Начало
 
 

Владислав Михайлов представи "Пътеписи отвъд океана" в СБЖ

11.06.2021 /15:37 | Автор : Еми Мариянска | Източник: impressio.dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гостите на събитието се насладиха на снимки и репортажи на автора от неговите странствания в Дълбокия Юг - Луизиана, Алабама, Мисисипи, Ню Орлеанс - "градът, който забравя грижите си"; в дивия и непознат американски Югозапад - Юта, Аризона и Невада; сред дебрите на Мексико - вулканичните планини и загадъчния град Пуебла.

На 8-и юни т.г. в столичния Клуб "Журналист" на Съюза на българските журналисти, пътешественикът и писател Владислав Михайлов представи своята книга "Пътеписи отвъд океана". Пространството се оказа тясно, да побере всички желаещи да присъстват, а и заради ограниченията покрай пандемията, това не бе възможно, пише Еми Мариянска в impressio.dir.bg.

Срещата беше повече от задушевна, в атмосферата на приятелство и любопитство към разказите на пътешественика-автор на книгата, които той представи и с картина - снимки и репортажи от неговите странствания в Дълбокия Юг - Луизиана, Алабама, Мисисипи, Ню Орлеанс - "градът, който забравя грижите си"; в дивия и непознат американски Югозапад - Юта, Аризона и Невада; сред дебрите на Мексико - вулканичните планини и загадъчния град Пуебла.

Пъстри картини, загадъчни обстоятелства, избягване на срещи с гърмящи змии и катастрофа в пустинята, са само малка част от събитията, описани в тази книга. Нейният автор - Владислав Михайлов е икономист по образование, но като пътешественик и писател е от рядката порода на нематериалните хора, така че - да забравим за икономиката и специализацията му по мениджмънт.

Дори на представянето на книгата си, "Влади", както го наричат всички негови приятели, бе подготвил коктейл за гостите си, както и томбола, чрез която случайни щастливци да се приберат у дома с безплатни книги с автограф от автора.

Владислав Михайлов е автор и на други книги с пътеписи - "Америка - дневник на пътешественика" /1998 г. / и "Хавай" / 1999 г./. Автор е на множество публикации в различни издания, в които разказва за пътешествията си по света.

Обиколил е под риск за живота си, величествени планини, тесни процепи над пропасти, непредвидени срещи с опасни животински видове; заснел е откъснати от сушата загадъчни острови, древни селища на отминали цивилизации...

Владислав Михайлов е не само любител на красотата и екстремните усещания, но и любител-фотограф със завидни умения, да хване изключителното в една картина. Такива - живи, са и описанията му на пребродените по-горе места, в книгите му. Ето защо можем да направим заключението, че е не само добър разказвач, но и фото документалист. Усъвършенства фотографските си умения, след като две години учи операторско майсторство и режисура в НАТФИЗ, а в момента учи италиански - вероятно натам се кани да потегли веднага, щом паднат ограниченията заради пандемията.

Та, като стана дума за тези ограничения, които днес са пречка за пътешествениците, към тях няма как да пренебрегнем и да не добавим и липсата на средства, поради "икономиката на джоба". Така че, жанрът "пътепис" е направо под заплаха от изчезване - очевидно за дълго време ще има все по-малко привърженици и автори на книги с пътеписи.

Владислав Михайлов притежава таланта на писането, и вероятно той е наследен от баща му - писателят Станко Михайлов, който почина неотдавна. Влюбва се в пътешествията преди четвърт век, и няма никакво намерение да се откаже от тях. Преминал е през доста перипетии, за които разказва с усмивка - как са го гонили с камъни и ножове, а после са му счупили камерата в Дубай; как се е качил по сандали на 5000 метра височина, до върха на планината Кения; как бедуини са му помогнали да прекоси на камила израелската пустиня, и мн. др. случки, които оживяват в книгата му.

 

Кратък откъс от книгата на Владислав Михайлов "Пътеписи отвъд океана":

"Визитната картичка на Ню Орлеанс е "Градът, който забравя грижите си". Не че грижите са го забравили, но Ню Орлеанс просто е избрал да ги пренебрегне. Камбанен звън се разнася на всеки час от катедралата "Свети Луис" на централния площад и оглася целия "Френч Куортър", както наричат центъра. В него живеят пет хиляди души. Усещането е като за един непрекъснат празник. Звуците на тромпети, саксофони, хармоники, банджо, китари и др., се сливат в слуха на минувача, възприемащ ритмите на стар класически и нов джаз. Самодейни ексцентрици от всякакъв род развличат публиката. Циркът е тотален, при това безплатен.

Във вечерния здрач, изпълнен с врява, се проточва дълга сватбена процесия начело с полицейска кола, сподиряна от друга с пожарникари с парадни униформи и лъскави шлемове. Кой знае пък, може да се наложи да "гасят" огъня на страстта и емоциите на лудешката тълпа. Истинска загадка е да се познае коя е булката, тъй като във всяка трета кола или файтон, седи жена, облечена в блестяща бяла рокля с дантели и воали, обкръжението й лее шампанско и вина, ръкомаха и хвърля цветя.

Всички тези спектакли са неизменна част от всекидневния живот и облик на Ню Орлеанс. Туристическият сезон е от февруари до края на юли. Жителите на Ню Орлеанс, откъдето е и Луис Армстронг, са най-музикалните в целите американски щати. "Музиката е просто в пръстите им!" - може да се каже за тези природно надарени и често без музикално образование, улични артисти.

Ню Орлеанс е едно огромно представление, в един непрекъснат фестивал и купон. Той достига своята кулминация по време на ежегодния карнавал Марди Гра, единствен по мащабите си в САЩ. Той е копие на този в Рио де Жанейро, и кой от двата е по-разголен, е спорен въпрос."

Пътеписът е един от най-добрите начини да опознаваме света, без да напускаме стаята си. Книгата на Владислав Михайлов е един от добрите примери да се насладим на пътешествието, докато четем и се наслаждаваме на богатия снимков материал в "Пътеписи отвъд океана".

 

Сподели в
 

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. То се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София" в столицата.

22.09.2021/14:48

На 21 септември Република Армения отбеляза 30-годишнината от обявяване на независимостта си и по този повод председателят на Съюза на българките журналисти Снежана Тодорова получи писмо от Н. Пр. посланикът на страната Армен Едигарян.

21.09.2021/23:46

Загиналите в Дойранската епопея бяха почетени пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и генерал Владимир Вазов в Плевен. Честването бе по повод 103 години от историческото събитие.

21.09.2021/15:52

Експозицията ще бъде открита на 27 септември от 17.30 ч. в Галерия София прес и ще продължи до 8 октомври

20.09.2021/20:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки