Начало
 
 

Напусна ни големият журналист от Враца Илия Борисов

19.02.2021 /17:19 | Автор : Тодор Коруев | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дълбок поклон пред паметта на Илия Борисов!

На 89 години си отиде ветеранът на врачанската журналистика и легендарен летописец на Северозапада Илия Борисов. Той бе дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед" и на всички врачански издания. Избиран е и за член на УС на СБЖ. 25 години оглавяваше журналистическото дружество във Враца. Носител на "Златно перо" на СБЖ. Поклон!

В памет на големия журналист Илия Борисов колегата Тодор Коруев написа в своя профил във Фейсбук следното:

Починал е бай Илия Борисов, няколко месеца не му стигнаха да стигне до 90-те. Няколко думи за него:
 
Илия Борисов е роден на 10 юли 1931 г. в ломското село Брусарци (сега град). Завършил е ломската гимназия “Найден Геров”. Известен врачански журналист, общественик, културен и читалищен деец.
 
Повече от 60 години журналистиката е негова съдба и участ – смисъл на живота му. Работил е в окръжния вестник “Отечествен зов”, бил е кореспондент на в. “Народна младеж” за Врачански окръг, и близо 30 години – кореспондент на “Работническо дело” и “Дума”.
 
Двадесет и пет години Илия Борисов е председател на Врачанското журналистическо дружество, дългогодишен член на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти. Отличаван е два пъти с наградата на СБЖ “Златно перо”.
 
В продължение на 15 години е председател на Клуба на дейците на културата във Враца. Носител е на Наградата на Враца за журналистика. Почетен гражданин на Враца от юни 2011 г.
 
Поклон пред човека, журналиста и приятеля! Аз ще си припомня какво написах по повод 80-годишнината му в моите "Животописи" в "Дума" на 13 юли 2011 г.:
 
КОРЕСПОНДЕНТЪТ
Тодор Коруев
 
Журналист, който поне за кратко не е бил кореспондент, да знаете, много е загубил. И за това причините са най-малко две.
 
Първата е, че кореспондентът се докосва до всичко в заобикалящия го свят – от икономиката до спорта, от политиката до бита, от местното самоуправление до културата и пр. и в някакъв смисъл е всестранна личност (ако е личност, естествено).
 
Втората е, че кореспондентът има повече свободно време, защото не е обременен с ръкописи и редакторска работа, и ако използва пълноценно това предимство, може да ври истински в котела на живия живот и от общуването с хора от различен калибър да оплодява непрекъснато творчеството си.
 
Илия Борисов, най-пълно покрива представата, може да река дори „идеала” за кореспондент на вестник, и това няма да са думи на юбилеен възторг, още повече, че бай Илия, както го наричаме, не е от тия, които не знаят цената на похвалата и укора.
 
Той носеше три десетилетия тежкия кръст на кореспондент на „Работническо дело”, опита и от меда и от жилото на партийния орган. Авторитетът си на журналист бай Илия градеше не заради това, че беше човекът на „Дело” във Враца и окръга, а с публикациите във вестника – информациите (това което наричаме помежду си дописки), кореспонденциите (някога имаше и такъв вестникарски жанр), интервютата, репортажите, очерците и пътеписите, в които, дори свързаните с официални събития, той не забравяше хората – неговите съграждани или съселяни.
 
Илия Борисов е човек от оная порода журналисти, които не биха могли да гледат съседите си в очите – ако украсяват, лустросват събитията и явленията, ако злоупотребяват с фактите, ако се доверяват на измислици, ако не търсят истината. Затова неговото журналистическо и публицистично творчество, ако се събере вкупом, би се превърнало в истинска, реална история на Врачанския край в последните петдесет години. Не случайно книгата за 80-годишния му юбилей е онасловена „Врачански летописи”.
 
Спецификата на кореспондентската професия не превърна Илия Борисов в журналист пенкилер. Трудно е едно перо да бъде вещо във всичко, но той успяваше да пише по всички теми компетентно – за атомната централа и „Химко”, за Ботевите празници, за селското стопанство и кметските проблеми, за образованието и културата…
 
Противоядието за това бяха неговият талант и задълбочеността, с която като изследовател подхожда към темата. А още повече, перото му е с писателска осанка. Белетристичната му дарба се прояви най-ярко в пътеписните очерци за Черепишкия манастир (където търси и дирите на Иван Вазов) , за Вратцата, за Рашов дол, за изчезналото селище Коритенград, за Ритлите, за Люти брод и др. Илия Борисов е от тия журналисти, за които казваме, че е роден за занаята. Той и до днес си остана истински, перото му не остава сухо.
 
Май не съм хванал пряка пътека към юбиляря, а съм се залутал по завоите със подробностите около нашия занаят и кореспонденството, вместо да се изправя срещу този светъл, прям, открит, благ, сговорчив, мъдър и трезвомислещ човек и да го прегърна братски от името на неговите колеги в „Работническо дело” и „Дума”, а преди това - от „Граничар”, „Народна младеж” и „Отечествен зов”, а и от името на цялата българска журналистическа колегия и да му благодаря за достойно извървения житейски път и огромното му публицистично и журналистическо творчество.
 
Никой не ме е упълномощавал да правя това, но знам, че за бай Илия няма да се намери човек, който да се противи на моето желание да го поздравя от всички.
 
Стане ли дума за Враца, първото, което ми щуква в акъла, е Илия Борисов. Той беше човекът на този северозападен край в управата на СБЖ - 25 години бе председател на дружеството на врачанските журналисти. Славата на някогашния знаменит Клуб на дейците на културата във града е неотделима от усилията на бай Илия, който 15 години ръководеше този клуб.
 
След „нежната революция”, както изопачено наричат „промяната”, той не загуби своя авторитет и влияние на журналист и общественик, макар че не изостави идеите си, както направиха дори някои партийни велможи. Може би, защото е човек на принципите и винаги е мислел и действал за доброто на своя град и родния си край. И го познава повече от историците и музейните работници. Чувал съм похвални думи за бай Илия от всички кметове, те не бяха от един цвят, от дядо Калиник, от местни общественици, развяващи различни партийни знамена, от врачанските журналисти, от приятелите му, а той е богат на приятелства и почитателите на неговото творчество също са много. А това е богатство, което не се придобива току така.

Свързани:
   Ветеранът на врачанската журналистика Илия Борисов става на 89. Честито!

Дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и на редица врачански издания, той и до днес спазва девиза си "Нито ден без ред".
Дата: 10.07.2020

Кой е сред българските журналисти Илия Борисов?

На 10 юли 2016 г. дългогодишният кореспондент на в. "Работническо дело" и в. "Дума" Илия Борисов навършва 85 години. В предговор към книгата му "Врачански летописи", която излезе от печат през 2011 г., съм писал:
Дата: 10.07.2016

Бай Илия Борисов - да старееш като добрите хора...

Открит, трудолюбив, упорит, честен и добър човек. Това са част от думите, които обрисуват Илия Борисов, според многобройните приятели, които журналистът събра в понеделник във Враца за 80-годишния си юбилей.
Дата: 13.07.2011

Негово величество кореспондентът: Илия Борисов

Журналист, който поне за кратко не е бил кореспондент, да знаете, много е загубил. И за това причините са най-малко две.
Дата: 13.07.2011


 

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки