Начало
 
 

В Руския дом в София представят „Книга на паметта. Европа“

15.05.2021 /17:43 | Източник: РКИЦ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 19 май в Мраморната зала на РКИЦ ще се състоя представянето на Международния хуманитарен проект „Книга на паметта. Европа“”, посветена на гробовете на съветските воини, загинали по време на освобождението на народите в Европа от немско-фашистките нашественици.

По издаването на многотомното издание на „Книга на паметта. Европа“ работят Фондът на ветераните от дипломатическата служба с участието на литовския "Институт на военното наследство" и с подкрепата на руските посолства, Президентския грантов фонд, Международния обществен фонд „Руски фонд на мира", Руските железници АД и Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“.

От печат вече са излезли тритомникът „„Книга на паметта. Литва, Латвия, Естония”, „Книга на паметта. Молдова” и аналогични издания за Унгария и Румъния, в които са представени документални доказателства за стратегическите отбранителни и настъпателни операции на съветските войски, цветни снимки на военни гробове, фотокопия на наградни документи на Герои на Съветския съюз и други архивни данни.

Книгите са издадени за 75-годишнината от великата победа над фашизма, 80-годишнината от началото на Великата отечествена война 1941-1945 и са принос в честването на воините победители в Годината на паметта и славата, обявена в Русия от президента В. В. Путин и в отговор на Обръщението на Съвета на федерацията към Федералното събрание на Руската федерация до парламентите на държавите и народите по света, прието на 20 май миналата година с призив за подкрепа на инициативата за признаване на победата над нацизма през Втората световна война, като световно наследство на човечеството, а паметниците на борците срещу нацизма във всички страни - за общ световен мемориал на човечеството.

Вече върви подготовката за издаването на поредните книги на паметта,посветени на България и Австрия. Завършването на проекта, целящ съхраняването на историческата памет и истината за Втората световна война се планира  до 2025 г., когато ще се отбележи 80-годишнината от великата победа над фашизма, като бъдат обхванати всички европейски страни, на чиято територия има погребани войници и офицери от Червената Армия.

А на 20 май от 15 часа по повод 60-годишнината от първия полет на човек в космоса в Руския дом в София се организира телемост „Космическа одисея“, посветен на посещението на Юрий Гагарин в България с „Мисията на мира“. В него ще участват руските космонавти Александър Лазуткин, Юрий Гидзенко, Виктор Савиних и българските космонавти Георги Иванов, Александър Александров и Красимир Стоянов, които ще отговарят на въпроси на български студенти.

Събитието ще се излъчва онлайн и може да бъде наблюдавано на фейсбук страницата на Руския дом https://www.facebook.com/RKIC.Sofia/, или онези, които желаят могат да присъстват в Руския дом (РКИЦ, ул. „Шипка“ 34).

 

  

 

Сподели в
 

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. То се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София" в столицата.

22.09.2021/14:48

На 21 септември Република Армения отбеляза 30-годишнината от обявяване на независимостта си и по този повод председателят на Съюза на българките журналисти Снежана Тодорова получи писмо от Н. Пр. посланикът на страната Армен Едигарян.

21.09.2021/23:46

Загиналите в Дойранската епопея бяха почетени пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и генерал Владимир Вазов в Плевен. Честването бе по повод 103 години от историческото събитие.

21.09.2021/15:52

Експозицията ще бъде открита на 27 септември от 17.30 ч. в Галерия София прес и ще продължи до 8 октомври

20.09.2021/20:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки