Начало
 
 

Янез Янша е в хронична война с медиите

18.02.2021 /16:50 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Янез Янша

От връщането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз - Словения - води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.

Премиерът на Словения, която ще е председател на Съвета на ЕС във втората половина на годината, публично е наричал Словенската телеграфна агенция "национален позор", а обществената медия RTV е обвинявана, че разпространява "лъжи" и заблуждава хората.

"Очевидно сте твърде много и ви плащат твърде добре", написа в "Туитър" за RTV, която заедно с частна телевизия нарече "безотговорни разпространители на вирус".

Кампанията на Янез Янша обаче не се ограничава само до думи, пише брюкселското издание "Политико", цитирано в коментар от dnevnik.bg:

Припомня се, че през лятото той предложи медийни закони, които биха се отразили на финансирането на обществените радио и телевизия и на държавното влияние върху телеграфната агенция.  

"Маршал Туито"   

Част от журналистите обясняват, че успяват да продължат работата си. За "Политико" много журналисти обаче казват, че политическият натиск се усеща силно в ежедневната им работа и то особено по конкретни теми.

Има и риск за независимостта на словенската телеграфна агенция. Янша насърчава омразата срещу репортерите и редакторите в обществените медии, а това отприщва и вълна на заплахи към тях и автоцензура. 

Един от прякорите на Янша, който използва "Туитър" за обиди срещу журналисти, е "Маршал Туито". В тази социална мрежа, когато общественият радио- и телевизионен оператор избира нов генерален директор, той реагира в мрежата с коментар: "Дано новата метла поправи това грешно отразяване". 

Подкрепящият го канал Nova24TV написа през декември, че телеграфната агенция СТА е "в услуга на дълбоката държава". 

Действията на Янша са в разрез с европейските стандарти за медийна свобода в момент, когато нарастват притесненията за медийния пейзаж в Източна Европа, особено в Унгария, Полша и България, пише "Политико". Словенски журналист в обществена медия, пожелал да запази анонимност, говори за "силен натиск" в момента: "опитът от последните месеци е нещо наистина ново и безпрецедентно", казва той.

Според "Фрийдъм хаус" не става дума просто за агресивно поведение, а за отровно за демокрацията.

Бивш комунист, дисидент, накрая - крайнодесен  

Бивш комунист, по-късно дисидент, а след това крайнодесен политик, Янша е смятан за верен съюзник на унгарския си колега Виктор Орбан, а и политическата му метаморфоза е сходна. Разликата между двамата, чиито партии са членове на Европейската народна партия, е, че Янша е начело на нестабилно коалиционно правителство. От друга страна, прилика е, че негови съюзници управляват проправителствени медии, особено с помощта на свързани с Орбан инвеститори.

Според професора по журналистика от университета в Любляна Манко Милосавлевич "комунистическото минало" на Янша "влияе на сегашното му отношение към медиите, а то е отношението на човек, който не иска да види критика за себе си". Според Милосавлевич при връщането му на власт през март "веднага" се е проявило агресивното му отношение към журналистиката, а проектозаконите за медиите показват как искат да ги сложи "на каишка". 

През май той публикува есето "Война с медиите", където настоява, че има "способни, професионални и етични журналисти" в обществените медии, заглушавани от старши редактори жени, "малък кръг" с "връзки със стълбовете на дълбоката държава", и тези жени създават "атмосфера на нетолерантност и омраза". 

За "Политико" самият Янша казва, че заплашени са не медиите, а той и партията му, тъй като протестиращите срещу него скандират "smrt janšizmu", заигравка с партизанското "Смърт на фашизма". Външният министър Анже Логар пък твърди, че медиите са свободни, а проблемът е, че са много "едностранни" и липсва баланс "ляво-дясно" - нужен е "професионализъм", за да се различи от него "политическият активизъм".

За властта вече се говори внимателно   

Журналистите са на обратно мнение. Друг журналист от обществените медии казва, че "не можеш да работиш нормално" в страната, а атмосферата става "много напрегната и много брутална".

През октомври 22-ма словенски редактори използват отворено писмо, за да предупредят, че пресата е под заплаха. Антимедийната реторика е прераснала във враждебност и заплашителни обаждания и съобщения - особено жените, към които са отправяни обидни думи. Трети, високопоставен, обръща внимание, че проблемът е най-голям за жените; "психологически ситуацията е като война". 

Програмният съвет на обществената телевизия, част от чиито членове се избират от парламента, също оказва натиск, а в телеграфната агенция рискове за финансирането създават несигурност, смятат журналисти. Властите отхвърлят всякакви твърдения за редакционен натиск. 

Четвърти журналист от обществените медии смята, че някои теми заприличват на табу - пример са унгарските средства в Словения, работата на полицията или дейността на крайнодесни групи в страната.

Пети, който работи за телеграфната агенция, твърди, че след като попитал защо Янша даде глас на твърденията на Тръмп за изборна измама, бил посъветван от колеги да не се захваща с това; шести - че репортерите са започнали да стават много внимателни, когато говорят за властта. 

Правителството отхвърля всякакви идеи за автоцензура в медиите - напротив, те остават предимно свързани с "левите центрове на капитала и политическата власт". 

Свързани:   Янез Янша държи на прицел журналистите в Словения

Завръщането на бившия премиер Янез Янша във властта отново на същия пост създава все по-трудна обстановка за журналистите в Словения, коментира "Болкан инсайт".
Дата: 03.05.2020


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки