Начало
 
 

Калин Тодоров: Страхът е вътре в нас и трябва да го преодолеем

01.06.2021 /07:20 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Калин Тодоров

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

Между другото интересните събития завихрили живота у нас имат своето място и обяснение в книга четвърта „Зад завесата: Големия брат“, за която стана дума в началото на нашия разговор,защото тя по своеобразен начин определя събитията намерили място в новата със заглавие „Зад завесата на завесите“.  

В колко действия ще е пиесата „България“, Калине, и според теб какъв е нейния жанр – историческа сага, трагикомедия, трилър или…

Лично се надявам, че сме в предпоследното действие. Бях решил с четвъртата книга да приключа, защото човек не бива да досажда прекалено на читателите, но си дадох сметка,че края на десетгодишната сага „Бойко Борисов“ на практика слага край и на периода наречен преход, който неговото управление докара почти до ръба. Лично се опасявах, че държавата е вече пред загиване и затова последното развитие, което сега наблюдаваме – протестите, след това 45-о НС и сега служебното правителство, ми показва,че организмът България, усещайки че умира, включи най-после имунната си система. Според мен това, което сега се случва е задействане на имунната система на държавата,на обществото, на народа ако щете. Лека полека се надявам да се отърсим от всичко, което ни докара прехода и държавата най-после да си стъпи на краката и да тръгне напред.

Ако сме актуални с действителността значи България вече има изработени антитела? Така ли?

Тази метафора е хубава. Мисля че толкова вече бяха опасни вирусът Борисов и вирусът Мафия, че просто организмът България започна да създава антитела. И макар с плахи стъпки, но тези антитела ги виждаме в протестите, и в служебното правителство..Така или иначе това е тяхното начало.

След като написа четири книги, и подготвяш петата вече, изясни ли си, а оттук и читателите да разберат, кои са кукловодите у нас?

Това е един много сложен въпрос, защото пишейки четвъртата, и сега петата книга, си дадох сметка, че всичко, което се случва пред очите ни няма нищо общо с реалността, която движи света.Затова нарекох и последната пета книга „Зад завесата на завесите“, защото на практика света го движат сили, за които ние несамо не сме знаели, а и не сме и предполагали, че те съществуват и то от подобен род. И което мислех за български кукловоди, като Гоцев, Маджовци, и всичко, което се случваше в България през последните 30 години, на практика показва,че всички те само гледаха по някакъв начин да се наместят в коловозите на големите кукловоди, които ръководят света. Да,имах известна представа кои са кукловодите и смятам че в петата ми книга ще го кажа точно и ясно.Искам обаче да е съвсем ясно на читателите, че българските кукловоди са като функция на световните и просто се нагаждат към големите играчи.        

Нека продължим още малко за кукловодите. Казваш,че са заинтересовани повече страната ни да бъде управлявана от организираната престъпност, която обаче да е послушна. Но май престъпните тарикати не искат и да чуят за това и си правят каквото искат и сега на практика се търси начин те да бъдат елиминирани. И в този контекст Големият брат как ще действа според теб?

За да си отговори човек на този въпрос трябва да се опита да потърси разликата между държавата и мафията. Какво е държава и какво мафия. Основната разлика,за мен, е в разделението на властите. Според Монтескьо една държава е демократична, ако при нея има ясно разделение на трите власти –законодателна, изпълнителна и съдебна. Тези три власти би следвало да бъдат независими една от друга, но се контролират една друга. А това прави държавата стабилна. Докато мафията е построена на пирамидален принцип. На върха е един сapo di tutti capi, под него има трима по-малки, следват шестима и т.н. Има пирамидална структура и в крайна сметка всичко се решава еднолично. Това е разликата между мафията и държавата. У нас това успя да направи мафията с Борисов.В негово лице създаде един сapo di tutti capi, който по една или друга причина овладя държавата и на практика овладя и всичките власти. И това, което е интересното и се опитвам да обясня в последната си книга е, че има един лаф на Франклин Делано Рузвелт, казан по отношение на диктатора на Никарагуа Сомоса: „Той е кучи син, ама наш кучи син.“ Смятам, че това е и квинтесенцията и на царуването на Бойко Борисов в България. Нашият „кучи син“ е много по-лесно да бъде контролиран и използван, ако е послушен на Големия брат. Големият брат много по-сложно би контролирал една демократична държава, защото там има медии, опозиция, различни сили, които се борят за надмощие. Докато при пирамидалната мафиотска структура има един отгоре и ако той слуша, няма проблеми. И според мен, Големият брат се възползва от тази ситуация и нямаше нищо против, че нас ни управляваше мафията.

И за да приключим темата за кукловодите каква роля отреждат те на медиите в този сценарий?

За мен това е един много тъжен въпрос, който има и много тъжен отговор. Някак си сме общество, в което общественото мнение се влияе много лесно. За мен Бойко Борисов е преди всичко медиен продукт. Когато кукловодите решиха да го лансират като новия бащица на нацията, те започнаха да го правят чрез медиите. Спомням си един случай.По повод 100-годишнината от рождението на баща ми Алексения Димитрова от „24часа“ ми се обади с брат ми да дадем интервю и да разкажем за него. Докато си говорехме за баща ми, бивш министър председател, изведнъж тя каза: „А какво мислите става ли за премиер Бойко Борисов?“ Той тогава беше кмет на София и нямаше никакви индикации, че може да бъде министър председател. Значи още тогава те медийно вече бяха започнали да му създават образа на най-кадърния човек в страната. Ако си спомняш темпото Борисов, тефлоновия Борисов, по който нищо не остава. Те го създадоха първо като медиен образ, използвайки пресата и телевизиите. И до сега, както виждаш в момента когато той си отвари устата прекъсват предаванията по всички телевизии и го излъчват директно.

Големият брат има ли пръст в миналогодишните протести и смяташ ли,че на него вече Борисов не му е нужен?

Тук съм категоричен. На практика в обществото процесът, който тече никога не е един. Още от миналата година в протестите наблюдаваме три процеса един в друг. Първият беше „На народа му писна от Бойко Борисов“, който беше най-силният процес. Спонтанно на хората им дойде до гуша от него, от Гешев и се възпламениха от наглата акция на Гешев в президентството.Това си беше чисто народен процес. Заедно с него вървяха успоредно и още два, които са още по-интересни.

В България наблюдаваме битка между два олигархични клана. На този,който е близо до Борисов и СИК и другия близо до ВИС. Олигарсите около Борисов се опитаха да сложат ръка на парите на другите олигарси – това бяха Арабаджиеви,Баневи, Божков. И този втори процес някак си се сля с първия и аз твърдо вярвам, че този клон на мафията, който беше репресирани се опита да се противопостави на онзи клон на мафията, който беше на власт. Но третият процес е може би най-интересният.Казахме, че Големият брат никога не оставя нещата без контрол. Съдейки по Латиноамериканските диктатури, когато те видят, че на някой диктатор започват да му се клатят краката, си намират някой друг, на който да заложат като на новия силен човек, и започват лекичко да го подпомагат. Лично аз намирам сериозна намеса на американското посолство в протестите. Да кажем така: народът въстана, финансираше го репресирания клан на мафията, а го организираше и режисираше американското посолство. Смятам, че това се случи миналата година. И сега очевидно дават знаци и сигнали, че Бойко Борисов не е техният „кучи син“.

В книгата си „Зад завесата: Големия брат“ говориш и за новия световен ред. Какво е мястото на България в него?

Нещата не са един път завинаги дадени, особено в международните отношения. Според мен в момента в самите САЩ и в западния свят се води титанична битка между претендентите, които да налагат новия световен ред. В главата на Тръмп световния ред изглеждаше по един начин,в главата на Джо Байдън изглежда по друг начин. На този етап Байдън взе предимство. Той е представител на глобалния световен ред, в който националните държави нямат много място и се стреми към един модел на световно правителство и на все по-малка роля на националните държави. Това е огромната отговорност, според мен, на човека, който оттук нататък ще управлява България,да се опита да намери онази много гъвкава позиция, която ще му позволи когато се води битката между големите, а тя - освен тази между националисти и глобалисти е и голямата друга битка между тримата големи – САЩ, Китай и Русия. За нея не знаем как ще завърши. Смятам, че България трябва да седи в такава готовност, че в момента, в който се изясни какво ще бъде, да намери своето място в новия свят.

През всичките тези години освен разграждането на държавата се забелязваше и разграждането на личностите, които се захванаха с управлението на страната. Ръката на Големия брат намесва ли се в този процес та все по-безлични, все по- неграмотни и негодни, а и дори хора, ангажирани с тъмната страна на бизнеса и живота у нас, заемат все по-високи постове?

Категорично вярвам, че може да е така, защото този нов световен ред,в който националната държава трябва да отстъпи пред някакво световно правителство, тя не се нуждае от самостоятелни хора, а от послушни, които са готови да приемат едно чуждо виждане за тяхната история, култура, език и да са готови да приемат някакво унифициране на собственото си съзнание. Този тип налагане на един модел отвън става най-лесно когато отгоре на държавата имаме един зависим човек и неособено умен. И друг път съм казвал – баща ми имаше четвъртокласно образование, но той се ръководеше от една максима на Хенри форд, която е изписана като епитафия на гроба му. Епитафията на гроба на Хенри Форд е: „Тук почива Хенри Форд. Той беше глупав човек, но умееше да се огражда с умни хора.“ Това беше максимата и на баща ми. Не беше добре образован, но имаше изключителен усет да се обгражда с образовани хора, висококултурни и компетентни, а и да ги слуша. В неговия политически щаб имаше цял куп страхотни професори.докато при Бойко Борисов, а и преди това, надделя другата схема, която аз наричам обратен подбор. Когато начело сложиш един необразован и глупав човек,той ако не е достатъчно умен като Хенри Форд, слага под себе си още по-глупави хора, за да могат да не го затъмняват и да изпъква пред тях. Този подбор води до изхвърляне на културното, разумното,доброто.Свидетели сме как стана тази работа и в журналистиката.Всичко що имаше собствено мнение и гръбнак лека полека беше напъдено.

Нека спуснем завесата зад която е Големия брат и „след кратъ  антракт“да продължим със последното действие на сагата „Зад завесата на завесите“. Кой е в главната роля в това последно действие? Сюжетът му какво разкрива?

Това, което се случи през последните 30 години в света след разпадането на световната социалистическа система, с разпада на Съветския съюз, беше,че най-неочаквано цялото световно богатство започна да се разпределя не между голяма част от хората в света, а в ръцете на все по-малко хора. В момента примерно 53 души в САЩ притежават по-голямата част от съвкупното богатство на Америка. Тези свръх богати 53души на практика държат много по-голямата част от богатството на света. Първите десет души от тях Зукърбърг, Илон Мъск,Джеф Безос и още няколко притежават 90 % от световното богатство. И те на практика определят съдбините на света. Същия процес се развива и в Русия. В книгата имам една цяла глава за много богатите хора в Русия. Та тези много богати хора определят новия световен ред. Те не искат да има национални държави и искат да превърнат дори и САЩ в свой офис и само да ги използват. На практика в момента те ръководят света. 

И ако отново се върнем на медиите как си обясняваш тяхната активна защитна позиция на управлението на Борисов и пълно неглижиране на новите  реалности?

За мен обяснението е техническо и психологическо. В България има институционално владеене и фактическо владеене на властта.Институционалното е, че има правителство, президент,министри, шефове на службите. Фактически обаче държавата все още се владее от мафията, а не от собствените си институции.Този процес е бавен. Нашите колеги от вестниците и телевизиите са сключили договори, които вече са платени и в тях е описано, че всички прояви на ГЕРБ и изявления на Борисов и във фейсбук, ще се излъчват директно и затова се прекъсват нормалните програми,за да може да се даде трибуна Борисов. И това е техническата гледна точка. А чисто психологически вече 12-13 години имаш все едно и също упражняване на властта и страхът е прекалено голям, че Борисов ще се върне на бял кон и тогава ще въздаде справедливост. Само че това е от нашия предишен разговор. Американците са му вдигнали вече червен картон, а ето това не могат да разберат нашите колеги. С него е приключено.

Страх от мафиотизираните структури, които управляват или по този начин кукловодите искат  Борисов да продължи напред,защото може би все още не си е изпълнил обещанията, които им е дал?

Вероятно и това го има, но става дума за българските кукловоди. А те все още не искат Борисов съвсем да бъде изчегъртан от властта,защото той има да довършва още неща, които е поел като ангажимент пред тях. Само че американците вече са решили, че нещата са приключили. Ами ще дам на нашите колеги един много видим жокер. Херо Мустафа се срещна с президента, с Бойко Рашков, с всички министри, с премиера. Да кажем обаче,че от два-три месеца няма среща с Бойко Борисов или с човек от неговата кохорта. Значи американците явно казват,че той е до тук. Това трябва да разберат нашите колеги, че страхът е вътре в нас. Ние самите трябва да го преодолеем.

Преди промените през 1989-а беше актуална автоцензурата, а сега можем да кажем, че имаме автострах. Така ли?

Точно автострах. Това е много добра метафора. Има автострах! Те се страхуват от собствените си страхове.

И да сложим точката на разговора ни, като кажеш кога да очакваме „Зад завесата на завесите“, Калине?

Уговорката с издателството е да предам ръкописа на 15 юли. Вече съм почти готов, но исках да изчакам резултатите от изборите. И без да съм някаква Ванга, знам какво ще се случи на тях, но все пак искам да бъда сигурен. Изненади могат да се случат и предполагам къде. По всяка вероятност книгата ще бъде по книжарниците на 1 август.

Снимки авторката, Иван Василев и личен архив

       

 

 

 

Сподели в
 

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021/12:29

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021/07:21

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021/20:13

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021/20:02

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021/23:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки