Как Кошлуков и СЕМ се крият зад редакционната независимост

14.06.2021 /12:02 | Автор : Джесика Вълчева | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емил Кошлуков и Бетина Жотева

Доц Светлана Божилова анализира скандала около обществената телевизия в интервю за ФрогНюз.

Най-големият борец за независима журналистика и свобода на изразяване излиза, че е господин Кошлуков. Абсолютно пирамидална обаче е структурата на управление на БНТ и всичко е функция на генералния директор. Всеки се крие зад редакционната независимост. Ето, Кошлуков се измъква от тази ситуация. СЕМ казва, че няма правомощия. Генерират се кризи непрекъснато.

Това заяви пред ФрогНюз медийният експерт и преподавател в Софийския университет доц. Светлана Божилова в интервю на Джесика Вълчева.

Ври и кипи скандалът с обществената телевизия. Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се замерят с обвинения и позиции, казусът излезе извън България, а проблемите с медийната среда у нас и липсата на плурализъм, свобода на словото и ясни журналистически стандалти стават все по-осезаеми. 

На фона на това пък вече няколко години се разиграва един доста сериозен казус, който сякаш бяга от общественото внимание - този със студентската телевизия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Закриването й доц. Божилова обясни по един начин - задкулисието влиза в Алма Матер. 

Ето и цялото интервю:

Доц. Божилова, Вие сте авторитетен медиен експерт. Какво виждате в скандала с обществената телевизия?

Внимателно наблюдавам конфликта между генералния директор на БНТ и проф. Минеков и страстния революционен план за защита на редакционната независимост на господин Кошлуков. Нещата излизат и извън пределите на България. Най-големият борец за независима журналистика и свобода на изразяване излиза, че е господин Кошлуков. Затова си направих труда да разгледам внимателно вътрешните устройствени актове на Българската национална телевизия. От 98-ма година, откакто има Закон за радиото и телевизията, винаги съм казвала, че ахилесовата пета е разделът за обществените медии. 

Законът не е устройствен за тях. Може би трябва да се каже, че Управителният съвет, който е функция от предложенията на генералния директор, приема всички правилници за структура, управление и организация на дейността в БНТ и той си ги контролира. Няма надзор нито на програмна политика, нито на разходването на финанси. СЕМ няма правомощия заради независимостта на медията, но пък избира директорите. И всичко се решава в рамките на Управителния съвет.

Тоест всичко е в ръцете на Емил Кошлуков?

Абсолютно пирамидална е структурата на управлението на БНТ. Управителният съвет не е функция от предложенията на генералния директор в нито една обществена медия в Европа. Няма надзорен орган, такъв какъвто има в BBC. В Германия има обществен съвет с над 100 организации, които делегират представители и те избират управителните тела на общесетвените медии. Какво прави общественият съвет в БНТ? Той също е по предложение на генералния директор и е своеобразен пиар. Той не представлява обществения интерес, не защитава програмни дефицити и проблеми, които вълнуват аудиторията.

Генералният директор предлага Управителен съвет, назначава програмните директори, бюджетната комисия. Няма надзор по целесъобразност на разходване на средствата. 

Вътрешните устройствени актове се създават и се наблюдават от управителния съвет, назначен от генералния директор. Директорът на “Информация и актуални предавания” е директно подчинен на генералния директор. В тази дирекция има двама главни продуценти - на “Новини” и на “Актуални предавания”. Те заедно с генералния директор вземат всички важни решения, свързани с оперативно управление. Редакционният екип на предаването на Георги Любенов, което бе прекъснато от пресконференцията на ГЕРБ, няма такива правомощия.

Тоест?

Тоест това, което говори генералният директор, не отговаря на съществуващата вътрешна нормативна уредба на БНТ. Крие се зад тази независимост, за да скрие решението си. Това го няма в нито една обществена телевизия. Нещата са замислени така, че всичко да е в ръцете на генералния директор. Затова и толкова много кризи се генерират непрекъснато.

Другият голям въпрос е, че генерален директор се става с концепция от 10 или 20 страници, която може да прекрои всичко по отношение на медията. Да не говорим, че последният път, при избора на господин Кошлуков, бяха проблемни петте години трудов стаж. Той е бил изпълнителен директор по времето на ТВ7, когато тази телевизия фалира. Какво се получава? Обществената телевизия не може да намери кандидати вътре от своите екипи или изявени личности и се стига до такива избори.

И все пак - в момента оправданието е в редакционна политика за всички включвания на ГЕРБ в национален ефир - препредаването на пресконференциите, излъчването на лайфовете на бившия премиер във Facebook...

Всеки се крие зад редакционната независимост. Ето, Кошлуков се измъква от тази ситуация. СЕМ казва, че няма правомощия. Направих си труда внимателно да се запозная с мониторинга на СЕМ за медийно поведение в предизборна кампания. Със студентите правихме фокусирано наблюдение върху трите големи телевизии, за да видим как в този период се отразяват институции, политически партии. Прочетеното в мониторинговия доклад на СЕМ поставя много въпроси.

Констатирахме преекспониране на дейността на ГЕРБ в предизборни период в новините и актуалните предавания. Непрекъснато имаше министри, които се изявяваха и търсеха поводи, за да бъдат в актуалните предавания на трите големи телевизии. Случаят с джипката е безапелационен. Недопустимо е да се отразяват събития, в които няма журналисти, които са открит пиар за правителството. Ако са значими събития, станали са някакви срутища, възможно е. Но Facebook участията на джипката си бяха класически пиар. Какво е написал мониторинга на СЕМ? Че имало в БНТ само три случая на отразяване. А те са над 15. И били от обекти със стратегическо значение. СЕМ наистина няма правомощия, а ЦИК си премълча. Но СЕМ можеше да излезе с реален анализ и адекватно наблюдение. Дори то не отговаря на това, което се случва.

Бетина Жотева на практика обясни пред ФрогНюз, че регулаторът не може да направи нищо по отношение на Борисовите лайфове, защото в закона такова нещо няма.

Бетина Жотева добре познава европейските стандарти и препоръки на Съвета на Европа за медийно поведение в предизборен период. Странно е, че тези препоръки, подписани от външните министри на България, не са на сайта на СЕМ. В тях е отбелязано, че трябва много внимателно да се наблюдава дейността на правителството, за да се съхранят балансите и да няма пиар на управляващата партия. Но сега ще се върне като бумеранг към ГЕРБ. Защото сегашното правителство с повод и без повод може винаги да се появи и да прави своите изявления в новините и актуалните предавания.

Всички казваха колко са лоши изборите на СЕМ, но щом партия дойде на власт, прегръща Закона за радио и телевизия, защото е удобен и забравя какво е било. Очаквам следващите управляващи да видя какво ще направят. Би трябвало нашата общност да има имунна система, да се противопоставя. Много от колегите, които уважавам, мълчат. Защо?

Не е случайно 112-тото ни място по свобода на словото спрямо класацията на "Репортери без граници".

Това обяснява 112-тото ни място и преди да виним политиците, трябва да си задаваме въпроса какво се случва и защо нямаме общност. Тези медии не са овладени за един ден. 

България е на първо място в ЕС по брой партийни телевизии. Освен, че те са монологични и представят една гледна точка и консолидират хора, които споделят едни ценности, създават фрагментация и противопоставяне на една аудитория с друга. Големите медии не са независими, овладени са от задкулисието. Партийните телевизии се раждат като алтернатива, но противопоставят едни социални и политически групи на други. И се питам как СЕМ е дал толкова много лицензи за партийни телевизии, като по закон пише, че те гарантират политическата и икономическата независимост на медиите.

Какво тогава е решението?

Не е достатъчно да сменим СЕМ и да сменим Емил Кошлуков. Трябват демократични процедури и правила за избора им.

Един друг казус Ви занимава от години и приемате присърце - този със закриването на студентската телевизия. Какво всъщност се случва в момента?

Студентската телевизия не съществува на практика. През 2018 г. тя излъчваше седмични програми в ефира на БНТ2 и БНТ4. Създаде студио чрез дарение. Няколко месеца преди всичко, което се случи, спечелихме по Центъра за върхови постижения “Наследство БГ” 1 118 000 лева, за да създадем модерен технологичен комплекс и студентите да могат да работят в нормална медийна среда. Това стана през февруари. През юни, без санкция на Управителния и програмния съвет на телевизия "Алма матер" ректорът на Софийския университет изведнъж назначи Башар Рахал. Подписа без знанието на академичната общност и на договор с куха фирма на пиара Михаил Михайлов за 10 милиона инвестиция за 5 г. Каквато бе съдбата на BiT, такава е съдбата и на Студентската телевизия. 

Смятам, че задкулисието влезе в Софийския университет и поиска власт над студентската общност. 

Сега, след два пъти провалени обществени поръчки, в края на този месец, ще разберем дали ще приключи успешно третата процедура. Най-парадоксалното е, че преди седмица бяха закрити последните три творчески длъжности. Няма програмен, няма управителен съвет, без санкция и без знание на Катедра “Радио и телевизия” се закриват щатни бройки и остават само лица, които ще ръководят технологичния комплекс. Телевизия без творчески екип не ми е ясно как ще има. По-обидното е, че това се случва без освободените колеги да са информирани- Не се знаят и мотивите за това действие.

Според мен това, което се случи в болница “Лозенец”, която е и медицински факултет към Софийския университет, се случи и със Студентската телевизия. Задкулисието влезе в Софийския университет.

Сподели в
 

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ, заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани.

26.09.2021/11:48

Авторът е бил журналист. Като преподавател и учен има публикации в България, Канада, САЩ, Англия, Германия, Русия. Автор е на книги и учебници по политически науки. През 2012 г. е бил номиниран за най-добър професор в Отава, а през 2017 г. е награден с орден „150 години Канада“.

26.09.2021/08:28

Бившата журналистка от Нова телевизия Марина Стоименова е назначена за главен редактор на Euronews Bulgaria, съобщиха от централата на медийната корпорация в Лион, Франция.

24.09.2021/11:36

Пресконференцията, на която ще се отчетат резултатите от посещението на делегацията, включваща евродепутати от комисията по граждански свободи в ЕП, ще е утре, 24 септември, от 15.15 ч. в Дома на Европа в София. Вижте тук условията за акредитация.

23.09.2021/13:13

Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на Дарик Радио. Решението е взето на общо събрание на акционерите на медията и влиза в сила след вписване в Търговския регистър. Дарик остана без ръководител след кончината на неговия основател Радосвет Радев. Той почина внезапно на 6 август тази година на 61-годишна възраст.

23.09.2021/10:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки