Сянката на петнистия кон и късметът на неговия ездач Енчо Господинов

24.05.2021 /14:05 | Автор : Лили Големинова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Енчо Господинов с книгата си в студиото на Радио София в в БНР

Журналист, дипломат, пътешественик - книгата му "Сянката на петнистия кон" получи поредната награда за публицистика на СБП. Разговор за свободата за детската душа, да яздиш коне и за песни на Ленън и U2, договаряни от него за нуждите на Международния червен кръст.

"Свободата да правиш каквото си искаш, да гледаш едно зелено море, как пшеницата прелива в морето" - спомня си Енчо Господинов. "Баща ми имаше забележки към тогавашната журналистика, но мен ме влечеше и скитосването, и литературата. Изпедепцвах се в Женева, във Великобритания".

"Книгата е особена смесица от жанрове, преживени неща, репортажи, есета, земетресения, наводнения, музика, култура" - представя творбата си Енчо Господинов пред миикрофона на Радио София в БНР в разговор с водещата Лили Големинова.

Как се става военен кореспондент?  

"Има някакво неясно очарование. Попаднах през 75 в най-добрия вестник, не бях партиен член, но бях пробивен и амбициозен, Близкият Изток гореше отвсякъде. Бях по-непредсказуем и не ходех на дипломатически конференции, пращаха ме по пушилките, Никарагуа, Етиопия, Сомалия, Кампучия по времето на Пол Пот - това бе моето естествено развитие. Това бе невероятна школа за мен. Запознах се с журналисти от ВВС, "Гардиън", CNN". 

Как се подготвя човек?  

"Зависи от душевната ти настройка. Имах късмета, всичко се учи лесно, ако живееш с мечтата си. Вземете Хемингуей, Стайнбек, Маркес. Когато ти гори отвътре, свикваш с мизерията, с неприятните моменти".  

Преходът от журналистика към хуманитарна дипломация?

"Човек постепенно се научава. В книгата в сгъстен вид е всичко, което съм преживял. Това е панорама на света през последните 50 години така, както съм го преживял. Журналистиката променя света по-бавно, а с хуманитарната допломация виждаш резултатите". 

С кое се гордее най-много Енчо Господинов?  

"Мечтите и това, което помага за сбъдването им. Мястото на личния принос, на личните качества. Коня като символ".

Свързани:   Награда на СБП за "Сянката на петнистия кон" на Енчо Господинов

Годишната награда за 2020 г. за публицистика на Съюза на българските писатели отива при изтъкнатия журналист международник и дипломат Енчо Господинов, зарадвал щирока читателска аудитория с книгата си "Сянката на петнистия кон". Честито!
Дата: 21.05.2021


 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки