Начало
 
 

Няма нищо по-слънчево от детските усмивки

13.06.2021 /11:57 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И както се казва на празник като на празник! Така и стана. Паркът „Заимов“ беше огласен от детски песни и смях, а усмивките не слизаха от личицата на малките артисти, които взеха участие във Фестивала на българската и руската песен и танц „Усмивка“,който се организира за първи път тази година на 12 юни по повод Деня на Русия .

Събитието се организира по идея на Съюза на българските журналисти, Съюз на българските творци и Дружество „Найден Геров“ на учените и специализирали в Русия и се осъществява с подкрепата на Дома за култура „Средец“, Арт и фолклорен център „Нестия“.

За добре дошли към участниците и гостите на празника се обърна председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. „Благодаря ви, че се отзовахте на поканата на няколкото организации на празника, сред които е и СБЖ – каза Снежана Тодорова. – Искам да ви поздравя с този хубав ден – Деня на Русия, И прекрасното време е с нас, а това прави и настроението ни по- весело. Благодаря на всички участници, на талантливите деца, които пожелаха да бъдат с нас, а и на техните учители. Нека слънчевите усмивки на малките изпълнители да ни дарят с много настроение.“  Снежана Тодорова прочете стихотворението на поета Валентин Качев „С любов към Русия“, който специално го беше посветил на празника.

Повече от два часа продължи пъстрия празник. И тъй като за изкуството освен,че няма граници, няма и възраст, в концерта взеха  участие  хорът на Руския лицей „София“ и руската балетна школа „Галина Уланова“ с ръководител Шара Карсакпаева, вокална школа „Евтерпани“ с ръководител Аня Краваева известни български творци, сред които цигуларката Йонна Стратева, лауреат на международни конкурси, Минчо Събев, Белчо Христов, Елина Плетньова, млади музиканти и певци като Денис Вътов, Стефани Атанасова, Донна, Георги Богданов, Даян Русинов и Веселин Василев. Вокално инструментална група „Нестия“ с ръководител Георги Гецов, а изпълненията на Нестия фолкгруп направиха празника още по-запомнящ се с темпераментните си изпълнения на български народни песни и танци. И за да бъде още по-пъстро настроението дадоха своя принос и фолклорните дарования Весела Порчева от формация „Гласовете на традицията“ и Виктор Томанов от формация „Светоглас“. Гост на фестивала беше и популярният актьор и певец Георги Георгиев-Готи, известен с участията си в сериалите „София – ден и нощ“, „Стъклен дом“ и „Братя“, в холивудската продукция на Иван Ничев „Деца от восък“ с участието на Арманд Асанте и в италианската продукция „Дон Мьони“. Той изпълни своята нова песен „Нейна“, а в дует с руския рапър Езеха „Ти си тази“ и руските песни „Белый генераль“, „Двама с теб“, „Позови меня“ от репертоара на култовата банда ЛЮБЭ.

И ако някой може да се осъмни дали е имало зрители, ще опровергая съмненията, като споделя,че освен много хора дошли да се порадват на празничното настроение и на изпълненията на чаровните музиканти, певци и артисти, имаше и малчугани и възрастни, които пожелаха също да изявят своя талант, като застанаха пред микрофона и пяха свои любими песни и рецитираха стиховете, които обичат. Така че смея да кажа, че след толкова време „арестувани“ от пандемията,локдауните и прочие безумия,се оказа, че хората са зажаднели да се срещат,радват и да споделят своите слънчеви настроения. А това си пролича най-вече на фестивала, който е може би е с най-успешното мото „УСМИВКА“. Така си е, какви ли не чудеса от подвизи може да направи усмивката, и то най-вече детската неподправената и пълна с толкова много топлота.

Според организаторите на феста идеята е той да стане ежегоден и да е посветен на Усмивката, която свързва хората и народите, която днес особено ни е необходима. Като на 12 юни, един от най-младите руски празници - Денят на Русия, да бъде посветен на това празнично събитие.

А плисналият след края на празника летен дъжд пък беше ясен знак, че на фестивала ще му върви по вода.

Сред гостите на празника беше и съветникът по културните въпроси при посолството на Русия в България Алексей Новосьолов. Той беше така любезен да отговори на въпроси за сайта на СБЖ за най-младия празник,който отбелязваме на 12 юни – Деня на Русия.

АЛЕКЕСЕЙ НОВОСЬОЛОВ: ХИЛЯДОЛЕТНА РУСИЯ ИМА С КАКВО ДА СЕ ГОРДЕЕ

Да ви поздравя първо за днешния празник, Алексей Василиевич, и да ви попитам какво означава за вас този ден?

Лично за мен този ден акумулира дълбоките ни чувства към родината ни – Русия, която има хилядолетна история. На руската земя са се родили много известни учени, писатели, пълководци. Русия винаги е била знак за желание на нашите неприятели. В своята хилядолетна история тя е преживяла много войни, но никой не успя да я покори. Дори през 1941 г. фашистка Германия се добра толкова близо до Москва, че дори германците можеха с бинокъл да видят звездите на Кремъл, но Москва и Русия се оказаха костелив орех. Ние има с какво да се гордеем.

Защо на някои е неприятно, когато наричат този ден и Ден на независимостта. Русия независима ли е?

Този празник, както казваме, е млад и нов в календара на Русия. Поради това възникват различни интерпретации. Според мен това е от неразбиране. На практика Русия винаги е била Русия. Преди беше Съветски съюз, но и него зад граница често наричаха Русия. Но на въпроса ви. Според мен независимост е неподходящ термин и най-правилното е 12 юни да се нарича Денят на Русия.

 

Снимки Мари Къналян

     

Сподели в
 

В тандем с Бинка Желязкова създават филмите "А бяхме млади”, “Голямото нощно къпане”, “Животът си тече тихо”, “Басейнът” и др.

25.09.2021/22:39

На 25 септември от 14.00 ч. в галерия „София” за 32-и път в България се откриват Дните на японската култура с подкрепата на Посолството на Япония у нас и клуб „Приятели на Япония в България - Нихон Томоно Кай”. Традиционно участват членове на Сдружение за икебана „Кагецу” и Столична библиотека.

24.09.2021/18:37

Настоящата учебна година Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен посрещна с името на новия си патрон – писателя Димитър Димов.

24.09.2021/12:29

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. То се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София" в столицата.

22.09.2021/14:48

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки