Начало
 
 

Журналистката Мариана Кирова разказва „Приключенията на една блондинка“

05.06.2021 /23:15 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мариана Кирова

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

Романът се появи в края на май, но вече се радва на голям интерес и това може би се дължи на факта,че днес в това наше изнервено и трудно време не всеки се решава да напише комедиен роман.

„След тази пандемия имаме нужда да се усмихнем и отново да живеем нормално. Към повече от обстоятелствата в нашия живот ние можем да погледнем от различна гледна точка, като една от тях е оптимистичната – сподели Мариана Кирова с дошлите на представянето нейни почитатели. - С този роман предлагам на читателите тази гледна точка. Защото от всяко нещо има изход и понякога той е по-добър, отколкото сме очаквали! В романа има младост, слънце, много перипетии, много премеждия, след които героинята не само оцелява, а и успява да направи най-доброто за себе си и за всички около нея. Написах книгата за 20 дни и нощи и още в процеса на писането я предложих на издателство „Атеа Букс“. Издателят Делян Илиев прие идеята да я издаде и ето, днес, ние заедно можем да предложим на читателите един оптимистичен поглед към света около нас! Сюжетът е съвременен, действието започва през лятото на 2019 година и завършва през март 2021 година с неочакван хепиенд“.

Мариана Кирова е вече утвърден млад автор с престижни награди зад гърба си. Доктор по българска литература. В продължение на 20 години работи като журналист във вестниците „Демокрация“, „Подкрепа“, „Век 21“, „Народно земеделско знаме“, Пари“, „Монитор“ и др. Сътрудничи с публикации от България на френското списание „Revue périodique sur la vie en Bulgarie“. През 2011 г. постъпва на работа в Националния литературен музей – институцията, призвана да пази литературната памет на българските творци. Хоноруван преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 2014 г., командирован от България преподавател в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ – Молдова (2018-2020), лектор по съвременна българска литература в Кишиневския педагогически университет „Кон Крянге“(2020), председател на комисия по магистърски защити в Комратския държавен университет - Молдова (2020).

Ето какво сподели Мариана Кирова за своята работа пред сайта на СБЖ.

МАРИАНА КИРОВА: ОТ НАШАТА  ПРОФЕСИЯ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОТКЪСНЕМ, ЗАЩОТО Е ВЪТРЕШЕН УСЕТ

Напусна журналистиката, отдаде се на литературата. Не ти ли липсва живата журналистика?

Никога не съм напускала журналистиката. Още като работех оперативно като журналист подготвях дисертацията си. Дори моите колеги в другите отдели на големите редакции не знаеха,че аз през това време правя дисертация. След като я защитих започнах работа в Националния литературен музей, но не се откъснах от журналистиката. През различните години пишех за различни издания. От тази наша професия човек не може да се откъсне. Не е възможно, защото е някакъв вътрешен усет за всичко, което се случва около нас. А защо реших да се преориентирам по-активно и към литературата? Защото разбрах, че ако не се промени вътрешното съзнание на хората няма да се променим колкото и избори да правим. Каквото и да се случва. Това е един много бавен, много спокоен и много методичен процес. Но в края на краищата дава резултат дали ще е след пет или десет години, но дава. Моите първи студенти от СУ сега са директори на училища,учители, които вече сигурно преподават с този дух, който съм вселила у тях. Силно се надявам да е така.

За теб писането самотно занимание ли е?

Около мен може да има много хора и ако в този момент аз имам нещо да пиша,свивам се в един ъгъл и го пиша. Може вкъщи да има двайсет души на гости не ми пречи. Така съм писала някои от моите разкази. Те се изливат. Просто трябва да дойде момента и няма значение дали около мен има хора или не. Писала съм в кафенета, по пейки, нощем, но никога не съм писала сутрин.

„Приключенията на една блондинка“  е нещо по-различно от твоето амплоа.

Това е нещо много различно от всичко, което съм писала до сега, защото и стиховете, и разказите, и предишния ми роман са философски и свързани с обществени събития и то несамо сегашни,но и минали. Сега реших да погледна от една друга гледна точка на нещата. Пандемията много ни притисна и изолира. Написах една история, че по време на пандемията ако погледнеш оптимистично на всичко, което ти се случва, с всичките премеждия, можеш да видиш и как изглежда света. Ето затова написах този комедиен роман, като неговото действие започва през август 2019 г. и свършва през март тази година. Малко преди мандата на сегашното правителство. Героинята е едно младо момиче от провинцията, което е завършило две висши специалности, попаднало в тази среда то трябва несамо да оцелява, а и да успява.

Трябва да подчертая, че всички данни,географски и икономически понятия съм проверявала много щателно като журналист.

При писането на този роман, който е снимка на нашата действителност, кое повече надделя у теб писателят или журналистът?

По-скоро писателят, но без да изпуска тонуса на журналиста. Книгата е написана почти разговорно. Няма нужда да утежняваме нещата. Исках хората да се усмихнат. В края на пандемията като посегнат към това четиво да прочетат за два или три часа накрая да си отдъхнат и кажат, че може и по друг начин.

Ти преподаваш в университет в един край, който е свързан с България. Няма да те питам за нашите сънародници, а дали имаш поглед върху работата на нашите колеги журналисти в Молдова? Имаш ли впечатления как работят те там?

Това, което аз знам, е за Тараклия. Това е район, където 80% са българи. Там има кореспондент на БТА. Никакъв натиск не е оказван върху нашата колежка, а и тя отразява това, което сметне за необходимо. Пише всичко по своя преценка, ходи на събития пак по своя преценка. Впечатленията ми от този район са, че там има свобода на словото и ще ти кажа защо. В момента Молдова е в етап, в който изгражда демокрация. Това е периодът, в който ние бяхме през 1991-1995-а, а тя не е нито в ЕС, нито в НАТО и просто се бори за всяка една стъпка да се демократизира. Дано само не им се случи това, което се случи тук, у нас.  

Снимки Издателство „Атеа Букс“ и авторката

 

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки