Начало
 
 

Артистите от АРТ Театър се питат „Финита ЛИ комедия“?

14.05.2021 /14:27 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Актьорите във "Финита ЛИ комедия?". Седналият е режисьорът Камен Коев

В навечерието на 24 май, частната трупа АРТ ТЕАТЪР ще вдигне завеса за премиерата на пиесата „Финита ЛИ комедия“ на Сергей Литвиненко, с която артистите ще сложат началото на юбилейната си годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21май.

Режисьор на спектакъла е Камен Коев, а художествен консултант проф. Надежда Сейкова. С продуцентството се е захванала актрисата Милена Червенкова, която участва и в пиесата. Освен основател тя е и директор на театъра. Спектакълът е създаден със съдействието на Министерство на културата.

Пиесата е написана преди 21 години, а звучи сякаш е посветена на сегашната ни действителност. Жанрът е трагифарс. Авторът Сергей Литвиненко избира четирима от героите на комедия дел'арте - Пиеро, Арлекин, Коломбина и Малвина и с вълшебната машина на времето ги праща от ХVІ в ХХІ век, в наши дни. Страната, в която попадат, се казва...Чудация. Тук те са г-н Пиерини, г-н Арлекини, Мадам Коломба и Мелина. Развихрят се, в стила на комедия дел'арте, сцени на любов, ревност, амбиции и политически сатирикон.

Българската професионална театрална трупа APT ТЕАТЪР е създадена е през 1992 г. в София от актрисата Милена Червенкова, драматурга Сергей Литвиненко, композиторът Нивелин Мирков и артистът Георги Златарев. През годините в театъра са работили повече от седемдесет артиста и режисьорите Бойко Илиев, Съби Събев, Иван Кондов, Надя Асенова, доц. Александър Илиев, Димитър Стоянов, гост-режисьорът от ТЮЗ-Москва проф. Александър Великовский, проф. Надежда Сейкова, Явор Костов и др.

Пред сайта на СБЖ Милена Червенкова сподели за предстоящите премиера и юбилей, както и за пътя изминат от трупата на АРТ ТЕАТЪР.

МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА: СЛУЖИМ ЛИ НА НАШАТА КАУЗА ВСЕОТДАЙНО И С ЛЮБОВ, ВСИЧКИ ТРУДНОСТИ СЕ ПРЕОДОЛЯВАТ

Много или малко са 30 години за една частна театрална трупа каквато е АРТ ТЕАТЪР, Милена?

30 години са изключително много за един частен театър, който има своя база и сцена в РКИЦ, и който работи с почти едни и същи хора! Обикновено животът на един частен театър е около 6-7 години. В този смисъл ние се оказахме много издръжливи! И не сме "оцелявали", а сме имали своите успехи и добро развитие в заемането на едно достойно място в културния живот на България. Имаме Авиньон зад гърба си, имаме разменен двустранен гастрол с Академичния театър "Образцов", работим с големия руски режисьор - проф. Ал. Великовский (Москва - ТЮЗ). Създали сме 56 спектакъла за деца и възрастни исме изиграли около 2500 представления в София, страната и чужбина. Който иска да узнае повече подробности за нашата история, може да хареса страницата ни във фейсбук - пише се на кирилица - АРТ ТЕАТЪР, и там може да прочете за всички "чудеса от храброст", които сме направили през годините. Времената за театър винаги са били трудни, но когато служим на нашата кауза всеотдайно и с любов, всички трудности се преодоляват.

И как се оцелява и прави изкуство несамо по времена пандемия, а изобщо в страна като нашата, където изкуството е натикано в ъгъла?

Театър се прави във всички времена трудно. За да се случват театрални празници е нужен екип от съмишленици, които са от една "кръвна група", и които имат еднакъв вкус за театър. Които се обичат и държат един на друг. Избирам хората си в АРТ ТЕАТЪР много внимателно. Тук през тези много години са преминали над 100 артиста. В момента около мен са тези, които приеха вкуса ми за театър за свой и направиха от АРТ ТЕАТЪР своя кауза. Те са: Георги Златарев, Камен Коев, Марияна Коева, Сиана Миладинова, Сузана Катаривас, Тони Христова,Теодор Софрониев, Здравко Здравков, Благовест Асенов. Разбира се, голямо значение има и нашата прекрасна база в РКИЦ. Благодарни и щастливи сме,че театърът ни е тук вече толкова години. Не се интересувам от политика, не ме интересуват влошените в момента взаимоотношения. Вярвам, че те ще се преодолеят. Руската култура е велика и това е най-важното! За нас в АРТ ТЕАТЪР!

Защо трупата избра да чества юбилея с пиеса на Сергей Литвиненко?

Предстои 30-годишният ни юбилей! Точната дата е 22 септември 2022 година. На нея през 1992-ра бе изигран нашият първи спектакъл на сцената на РКИЦ - "Буратино в страната Карабасия". За това смятаме тази дата за наш рожден ден. С премиерата на "Финита ЛИ комедия?!" на Сергей Литвиненко на 20 и 21 май т.г. започва нашата празнична юбилейна 30-та година. Всеки спектакъл до септември 2022 ще бъде празничен. Реших така, защото сега всички имаме нужда от празници,от добро настроение, от надежда. Именно сега -  след годината на пандемия.Още предвиждаме работа с Великовски - по текстове на Робер Тома - сценарият, който режисьорът  направи, е със заглавие "Шерше ла Фам". И голямата фиеста ще бъде празничната юбилейна седмица - 20 - 25 септември 2022 г.,когато ще бъдат изиграни "Кучета", реж. Великовски, ( Авиньон 2005, в репертоара ни до днес!), "Господин, Сеньор, Дон Жуан", реж. Великовски, "Финита ЛИ комедия?!, "Шерше ла Фам" и ще бъде показан филм за историята на АРТ ТЕАТЪР - с откъси от други наши спектакли и интервюта на артистите. След това ще има заря, на която ще пише: "Да живее АРТ ТЕАТЪР". Последното е шега, разбира се!

Сподели в
 

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. То се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София" в столицата.

22.09.2021/14:48

На 21 септември Република Армения отбеляза 30-годишнината от обявяване на независимостта си и по този повод председателят на Съюза на българките журналисти Снежана Тодорова получи писмо от Н. Пр. посланикът на страната Армен Едигарян.

21.09.2021/23:46

Загиналите в Дойранската епопея бяха почетени пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и генерал Владимир Вазов в Плевен. Честването бе по повод 103 години от историческото събитие.

21.09.2021/15:52

Експозицията ще бъде открита на 27 септември от 17.30 ч. в Галерия София прес и ще продължи до 8 октомври

20.09.2021/20:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки