Начало
 
 

Кой е Джоузеф Пулицър - емигрантът, станал медийна легенда в САЩ?

11.04.2021 /12:17 | Източник: chr.bg/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джоузеф Пулицър (1847-1911 г.)

Наградата "Пулицър" продължава да се смята за една от най-важните и значими в журналистиката. Назована е на родения на 10 април 1847 г. американски издател Джоузеф Пулицър.

Роден е в Австро-Унгария, в семейството на унгарски евреин и австрийка. Получава добро образование. Мечтае за военна кариера, но заради лошо зрение не го взимат в австрийската армия. Затова пък успява да се запише като доброволец, за да участва в гражданската война в САЩ, където пристига едва 17-годишен през 1864 г. След войната остава в Новия свят и започва да търси всякаква работа, разказва в обширна публикация сайтът chr.bg.

Започва от Westcliche Post    

Първо работи като кастратор на добитък, след това носи багаж на гарата, има стаж като сервитьор и още какво ли не.Подвизава се в Ню Йорк, в Ню Бедфорд, Масачузетс, докато попада в Сейнт Луис, Мисури, където има многобройна немскоезична емиграция. Там става редовен посетител на градската библиотека, самообучава се в английски и право.

Историята разказва, че големият шанс дошъл именно в библиотеката и по-точно в стаята за шах, където Пулицър обичал да гледа играчите и техните ходове. Случвало се и да критикува разпалено някои от тях, често на немски, като си мислел, че не го разбират. Но уцелил двама играчи, които работели като редактори на немското издание Westcliche Post – създадено изцяло за немскоезичната емиграция. След кратък разговор шахматният критик получил работа в редакцията.

Около 4 години по-късно – през 1872 г., ще открием Пулицър в редакцията, където е успял да се наложи като водеща фигура. Предлагат му дори да закупи акции от вестника, който в това време не само не се справял особено добре, но и вече плавал към дъното.

Придобива Post-Dispatch    

През 1878 г. Джоузеф вече е собственик на изданието Post-Dispatch в Сейнт Луис, а след това започва да променя журналистическата сцена завинаги. Нововъвдението му е в провеждането на постоянни вестникарски кампании и журналистически разседвания, поднасяни с предизвикателни заглавия. Това приковава вниманието на читателите и носи добри приходи на издателия.

Горе-долу по същото време се жени за Кейт Дейвис от Вашингтон, покрай която той става и протестант. Пулицър е приет в социалния елит, а благодарение на добрата му визия и възпитание вратите пред него не само се отварят, но и домакините са готови да се борят за неговото внимание.

Желанието на Пулицър да доставя най-доброто на своята аудитория, да бъде перфектен и да не дава никакво място за критика – всичко това идва с една доста свирепа цена. И без това слабото му зрение с годините започва съвсем да отслабва. Лекарите го съветват да замине за Европа на лечение.

Пристъпва към революцията на единака  

Вместо да се качи на кораба, журналистът започнал да се разхожда в Ню Йорк и по улиците среща Джей Гулд – финансист с отчаяна нужда от богати клиенти. По това време Пулицър е заможен, но дори не подозира, че ще му предложат да закупи едно от престижните издания – The New York World. То е във финансова криза и за спасяването му са нужни решителни действия.

Джей обръща колата и дава възможност на издателя да направи така наречената революция на единака. За да успее да се предпази от плагиатство, новият собственик създава редакторска полица за употреба, предоставяне на материали и други малки подробности, като това се превръща в основен закон в новата му придобивка.

С това издание, закупено през 1883 г., Пулицър продължава да скандализира света. Отново настъпва срещу грешни публични и частни практики, пълни колонките на вестника със съдържание, което Ню Йорк още не е виждал, и всеки следващ брой се продава като топъл хляб - мнозина чакат пред вестникарските будки, за да видят какво ново разкритие е подготвил този унгарски евреин.

През 1917 г. е дадена първата награда    

За една година всички абонаменти се повишават няколко пъти и скоро изданието може да се смята за вторият най-важен атрибут на града след френската Статуя на свободата - за чието установяване, впрочем, тъкмо Пулицър и The New York World имат ключова роля. В следващото десетилетие общият брой абонаменти за The New York World вече е над 600 000.

Когато сте на върха, не всички са особено доволни от вашите успехи. Знаем легендата, че банка и муха се убиват с вестник, но какво се случва, когато изданията влязат във война? Отговорът не закъснява и скоро авторът на The Sun – Чарлз Андерсън Дана, започва атака срещу своя колега. Нарича го евреинът, който отрича своята раса и религия, и провокира отлив на част от аудиторията от еврейската общност.

Пулицър е на 43 години, когато през 1890 г. напуска редакторския екип. Вече е напълно сляп, страда от тежка депресия и други болести, изключително чувствителен е към шум, заради което се налага да живее в звуконепроницаеми бункери. Лекува се в най-добрите клиники на света, но нищо не помага. Умира на 29 октомври 1911 г. на борда на любимата си яхта "Свобода" в пристанището Чарлстон, Южна Каролина.

Според завещанието му, изготвено още през 1904 г., Пулицър оставя 2 милиона долара на Колумбийския университет. Три четвърти от парите е разпоредено да отидат за откриване на школа по журналистика, а с останалоното се учредяват журналистически награди.

През 1917 г. са дадени първите награди, носещи името на издателя. Те са общо 25 на брой, всяка по 10 000 долара, като за най-престижна се смята наградата "За служене на обществото".

Свързани:  И вестник от Аляска взе „Пулицър”

Всекидневникът от американския щат Аляска „Енкъридж дейли нюз” и информационният сайт “ПроПублика” взеха наградата за журналистика в категорията в полза на обществото за съвместното си разследване върху практически ненаказуеми сексуални престъпления, извършвани сред коренните жители на отдалечената територия, където липсва всякакво полицейско присъствие, предаде Ройтерс.
Дата: 06.05.2020
 

 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки