият пита „къде отиваш с шейната, не виждаш ли, че няма сняг“. Другият му отговаря – „а, ти, с тази мрежа, не виждаш ли, че няма нищо по магазините“.

Днес се издържаме с помощта на читателите, защото нямаме много реклами, защото почти никой не иска да рекламира в хумористичен вестник. В момента 5-има души правим изданието, а през 1990 г. бяхме много.

Райко Алексиев сам си го е правил "Щурец“, но да не стигаме до там. Социалните мрежи са заплаха не само за сатирата, но и за занаята. Там всеки е журналист и сатирик и пуска коментар, като се събуди сутрин, за да събира лайкове.

Преди да почнеш да пишеш хумор и сатира, все пак трябва и да си попрочел. През годините сме имали възможност да познаваме големи имена на хумора, а и да сме чели книгите им.

Другата ни конкуренция са телевизионните шоу програми. „Стършел“ е подложен на конкуренция от много места, но имаме верни читатели на 5 континента. Понякога една карикатура без думи казва повече неща от няколко страници текст", каза още Вешим.

Свързани:   Стършелите поздравяват Михаил Вешим за 3 х 20

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.
Дата: 21.09.2020


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки