Начало
 
 

Показват култови ленти за Великата отечествена в клуб „Журналист“

15.06.2021 /12:16 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

„Тази година отбелязваме една тъжна годишнина – 80 години от нападението на фашистка Германия над Съветския съюз, което е началото на Великата отечествена война – така започна своето обръщение към уважилите събитието гости председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. – По този повод решихме да покажем едни от най-хубавите филми на съветското военно кино.“ Тя съобщи и за останалите инициативи, с които ще бъде отбелязана 80-годишнината от началото на Великата отечествена война, като една от тях е, че точно в часа на нападението на Германия над съветския съюз – 3,47 ч. пред паметника на Съветската армия всички, които желаят могат да запалят свещ в памет на събитието.

Преди да бъде показана първата лента от Седмицата на военното съветско кино, изкуствоведката, и филмов критик, Олга Маркова сподели своите впечатления от трийсетото юбилейно издание на един от най-престижните руски кинофестивали „Золотой Витязь“, който се проведе в Крим. Олга Маркова е председател на секцията за документално кино на феста. „Цялата руска история е най-великата страница от световната – каза Олга Маркова. – Най-главоломният потрес на изчезване на милиони хора, на премятане на времена и пространства, а и може би точно всичко това роди уникални творци, които и до ден днешен продължават да държат много високо знамето на кинодокументалистиката, която на времето са записвали фронтовите оператори.“ Маркова сподели, че по време на фестивала на секцията за игрално кино председател е бил Емир Костурица, а тя на тази за документално кино. Кинокритичката разказа, че въпреки изминалите години и днес няма киностудия, която да не е открила неизвестни кадри или личности, участвали във войната и извършили подвизи. Особено голямо впечатление у нея е оставила лентата „Последният адмирал“, за една уникална личност, върху която са извършени седем покушения, но не е допуснала Крим да бъде отдаден на украинците. Както и филмът за едно малко момченце, което по време на Ленинградската блокада бяга от училище, за да помага на отрядите да разчистват труповете на умрелите от глад и студ по улиците на Ленинград. Олга Маркова разказа и за публиката, която въпреки пандемията е пълнела залите до откат, за да се докосне до киноизкуството.

Така с нейния разказа за преживяното по време на „Золотой витязь“ бе дадено началото на кинопанорамата, което сложи култовата лента „На бой отиват само „старци“, чийто режисьор и изпълнител на главната роля е незабравимият Леонид Биков.             

По време на Седмицата на руското военно кино в клуб „Журналист“ ще бъдат показани лентите: "На бой отиват само „старци" (14 юни); "А утрините тук са тихи" (15 юни); "Балада за войника" (16 юни); "Съдбата на човека" (17 юни); "Летят жерави" (18 юни).

        

Сподели в
 

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. То се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София" в столицата.

22.09.2021/14:48

На 21 септември Република Армения отбеляза 30-годишнината от обявяване на независимостта си и по този повод председателят на Съюза на българките журналисти Снежана Тодорова получи писмо от Н. Пр. посланикът на страната Армен Едигарян.

21.09.2021/23:46

Загиналите в Дойранската епопея бяха почетени пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и генерал Владимир Вазов в Плевен. Честването бе по повод 103 години от историческото събитие.

21.09.2021/15:52

Експозицията ще бъде открита на 27 септември от 17.30 ч. в Галерия София прес и ще продължи до 8 октомври

20.09.2021/20:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки