Музиканти обвиняват БНР в пристрастно спиране на конкурс

15.05.2021 /09:03 | Автор : Анита Дмитрова | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За пръв път в 50-годишната си история състезанието за нова българска песен "Пролет" е прекъснато.

Музиканти поискаха от генералния директор на БНР Андон Балтаков да изясни мотивите зад спирането на тазгодишното издание на конкурса за нова българска песен "Пролет", пише авторката Анита Димитрова в segabg.com.

Отвореното писмо е подписано от избраните 14 финалисти - изпълнители и групи, сред които са Свилен Ноев и Даниел Остров от група "Остава", Рут Колева, Славчо Николов (от "БТР" и "Фондацията"), Росен Кукошаров, Ангел Дюлгеров, Тодор Ковачев от Innerglow, Елена Сиракова и др. Засегнатите твърдят, че решението е взето под натиск от участник, който не е класиран за финала. Ето и част от текста на обръщението:

"В историята на конкурса, от създаването му през 1970 г., няма нито една година прекъсване. С огромно разочарование разбрахме за тазгодишното прекъсване. Прекъсване в следствие негодуванието на отхвърлен кандидат.

Обръщаме се към вас, за да изразим дълбокото си възмущение от вашите прибързани действия. Разбираме обидата на отхвърления, но подобно оспорване преценката на творческата комисия хвърля сянка върху тях и компрометира техния дългогодишен професионализъм. Подобно вмешателство омаловажава усилията и труда на останалите изпълнители, които са работили през годината, за да се явят на този конкурс."

Музикантите настояват за прозрачност - кой е оспорил резултатите, какво гласи оплакването му и дали оттук нататък конкурсът ще се прекъсва при всяка жалба на недоволен участник, или "само избрани от вас хора имат такова влияние"?

Още в края на април Българска музикална асоциация, в която членуват над 600 души от бранша, подкрепи артистите с изявление: " Решаването на тези вътрешно-организационни казуси в никакъв случай не трябва да става за сметка на вече класираните от уважаваното жури нови песни, създадени и представени...в съответствие с действащия Регламент на конкурса “Пролет”. 

Във Фейсбук пост от днес певицата Рут Колева уточнява, че писмото до генералния директор е изпратено преди три седмици, но отговор още не е получен. "Служители и музикални редактори в БНР ни казват, че са обект на тормоз и заплахи с наказания по Кодекса на Труда. Това е нечувано и абсолютно недопустимо. Това е рекет", пише още тя.

За натиск намекна и фронтменът на младата група Innerglow: "Официалната информация е оскъдна, знае се за жалба от недоволен кандидат, чиято песен не е сред избраните... Неофициално вървят неприятни слухове. Ама доста неприятни. За натиск върху професионалистите от радиото, които с гласовете си са определили финалистите. Техният вот е поставен под въпрос и те са върнати на поправителен да попълват някакви аргументации защо една песен е по-хубава от друга песен".

По обяд директорът на общественото радио Андон Балтаков се включи също с Фейсбук коментар: "Съгласен съм с Вас, г-жо Колева. Това, което се е случило в БНР по отношение подготовката и реализацията на конкурса "Пролет '21" е, както Вие посочвате, "недопустимо, обидно и абсурдно". Очаквайте официалната ми кореспонденция с Вас, всички участвали музиканти и нашата аудитория по-късно днес, след като бъде разписан протоколът от днешното заседание на Управителния съвет на БНР. "

----

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" има над 50-годишна история и никога досега не е прекъсван. Победител в първото издание през 1970 г. е песента „Яворова пролет“ в изпълнение на Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова. а сред лауреатите му през годините са били Лили Иванова (многократно), Христо Кидиков,Васил Найденов, братя Аргирови, Стефка Оникян, "Сигнал", "Атлас", Валди Тотев, "Д-2", "Гравити Ко", "Сленг". Голямата награда за победителя в наши дни е участие на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия.

Кандидатите, представили свои песни за "Пролет 2021", бяха 106.

Сподели в
 

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ, заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани.

26.09.2021/11:48

Авторът е бил журналист. Като преподавател и учен има публикации в България, Канада, САЩ, Англия, Германия, Русия. Автор е на книги и учебници по политически науки. През 2012 г. е бил номиниран за най-добър професор в Отава, а през 2017 г. е награден с орден „150 години Канада“.

26.09.2021/08:28

Бившата журналистка от Нова телевизия Марина Стоименова е назначена за главен редактор на Euronews Bulgaria, съобщиха от централата на медийната корпорация в Лион, Франция.

24.09.2021/11:36

Пресконференцията, на която ще се отчетат резултатите от посещението на делегацията, включваща евродепутати от комисията по граждански свободи в ЕП, ще е утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София. Вижте тук условията за акредитация.

23.09.2021/13:13

Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на Дарик Радио. Решението е взето на общо събрание на акционерите на медията и влиза в сила след вписване в Търговския регистър. Дарик остана без ръководител след кончината на неговия основател Радосвет Радев. Той почина внезапно на 6 август тази година на 61-годишна възраст.

23.09.2021/10:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки