Начало
 
 

30 години от основаването на „24 часа” - спомени на колегата Тихомир Шолев

17.04.2021 /17:40 | Автор : Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

По повод 30-огдишнината от основаването ва вестник „24 часа” колегата Тихомир Шолев разказва следните свои спомени, които публикува във Фейсбук групите 24 hours Golden Age" и Мемоари, майтапи и тъга от журналистиката":

В седмо-редката на „24 часа” можеше да кажеш много. Графиката улесняваше репортери и редактори, производството вървеше леко. Графичното оформление на „24 часа” по времето, когато работех в него (1994-1997 г.) беше гениално удобно за вестникопроизводството. Вестникът се появява точно преди 30 г. (брой 1 е от 18 април 1991 г., на снимката) в малкия според тогавашните представи за всекидневник формат А3 – таблоид.

„24 часа” обаче не беше таблоид, „Билд цайтунг” е таблоид (брой от 23 ноември 1963 г., на снимката). Това е така, защото понятието таблоид отдавна е надхвърлило смисъла си за размера на хартиената страница. Понятието таблоид вече стана същностно и сега характеризира съдържанието. А ежедневникът на „Пресгрупа 168 часа” се появи с новаторското си мото под главата: „Всекидневник за новините, каквито са”.

Графиката на „Часовете” беше характерна с това, че информационните страници се структурираха на колони и етажи. Новините, списвани главно от отделите винф, минф, спорт, икономика, оживление и др. се оформяха на 7 колони и на 3 или 4 хоризонтални етажа. Всяка колонка от един етаж събираше 6 или 7 реда (55 знака на ред) плюс заглавието. В тези пред интернетски времена, дописките се мереха не на думи или знаци, а все още на редове, както по времето на пишещите машини. И за редактора беше лесно: ако дописката е на една колона трябва да е дълга 7 реда, ако е на 2 или 3, съответно - 14 или 21 реда.

Специално в отдел политика – винф, ние репортерите работехме така: Знаеш си ресора, следиш си събитията за деня и ги заявяваш за планьорките. Връщаш се от събитието и се сприказваш с редактора на страницата какви са новините при теб. Може и да го ударите малко на пазарлък, кое колко е важно.

До драми не се е стигало, редакторът има последната дума - при него идват всичките новини по темите на отдела, преценката е за него. Разбрали сте в какъв обем ще е твоята дописка/дописки и сядаш зад компа, да си снесеш хайвера. Уточнили сте се, че ще пишеш седмо-редка за това, а за онова – давай 14 реда. До затварянето на вестника, в зависимост от актуалната информационна температура, седмо-редката можеше да порасне и до чело от 25 -35 реда. Често се е случвало.

Но и без наедряване на дописката, от личен опит мога да кажа, че в седемте реда на „24 часа” можеше да се каже много. За това помагаше и новаторския за тогава часови прийом на „изтичащото заглавие”. При този способ, първите няколко думи на материала ти стават заглавие, а текстът ти започва с малка буква, направо с продължението на първото изречение.

В стил „Мара подробната” ще кажа, че като знаеш предварително колко място ти е отредено на страница, тогава и ти си организираш дописката според обема. Няма ги вестникарските драми: защо сте ми съкратили най-важното от материала. Който е давал вестникарски дежурства знае какъв проблем е понякога да съкратиш изтичаш материал. Или пък да търсиш минути преди затваряне на броя с какво да се запълни страницата.

В „Часовете” новинарското производство вървеше леко за репортери и редактори. Дължеше се и на новаторската за тогава графика на всекидневника.

Казват, че за един вестник най-важното било да продължава да излиза. Да ни е честито вече 30 годишното излизане на „24 часа”!

Сподели в
 

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021/09:31

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021/11:30

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021/17:40

Колко файлове сме изтрили или безвъзвратно загубили? Колко имейла – ценни за нас – не сме принтирали?

03.04.2021/11:55

Журналистката Магдалена Видева, работила навремето във в. "Народна младеж", а днес издател на сайта "По-здрави днес", разказа следната история на страницата на "Народна младеж" във Фейсбук

31.03.2021/20:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки