Начало
 
 

Жената, помогнала на Слави Ангелов след боя: Кръв шуртеше

03.04.2021 /17:15 | Автор : Ана Михова | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Ангелов, адвокатката и съпругата му

Лицето му беше неузнаваемо, цялото покрито в кръв, която шуртеше отвсякъде. Той се задушаваше. Беше наедекватен, в безсъзнание.

Така свидетелката Елена Драганова описа в специализирания съд първите секунди на главния редактор на “168 часа” след побоя, съобщава в. "24 часа"

Слави Ангелов беше жестоко пребит пред дома си вечерта на 17 март 2020 г., прибирайки се от работа. Зверството попадна в доклада на Държавния депертамент на САЩ отпреди дни.

Подсъдими са младежите Бисер Митрев и близнаците Никола и Георги Асенови. Братята са в ареста, а Митрев е на свобода поради здравословни проблеми. Сега се явява на делото с патерица.

Елена Драганова, нейният познат Ивайло Антов и съседът на Слави - Явор Филипов, са хората, които се притичват на помощ на журналиста. 

Тримата, макар и за секунди,

виждат и нападателите, които крият лицата си зад маски, бейзболни шапки и качулки. Свидетелитне дадоха показания в четвъртък.

Драганова и Ивайло Антов стават случайни очевидци на нападението. Около 20 ч. двамата пътуват в беемвето на мъжа по моста “Чавдар” в посока центъра на София. Спират на червен светофар. Щом потеглят, изведнъж Ивайло Антов вижда как двама мъже събарят на земята трети и почват да го удрят.

Той спира колата по средата на платното и със спътницата му се втурват към тротоара. “Единият от нападателете погледна към мен. Двамата тръгнаха да бягат към моста “Чавдар”. Държаха в ръцете си дълги предмети като чукове, увити в бели пликове”, каза Ивайло Антов. 

“Човекът беше полумъртъв  

Лежеше на земята, облян целият в кръв. Тя шуртеше от устата, носа. Той се давеше в нея”, добави свидетелят. Тогава Елена Драганова повдига главата на Слави, за да изтече кръвта от устата му, за да не се задуши.

Ивайло Антов обаче е поразен от огромната рана над глезена на десния крак на журналиста.

“На панталона имаше дупка, от която бликаше кръв. Не бях виждал от жива рана така да тече кръв”, каза той.В този момент към тях се присъединява и Явор Филипов, съсед на Слави. Той пък успява да види третия нападател, даже си разменят заканителни реплики.

Прибирайки се във входа, мъжът чува силен шум от удар. Обръща се и вижда как маскиран удря по главата паднал човек. После нападателят побягва в посока ИСУЛ. Той е висок около 1,90 м, с бейзболна шапка, черен клин и черни къси панталони, има маска с череп.

По време на разследването в колата, с която се придвижват нападателите, е намерена бейзболна шапка, по която има биологични следи, които съвпадат с ДНК-то на двамата близнаци.

В първите минути никой от свидетелите не знаел кой е пребитият. Разбират едва когато идва линейката. На третата минута пристигнала полиция. Един от униформените с бинтове затиснал раната на крака.

“През цялото време, докато отивах към болницата, се подготвях за това, което ще видя, и пак се оказах неподготвена Главата му беше като бейзболна топка, очите му бяха като цепки. Той едва говореше. Погледнах към крака му, просто не искам да си спомням.” Това каза съпругата на Слави - Татяна. Тя също беше разпитана като свидетел.

Татяна научава за побоя, докато е на работа в БНТ, където е продуцент на предаване. Приятел ѝ се обадил и я попитал вярно ли е това, което пише за Слави.

“Тогава отворих сайта на “24 часа” и прочетох водещата новина. Просто си взех палтото и помолих да си тръгна. Тръгнах нанякъде”, описа тя преживяното. Докато отива към ИСУЛ, ѝ се обадили десетки хора.

Другият кошмар, който се развил в главата ѝ, бил дъщеря им, която е в тийнейджърска възраст, да не научи отнякъде какво се е случило. Оказало се, че тя вече е прочела в социалните мрежи. Докато се намерил човек, който да отиде при детето, то се заключило в тоалетната.

Татяна била пусната да види мъжа си около 22 часа

“Убедена съм, че нападението е заради журналистическите му текстове. Така мисля, макар че не мога да го докажа”, каза тя пред съда.

На въпрос дали е бил заплашван, отговори: “Той не споделя такива неща, дори и в миналото, когато е имало заплахи”. Тя разказа и за дългото възстановяване на Слави: 

“Мислех си, че ще бъде невъзможна мисия да проходи отново. Всяко ставане от леглото беше едно преживяване”, каза Татяна. Лекарите ѝ обяснили, че има ужасно много рани по крака. Преди гипса кракът му бил в нещо като голям ботуш. Проходил след 3 месеца.

“Той още не се е възстановил”, добави тя. В момента имал проблеми със зрението.  “Непрекъснато някакви неща ни напомнят за 17 март”, призна съпругата на Слави.

Делото продължава на 19 април с разпит на още свидетели.

Свързани:    Слави Ангелов: Побоят над журналист да се наказва като срещу полицай

Главният редактор на “168 часа” настоява новите депутати, ако наистина се вълнуват от свободата на словото, да защитят репортерите, както с промени в Наказателния кодекс застанаха зад лекарите.
Дата: 02.04.2021


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки