Нигерийска журналистка под прикритие разкри мрежа за търговия с хора

16.06.2021 /17:34 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тоборе Овори

През 2013 разследващата журналистка Тоборе Овори влиза под прикритие в мрежа за търговия с хора и принудителна проституция. Тя става жертва на насилие, сблъсква се отблизо със смъртта. В понеделник "Дойче веле" я награди.

Журналистката Тоборе Овори е носителката на тазгодишната награда за свободно слово, връчвана от Дойче Веле - Freedom of Speech Award. Тя получава отличието за нейните заслуги за свободата на пресата в Нигерия и разкритията ѝ за международна група за търговия с хора. По този повод Тоборе Овори даде ексклузивно интервю за ДВ, препечатано от dnevnik.bg:

Правителството на Нигерия забрани Туитър на територията на страната. Какво мислите за това?

- Мисля, че тази забрана не е много умна мярка. Правителството хаби енергия за грешни неща, защото в момента страната има съвсем други проблеми: край магистралите изчезват пътуващи хора; отвличат деца, за да искат от родителите им откупи; имаме криза с етноса фулани и т.н. Преживяваме хаос след хаос. Ако енергията, която се влага в забраната на Туитър, бъде насочена например към намаляването на несигурността в страната, или пък към снабдяването на населението с електричество, тогава правителството би могло да постигне наистина нещо. Забраната на Туитър за мен е глупава постъпка.

Мнозина се опасяват, че тази забрана ще се отрази лошо на работата на журналистите. И най-вече на тези, които се занимават с разследвания като вас. Какъв ще бъде ефектът?

- Не само журналистите ще го усетят. Зная от млади хора, които дълго време не са успели да си намерят работа, че са се захванала с електронна търговия - предлагат стоки в Туитър, които доставят на адрес. Те ще пострадат сега от забраната и ще останат без доходи. Не знам какво ще се случи с тях. Аз като журналистка използвам Туитър, за да установя кои теми в момента са актуални, а също и да правя някои допитвания. И след забраната се чувствам като крадла, която се промъква в собствената си къща. Принудена съм да използвам VPN-услуги (инструмент, който защитава поверителността на данните ви онлайн - бел.ред.), но нямам доверие на някои VPN-сайтове.

Вие разкрихте международна мрежа за търговия с хора и за тази цел се престорихте на проститутка. Как ви се отрази това разследване?

- Особено към края на разследването нещата загрубяха. Трябваше да се събличам и като казвам събличам, имам предвид чисто гола и без никакво бельо. Чувствах се ужасно, изследваха ме с погледи. Когато се прибрах вкъщи, си взех душ и плаках много, опитах се да поспя. Друго просто не бях в състояние да правя през този ден. Но това съвсем не беше всичко: дадоха ми да пуша някакви субстанции, а аз имах астма. Получих астматичен пристъп и се озовях в болница, където ми подаваха кислород. Молех се просто да оцелея.

А какъв беше мотивът ви да се заемете с подобно разследване?

- Накара ме това, че загубих много близък човек - тя стана жертва на търговията с хора. Не получих възможност да разговарям с нея, преди да почине. Това ме изпълни с тих гняв. Ако се абстрахираме от това, че бях лично засегната, аз съм човек, който не приема "не" за отговор. В момента, в който си казвам "ще го направя", вече съм решена да не спирам, докато не стигна до някакъв логичен край. Просто не приемам "не" за отговор.

Как успявате в една страна като Нигерия да съчетавате работата си на разследваща журналистка с личната си сигурност?

- Преди всичко искам да подчертая, че е трудно да си жена в Нигерия. А да правиш разследваща журналистика е още по-трудна работа. Двете неща заедно - жена и разследваща журналистика е много, много труд. Още преди да се заема с разследването под прикритие бях научила как да се пазя, но от тогава съм още по-предпазлива. Спомням си, когато преди време търсех жилище и попаднах на една добра оферта, но трябваше да откажа жилището, защото то имаше само една-единствена входна врата. Просто не мога да живея на място, колкото и хубаво да е жилището, ако то няма допълнителен изход. На практика аз водя живот, в който постоянно бягам от нещо или някого.

А имате ли куража още веднъж да разследвате някоя тема под прикритие - както тогава?

- Нека кажа така: въпреки всичко, което преживях през 2013 г. - посегателствата, дългосрочните последици, факта, че все още имам нужда от терапия, ако имах възможност отново да разкажа тази история и да разследвам под прикритие търговия с хора, пак бих го направила. Със сигурност бих проявила малко повече предпазливост след опита, който вече имам. Но нека ви разкрия и това: вече имам предвид нещо конкретно.

Сподели в
 

В Мелбърн репортер беше брутално нападнат по време на протести. Демонстрациите бяха последвани от решение на властите да спрат работата на строителните обекти за 2 седмици с аргумента, че с движението на хора се ускорява разпространението на коронавируса.

22.09.2021/17:54

Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело за 100 милиона долара срещу отчуждената си племенница Мери Тръмп и вестник „Ню Йорк таймс“, съобщава БГНЕС. Причината – публикациите на данъчните декларации на бившия американски държавен глава.

22.09.2021/14:38

Българската редакция на Радио Китай изпрати подробни разяснения за желаещите да се включат в конкурса

21.09.2021/10:25

Над 100 афганистански журналисти призоваха международната общност да защитава активно свободата на словото в Афганистан, предаде ДПА.

20.09.2021/08:17

Препоръката на Еврокомисията за осигуряване на безопасност за журналистите, представена от зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, е приветствана от Европейската федерация на журналистите, която обаче призовава и за въвеждане на механизъм за цялостно наблюдение над действията на държавите-членки на ЕС по тази тема.

18.09.2021/10:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки