DIr.bg раздаде наградите за добра журналистика Web Report за четвърти път

12.06.2021 /10:05 | Източник: dnes.dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Най-добрият млад автор Катерина Василева пое наградата от председателя на СБЖ Снежана Тодорова.

11 победители в различни категории отличи четвъртото издание на Web Report - конкурсът за добра журналистика на Dir.bg. Наградите за най-добрите авторски материали през последната година бяха връчени на специална церемония в клуб "Перото" в НДК.

Конкурсът обедини в журито си водещи български журналисти от конкурентни медии, които оценяваха материалите за достоверност, обективност и майсторство и излъчиха най-впечатляващите журналистически постижения в периода февруари 2020 - май 2021 г., пише dnes.dir.bg.

Над 300 авторски статии, фото и видеорепортажи от около 100 български журналисти се бориха в категориите Общество, Икономика, Наука и технологии, Култура и изкуство, Истински истории, Спорт. Почетни награди журито присъди още за Видеорепортаж, Фоторепортаж, Подкаст, Млад автор и Майстор на перото.

Победител в категория Общество, която събра най-голям интерес от журналистите, е Люба Късова с разтърсващата си статия в сайта ClubZ "Как България жертва възрастното поколение". Наградата взе от нейно име нейна близка приятелка Нели Бенова, която прочете посланието на Късова.

"Тази награда за мен има особено голяма стойност, тъй като баща ми почина през април. Посвещавам тази награда на всички възрастни хора, на чиито рамене сме здраво стъпили и ние, и нашите деца", споделя в посланието си Късова. 

Наградата връчи Ирена Цакова, директор Разрешителни и правни дейности, Dundee Precious, която заяви, че категорията е изключително близка до тях и пожела на журналистите да надушват историите и намират фактите.

Като най-добро попадение в сектор Икономика журито единодушно избра анализа на Ивайло Станчев от Capital.bg "Как Русия си взе газопровода и 3 млдр. лева". Наградата бе връчена от Мария Желязкова, Head of corp communication, TBI Bank. 

"Благодаря на журито. Имаше много достойни материали. Това е един от може би най-големите проекти, които се реализираха. Как бяха похарчени едни милиарди и дано в сегашната политическа ситуация да има повече яснота по този проблем", заяви Ивайло Станчев.

Георги Караманев взе наградата в категорията Технологии и иновации за публикацията си "Но...Вината?" за бъдещето на изкуствения интелект в новинарския занаят. Той сподели, че награда е много ценна, защото е "пенсиониран" и хоби журналист.

"Не бива да се даваме на посредствеността, на шефове, на рекламодателите", призова Караманев. 

Наградата връчи Атанас Райков, старши директор за Европа и Близкия Изток на Viber.

Калоян Константинов от Klinklin.bg и неговата статия "Как бяха откраднати 150 тракийски колесници от България" спечели в категорията Култура и изкуство. "Внимавайте в Долината на Тракийските царе освен гробниците и камъните са много. Много е писано за гробницата, толкова много пишем, а нищо не става", каза Константинов. 

Наградата връчи Борислав Велков, директор на НДК. Той призова: "Давайте се на културата".

Флорина Иванова от btvnovinite.bg победи в категория Спорт с впечатляващото видео "Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци". От нейно име наградата прие Влади Лазарова, шефката на спортния отдел в bTV.

"Флорина е в залата по художествена гимнастика във Варна. Лазарова благодари за наградата. Тя представи и монтажистът на редакцията Николай Раденков, който има заслугата тази история да достигне до зрителя и говори за професионалните качества на Флорина Иванова. 

Наградата бе връчена от носителя на световната купа по маратон Петър Стойчев, който заяви, че спортът е социален феномен, който обединява и той ще накара всички нас да бъдем по-трудоспособни и трудолюбиви.
"Нека честната и безпристрастната журналистика ви води", пожела той на журналистите.

Истинската история, която спечели най-много точки от журито е "Една нощ в линейка: Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия?" на Мария Костова от bntnews.bg.

"Аз съм редактор на новините по БНТ и съм в специфична роля. Този репортаж беше с особена роля за мен, заяви Мария Костова. 

Наградата връчи Кристияна Стойнева, Специалист маркетинг и реклама, Black Sea Gold.

"Хиляди мигранти продължават да се събират на турско-гръцката граница" на Георги Палейков от Bulphoto.com е материалът, който взе почетна награда за фоторепортаж.

Той заяви:"Предпочитам да съм от другата страна да снимам. За мен е чест да си получа наградата от Иван Григоров". 

Доайенът на българската фотожурналистика Иван Григоров пък отбеляза, че все повече ролята на фотографията се засилва. "Надявам се това да стане и в България. Надявам се, че ще има авторско право и у нас", каза той.

Видеорепортажът, отличен в Web Report 2021 e на Владислава Тричкова, публикуван в nova.bg - "Трогателните истории на осиновителите: Да откриеш произхода си напук на закона".

Тричкова сподели: "Прибирам се с чисто сърце и съвест. Радвам се, че с моя криминален ресор успявам да избягам към други теми". 

Наградата връчи режисьорът Илиян Джевелеков, който изказа уважението си към всички оператори и монтажисти.

Най-новата категория на конкурса - подкаст, беше спечелена от Елеонора Тахова от bnr.bg с "Пътят след Дома: Каква е съдбата на навършилите пълнолетие деца от институциите?".

"Обществото има нужда да се говори по чувствителни теми. Аплодисменти за организаторите, които осветляват качествената журналистика", заяви Елеонора Тахова.

Тази награда бе връчена от радиоводещият Михаил Дюзев, който заяви, че благодарение на новите технологии някои хора вещаеха бърза смърт на традиционните медии - като например радио.

"Но подкастът опроверга тази теория", каза той. 

Най-добър млад автор е Катерина Василева от Scoolmedia.com, която участва със статията си "Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие?"

"Малко ненадейно започнах да се занимавам с журналистика. Давайте възможно най-много възможности на младите хора. Ние  имаме много какво да кажем и да постигнем", заяви Василева.

Наградата връчи Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ . Тя призова да не се даваме и че това може да бъде девизът на този конкурс.

"Изпитах гордост, че толкова добри журналисти са в тази зала", сподели още Тодорова. 

Майстор на перото в Web Report 2021 e Божидар Божков от biograph с романтичната ретро история "Варненските Ромео и Жулиета".

Наградата връчи известната писателка Здравка Евтимова, която заяви че българският език е труден.

"Това, че работите с думите значи, че вие работите за времето", каза Евтимова.

"Щастливи сме, че работата по Web Report 20201 ни даде възможност да прочетем, слушаме и гледаме изключително качествени материали, подчинени на най-важното в журналистиката - говоренето с факти. Живеем във време, в което информацията ни залива отвсякъде и затова е важно да отсеем истинската и обективна журналистика, която не е спряла да полага усилия и да търси истината. Искам да благодаря на всички участници в поредното издание на конкурса. Вашите публикации са истинската ваксина срещу вируса на дезинформацията. Интересът към конкурса беше голям и оценката за това кои са най-значимите журналистически материали се оказа трудна задача. Вярвам обаче, че се справихме добре благодарение на нашето жури от изявени професионалисти в медиите. Има място за добра журналистика в българския web и Web Report 2021 го доказа", посочи при откриването на церемонията по награждаването оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Той допълни, че конкурсът Web Report е конкурс между добрите автори, а не между отделните медии.

"Напротив - той обединява все повече български медии в каузата да покажем, че има чиста и добра журналистика у нас. Защото само заедно можем да преодолеем пречките, които ни отредиха последното място по свобода на словото в Европейския съюз", добави той.

Брайков изрази благодарностите си както към журито, към спонсорите и партньорите на конкурса. 

"Далай Лама казва така: "Хората от медиите трябва да имат големи носове, като на слонове, за да надушват политиците, кметовете, министрите и бизнесмените. Ние трябва да знаем каква е реалността и добрата и лошата, а не как изглеждат нещата", така водещата на церемонията по награждаването Рени Веселинова призова авторите за чиста, добра и стойността журналистика.

Конкурсът Web Report 2021 се проведе за четвърта поредна година, организиран от най-големия български интернет портал Dir.bg. Журналистическото състезания предизвиква авторите, които пишат по важни за обществото теми да премерят сили с други като тях, давайки още една трибуна на добрите примери в журналистиката.

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намерите на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са Hendrick"s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".

 

Сподели в
 

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ, заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани.

26.09.2021/11:48

Авторът е бил журналист. Като преподавател и учен има публикации в България, Канада, САЩ, Англия, Германия, Русия. Автор е на книги и учебници по политически науки. През 2012 г. е бил номиниран за най-добър професор в Отава, а през 2017 г. е награден с орден „150 години Канада“.

26.09.2021/08:28

Бившата журналистка от Нова телевизия Марина Стоименова е назначена за главен редактор на Euronews Bulgaria, съобщиха от централата на медийната корпорация в Лион, Франция.

24.09.2021/11:36

Пресконференцията, на която ще се отчетат резултатите от посещението на делегацията, включваща евродепутати от комисията по граждански свободи в ЕП, ще е утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София. Вижте тук условията за акредитация.

23.09.2021/13:13

Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на Дарик Радио. Решението е взето на общо събрание на акционерите на медията и влиза в сила след вписване в Търговския регистър. Дарик остана без ръководител след кончината на неговия основател Радосвет Радев. Той почина внезапно на 6 август тази година на 61-годишна възраст.

23.09.2021/10:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки